fbpx – Gleder meg til hver dag Hopp til hovedinnhold

Min jobb som akuttsykepleier – Gleder meg til hver dag

Foto: Stig Weston

 – Jeg har vært sykepleier i to år, og på legevakten lærer jeg noe nytt hver dag.

Karina Henriette Rønsen, akuttsykepleier

Arbeidsplass: Sykepleier på Legevakten i Storgata i Oslo.

Akuttsykepleiere møter pasienten før denne havner på sykehus, på telefon 113 eller legevaktstelefon, pasientmottak på legevakt eller i akuttmottak på sykehus. Man kan også jobbe i katastrofeområder.

Utdanning: Bachelor i sykepleie, Videreutdanning i akuttsykepleie

Det viktigste for meg når arbeidsdagen skal starte er å komme presis. Hvis jeg har dagvakt er jeg på jobb klokken halv sju. Frem til klokken blir åtte er det rapport fra nattevakten. Når alle rapporter er overlevert er det bare å fly ut på gulvet, for det er nok av ting som skal gjøres på avdelingen. 


Jeg jobber på observasjonsposten på legevakten i Storgata i Oslo. Det er en sengepost, og vi har 18 sengeplasser. Av sykepleierne på observasjonsposten er det hver vakt en som er i tjeneste for overgrepsmottaket. Vi har mange ulike pasientgrupper fra hele legevakten. Ofte kommer det folk med brystsmerter hit, for eksempel. De kommer til vår avdeling for å utelukke et eventuelt hjerteinfarkt. Hvis det fra starten av mistenkes hjerteinfarkt legges de rett inn på sykehus, mens på vår avdeling blir de liggende til observasjon.


De dagene jeg er teamleder har jeg ansvar for å fordele alle arbeidsoppgaver og sørge for at alle gjør jobben sin. Da holder jeg også orden på hvilke pasienter som er på posten, hvem som har dratt og hvilke nye pasienter som har kommet. Dersom man er teamleder på kvelds- og nattevakt har man også ansvar for å informere legen på observasjonsposten om hvordan det går med pasientene.


Hvis det er mye å gjøre kan det sitte pasienter på vent på allmennlegevakten. Noen ganger er det veldig mye å gjøre, andre ganger litt mindre, men jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag fordi arbeidsmiljøet vårt er så godt, og jeg føler meg heldig som har fått jobb på legevakten. Jeg har bare vært sykepleier i to år, og på legevakten lærer jeg noe nytt hver dag. Å jobbe med så mange ulike pasientgrupper i et tverrfaglig team er veldig gøy – og om jeg en gang i fremtiden kommer til å bytte jobb, er jeg glad for å kunne ta det med meg videre. 


Her på avdelingen er vi flinke til å hjelpe hverandre dersom noen har mye å gjøre. Hvis en av våre sykepleiere er på overgrepsmottaket og har ansvar på den avdelingen, kan det bli ganske travelt hos oss hvis det er full post. Da er vi avhengige av å kommunisere godt og avlaste hverandre.


På legevakten har vi muligheten til å hospitere hos hverandre. Noen dager kan for eksempel en hospitant fra Sosiale Ambulante Akuttjeneste gå runden med meg.

Historien sto på trykk i Sykepleien nr. 14/2011