fbpx Sykepleierne i Nesseby har fått ny turnus Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne i Nesseby har fått ny turnus

Google-map av Norge og Nesseby kommune

– Vi ble innkalt til et drøftingsmøte 8. mars. Det var et godt møte der begge parter var opptatt av å få til en rask løsning, sier NSFs fylkesleder i Finnmark Elin M. Holmgren.

Forrgje uke  kom det ut i pressen  at sykepleierne i Nesseby måtte jobbe 44 lørdager og 18 søndager. Diskusjonene tok av på sosiale medier og både politikere og rådmann fikk hard medfart.

Møttes på kvinnedagen 

– Vi ble innkalt til et drøftingsmøte 8. mars. Det var et godt møte der begge parter var opptatt av å få til en rask løsning, sier NSFs fylkesleder i Finnmark Elin M. Holmgren.

– Jeg må berømme arbeidsgiver ved personalsjef Tom Haukland, og virksomhetsleder Unni Haug, for ett godt konstruktivt og godt møte, sier hun.

Ny turnus fra mandag

De tillitsvalgte snudde seg rundt etter møtet og startet jobben med å finne fram til gode løsning på turnusen som starter allerede mandag 13. mars.

– Partene møttes som likeverdige og sykepleierne går nå tilbake til en turnus med jobbing hver tredje helg og uten flere kortvakter enn nødvendig, sier Holmgren.

Partene ble enige om å se framover, få til gode løsninger, evaluere og samarbeide om videre prosesser.

Fortsetter å spre usannheter 

– Så nå er alt bare fryd og gammen i Nesseby?

Holmgren smaker på spørsmålet: 

– Vel ... både ja og nei ...

Sykepleierne er veldig glade og lettet og de har fått en anstendig arbeidstid, men alle er visst ikke like fornøyde.

– Hva har skjedd?

– Rådmann i Nesseby kommune, Marit Helen Pedersen, har diskutert saken på en åpen facebookprofil etter at vi inngikk ny turnusavtale. Hun fortsetter å komme med uttalelser som ikke har rot i virkeligheten. Det er rett og slett trist og uheldig, sier Holmgren.

Hun skulle ønske at Pedersen, kunne gledet seg over at det er blitt en løsning og gå videre og har invitert rådmannen til dialog.

Ekstraturnus 

– Hvilke påstander har rådmannen kommet med? 

– Blant annet at turnusen som er blitt presentert i pressen kun var en ekstraturnus som ikke skulle vare mer enn i et par uker, sier hun og utdyper:

– Arbeidsgiver satte opp en ensidig turnus på seks uker med arbeid på 5 av 6 lørdager. Det er ett faktum og det var en vanlig turnus, en slik en alle arbeidsgivere må ha etter loven. Å påstå at den bare skulle vare i tre-fire uker er ukorrekt. Da ville vi vært innkalt etter arbeidsmiljøloven for drøftinger på endringer av planen og visst om at denne skulle vare i tre-fire uker, sier hun

Elin

Hvem skal avlaste sykepleieren?

Hun mener prosessen har vært bra og viser til også andre yrkesgrupper får bedre vilkår og er fornøyd med sin turnus. Holmgren sier det er viktig å huske på at helsearbeidere ikke er en ensartet gruppe. Det må man ta hensyn til også når turnus skal planlegges.

– Trenger du en sykepleiervakt dekket på grunn av sykdom eller fravær, så må det settes inn en sykepleier. Arbeidsgivere bør heller ikke erstatte helsefagarbeider-, omsorgsfagarbeider- hjelpepleier kompetanse med ufaglærte, sier hun.

Holmgren sier at sykepleiere har en grunnturnusen. På toppen av denne må det settes inn ekstravakter og overtidsvakter for å dekke sykepleiervakanser og fravær.

– I tillegg forventes det at vi skal dekke opp og avlaste alle andre yrkesgrupper i turnus. Hvem skal avlaste sykepleieren? Det handler for øvrig ikke om en ekstra helg i det hele tatt slik rådmannen påstår. Sykepleierne tilbudte arbeidsgiver en frivillighet på dette, men den ville de ikke ha. Dette handler om at gode prosesser, kunnskap om arbeidstid og den totale individuelle belastningen, sier hun.

 Håpløst

– Det oppleves ganske håpløst å diskutere turnus med arbeidsgivere som ikke ser eller bruker det totale lovverket som regulerer tjenesten. De diskuterer uten å skjønne turnus og tror at arbeidstid ikke spiller inn på rekruttering, sier hun.

Styring av arbeidstid burde styrkes for tillitsvalgte, mener Holmgren.

– Jeg kan love politikerne at uten oss hadde de hatt mer sykefravær og flere avvik i helsetjenestene.Vi kjemper harde kamper om turnus hver dag for at pasienter skal få tilstrekkelig tjenester og at ansatte skal holde seg friske. Ofte mot arbeidsgivere og politikere som ikke har tilstrekkelig kunnskap om kloke grep, helselovgivningen eller arbeidsmiljøloven, sier hun.

Fantastiske sykepleiere 

Holmgren berømmer imidlertid sykepleierne i Nesseby. 

– De har stått samlet oppi alt dette. De har kommet på jobb, gjort jobben og vært profesjonelle. De har støttet hverandre, tatt seg av pasientene og hatt fokus på faget og det totale arbeidsmiljøet. De har opptrådt fantastisk i en tøff tid. De er tydelige, modige og stolte sykepleiere, sier hun.

Holmgren er nå glad at både sykepleiere og andre helsearbeidere i Nesseby har fått en turnus som de er fornøyd med.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse