fbpx Høyesterett opprettholder forvaringsdommen Hopp til hovedinnhold

Vollen-drapet: Høyesterett opprettholder forvaringsdommen

En kvinnelig ansatt som natt til tirsdag ble drept på institusjonen Små Enheter i Vollen i Asker, bæres ut fra stedet. En 15 år gammel jente som bor på institusjonen, er pågrepet og siktet for drapet.
DREPT PÅ JOBB: En kvinnelig ansatt ble drept på en institusjon i Asker i 2014. En 15 år gammel jente er dømt for drapet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Den nå 17 år gamle jenta som er dømt for drapet på Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ved Vollen i Asker, nådde ikke frem med noen av sine anker for Høyesterett.

Som første barn i norsk historie ble en mindreårig jente på 15 år dømt til forvaring i ni år med seks års minstetid for det såkalte Vollen-drapet i 2014 (se faktaboks). Jentas advokat anket dommen på stedet.

Opprettholder dommen

24. januar vurderte Høyesterett anken og 10. januar kom ankeutvalgets beslutning om å opprettholde dommen om forvaring.

Broren til den drepte, Amund Gillebo, er glad for at saken nå er over i rettsvesenet.

– Men det er ingen vinnere, bare tapere, i denne saken, sier han til Aftenposten.

Fare for gjentakelse

Dommerne begrunner avgjørelsen med at det kan være en fare for gjentakelse.

I sin avgjørelse skriver Høyesterett at drapshandlingen var godt planlagt og iverksatt på en utspekulert måte.

Aftenposten opplyser at det under rettsforhandlingene kom frem at jenta ved flere andre anledninger har begått, eller har forsøkt å begå, straffbare handlinger. Hun har blant annet forsøkt å tenne på sengen til sin far og hans daværende samboer.

Har fått eget fengsel

Etter dommen i Asker og Bærum tingrett juni 2015, ble det opprettet et eget ungdomsfengsel for jenta fra Bærum ved fengselet i Bergen. Jenta har imidlertid vært så syk det siste året at hun stort sett har vært innlagt på Sandviken sykehus.

Lagmannsretten mente omstendighetene i saken var ekstraordinære og la vekt på at jentas psykiske problemer var så store at det vil ta lang tid før man kan se noen vesentlig bedring.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.