fbpx Foreslår å screene alle 55-åringer for tarmkreft Hopp til hovedinnhold

Foreslår å screene alle 55-åringer for tarmkreft

Bent Høie, helseminister, Høyre
TARMKREFTSCREENING I STATSBUDSJETTET: Bent Høie foreslår å tilby undersøkelse til alle det året de fyller 55. Foto: Marit Fonn

Regjeringen vil tilby tarmkreftscreening til alle det året de fyller 55. 

– Vi vet at screening kan redusere dødelighet, og at man kan oppdage kreften tidlig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Han foreslår å øke bevilgningene til tarmkreftscreening med 18 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for 2018.

Redusere dødelighet

Ifølge helseministeren vil screening kunne redusere dødeligheten med mellom 14 og 28 prosent, avhengig av metode. Dersom man bruker tarmkikkertundersøkelse (skopi) kan man også oppdage forstadier til kreft.

På sykehusene i Moss og Bærum har det siden 2012 vært pilotprosjekter med tarmkreftscreening. De gode resultatene herfra er grunnlaget for forslaget om et nasjonalt program.

Innføres over fem år

Forslaget er i tråd med anbefaling fra Helsedirektoratet. Programmet skal bli landsdekkende over en periode på fem år.

De 18 millionene foreslått bevilget i 2018 skal brukes til å utvikle nytt IT-program, rekruttere helsepersonell, skopiskole og investeringer i skopisentre.

Høy forekomst

Norge har høy forekomst av tarmkreft og risikoen øker med alder. Hvert år får 4 300 nordmenn slik kreft og 1 500 dør.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.