fbpx Klart for å vaksinere eldre jenter mot hpv Hopp til hovedinnhold

Klart for å vaksinere eldre jenter mot hpv

Tegningen viser en livmor med livmorhals.
UTSATT SLIMHINNE: Cellene i livmorhalsen er spesielt sårbare for hpv-smitte. Hpv er årsak til nesten all kreft her. Illustrasjon: Colourbox

Fra 1. november får kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis hpv-vaksine.

Det betyr at unge jenter opp til 26 år får tilbud om vaksinen, som beskytter mot livmorhalskreft. 

Livmorhalskreft er en kreftform som ofte rammer unge kvinner og som kan få store konsekvenser for livskvalitet og evnen til å bære frem barn. Hvert år dør rundt 100 kvinner av denne kreftformen.

Fortsetter å øke

Livmorhalskreft er spesiell fordi man vet årsaken til at kreft oppstår. Kreften skyldes vedvarende infeksjon med hpv.

Kreften utvikles vanligvis over flere år, via gradvise celleforandringer i livmorhalsens slimhinne. Disse forandringene er mulig å oppdage og fjerne, og det er derfor norske kvinner blir anbefalt celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Det antas at slik screening redder 300 kvinner fra kreft hvert år.

Likevel øker antall tilfeller av livmorhalskreft i Norge. I 2014 var det 338 tilfeller, 48 flere enn året før. Økningen er særlig stor i aldersgruppen 30 - 39 år.

Økningen forklares med at unge kvinner dropper screening mot livmorhalskreft og at utbredelsen av hpv er mye større enn før fordi sex-vanene er endret.

Håpet er at vaksine kan være med å snu trenden.

Effekt også hos jenter som har hatt sex

Jenter i 7. klasse har fra 2009 fått tilbud om vaksinen. Den gis i ung alder fordi jentene skal få beskyttelsen før de har sex for første gang. Men det har vist seg at vaksinen er effektiv også hos eldre jenter og etter seksuell debut. Derfor har fagfolk lenge argumentert for at flere bør få tilbud om vaksinen.

Den gratis vaksinen det er snakk om, er en såkalt opphentingsvaksine. Det vil si at man gir et tilbud til de jentene som var litt for gamle til å få den i 2009.

Den enkelte kommune har ansvaret for å gi et tilbud og flere kommuner har informasjon på sine nettsider. Ifølge Folkehelseinstituttet vil kvinner født i årene 1991 - 1996 få en sms-varsling om tilbudet.

Må fortsette med screening

Men helsemyndighetene understreker at vaksine ikke er en erstatning for screening. Den beskytter ikke mot alle typer som kan gi kreft, men mot de to mest aggressive typene som er årsak til om lag 70 prosent av all kreft i livmorhalsen.

Anbefalingenen om screening er som tidligere: Alle kvinner mellom 25 og 69 år bør ta celleprøve (i noen fylker er det forsøk med hpv-test) hvert tredje år og følge opp anbefalingene de får ved funn av celleforandringer.

Les også: - Mye uvitenhet om hpv

 

Ønsker du flere nyheter? Meld deg på SYKEPLEIENS NYHETSBREV.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.