fbpx Maler for å holde demente innendørs Hopp til hovedinnhold

Maler for å holde demente innendørs

Kunstneren Lena Heegaard maler på en vegg

Kunstner Lena Heegaard maler på dører for å forhindre at demente vandrer av gårde. Så langt har hun malt omtrent 75 dører på ulike sykehjem i Danmark. 

– Det viktigste for meg når jeg maler til demente, er å male et motiv som oppfattes vennlig, sier den danske kunstneren Lena Heegaard.

Hun har siden 2009 spesialisert seg på å male «barrierer» på dører for å hindre at mennesker med demens tar uønskede spaserturer. Motivene, som ofte er av natur, skal fjerne fokuset fra håndtak og dører og skape en hyggelig atmosfære inne. Heegaard maler både på sykehus, sykehjem, skoler, institusjoner og virksomheter.

– Man kan i prinsippet bremse mange demente ved å male et tykt, svart felt foran døren, men det vil mange oppleve som et hull og bli skremt av. Men en hyggelig utsikt med sommerblomster eller kyss håper jeg de fleste kan like.

maleri

Kjøper ikke ideen helt

For ikke lenge siden malte Heegaard på sykehjemmet Løvdalen i Frederiksværk i Danmark.

– I lys av at vi ikke må låse døren eller sperre noen inne, noe som heller ikke er hensikten, så synes vi at dette er en god måte å lage en avledende barriere på, sier områdeleder ved sykehjemmet Ingrid Potts Nordgerd til TV 2 Lorry.

De eldre på sykehjemmet kjøper likevel ikke helt ideen om at maleriene skal holde dem innendørs.

– Det er for at de demente ikke skal gå ut, men det gjør de jo likevel, sier beboer Arne Lars Christiansen til TV 2 Lorry, men som i hvert fall synes det er pent å se på maleriene.

Når helsepersonellet slipper å bruke lang tid på å gå ut og lete etter Fru Grete i trafikken, så har de bedre tid til å ta henne i hånden og faktisk gå en tur sammen med henne.
Lena Heegaard, kunstner

– Mer populært

– Har du inntrykk av at maleriene for demente har blitt mer populære, Heegaard?

– Ja, absolutt. Jeg hører ofte fra personalet og ledelsen at maleriene har god effekt. De virker ikke for alle, men for mange. De andre nyter også godt av en fin utsikt – å ha noe fint å se på i enden av en lang gang.

maleri

Heegaard forteller at hun har fått høre at maleriene hennes har frigjort ressurser hos personalet:

– Når de slipper å bruke lang tid på å gå ut og lete etter Fru Grete i trafikken, så har de bedre tid til å ta henne i hånden og faktisk gå en tur sammen med henne, sier Heegaard.

Samarbeidet med personalet

Heegaard har vært kunstner siden 2005. Men det var i 2009 hun for første gang ble kontaktet av et demensavsnitt på et sykehjem i Korsør, hvor de gjerne ville at hun skulle male en slags barriere på glassdøren deres.

– Det viste seg å bli en suksess. Mange av de dørsøkende demente endret adferd, sier Heegaard.

Siden har det bare blitt flere og flere lignende oppdrag.

– Gjennom årene har jeg i samarbeid med personale fra ulike sykehjem, demenspsykologer og demenskoordinatorer utviklet en rekke motiver som virker som en vennlig barriere for mange mennesker med demens, sier Heegaard.

Henter inspirasjon fra natur i nærheten

Kunstneren maler som oftest naturmotiver som skog, strand, mark og eng. Gjerne inspirert av områdene rundt sykehjemmene. Kanskje en lokal kirke eller mølle blir med i motivene.

maleri

Men maleriene til Heegaard har ikke bare som funksjon å flytte fokuset vekk fra dørhåndtakene.

– Motivene er designet slik at de kan hjelpe med å aktivere langtidshukommelsen hos de eldre. For eksempel ved å gjenkjenne fugler, blomster, smådyr og så videre. Dette ofte i samtale med personalet. Samtidig er naturmotivene en hyggelig felles referanseramme mellom ofte et ungt personale og eldre beboere, utdyper kunstneren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse