fbpx Sykepleiere ønskes til markering for å gi papirløse rett til helsehjelp Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere ønskes til markering for å gi papirløse rett til helsehjelp

papirløs migrant "Musa"

Torsdag 7. desember klokka 18.00 blir det en markering foran Stortinget for å be om verdighet for de papirløse. Det handler blant annet om rett til helsehjelp i tråd med menneskerettighetene.

– Mange sykepleiere opplever et dilemma i møte med papirløse som søker helsehjelp, sier sykepleier Frode Eick.

Han er virksomhetsleder ved Helsesenter for papirløse migranter, som drives av Kirkens Bymisjon og Røde Kors.

– Nettopp derfor håper jeg sykepleiere stiller opp på markeringen vår klokken 18 på torsdag 7. desember for å bidra til at det kan bli en endring. Helsepersonell må slippe å føle at vi bryter yrkesetikken når vi følger norsk lov på dette området.

Han regner med at markeringen vil ta cirka en time.

Ønskeliste til politikerne

På markeringen vil Eick og medarrangørene gi de papirløses ønskeliste til tre stortingspolitikere fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Ønskelisten ser slik ut:

HELSE: Papirløse i Norge i dag har stort sett kun tilgang på øyeblikkelig hjelp. Lovgivning som forskjellsbehandler eller ekskluderer fra grunnleggende helsehjelp, er ikke forenlig med menneskerettighetene. Vi ønsker at regjeringen skal gi papirløse som oppholder seg i Norge reell tilgang til helsehjelp, basert på medisinske vurderinger, yrkesetiske retningslinjer og menneskerettslige prinsipper. Medisinsk behandling skal baseres på behov, ikke på oppholdsstatus.

ARBEID: Papirløse har ingen rett til å arbeide. Noen lever årevis i asylmottak, sterkt passiviserte, og med liten mulighet til å bidra til samfunnet. Noen overlever ved å arbeide svart, med risiko for grov utnyttelse. Noen panter flasker for å ha litt inntekt. Antallet papirløse som har levd slik i mer enn ti år, øker. Vi ønsker at regjeringen skal gi papirløse som oppholder seg lenge i Norge, mulighet til å arbeide.

Mange vil holde appell

– Papirløse er mennesker som lever iblant oss år etter år uten grunnleggende rettigheter som vi andre tar for gitt. De omtales ofte som «papirløse» fordi de mangler oppholdspapirene som gir dem rett til å være i Norge, sier Frode Eick.

Kirkens Bymisjon, Norsk Folkehjelp, Mennesker i limbo og Antirasistisk Senter er arrangører av markeringen som har fått en haug med appellanter:

– En papirløs representant fra Mennesker i limbo
– Sturla Stålsett, prest og professor ved Menighetsfakultetet i Oslo
– Olaug Bollestad, stortingsrepresentant, KrF
– Kjersti Toppe, stortingsrepresentant, Sp
– Carl-Erik Grimstad, stortingsrepresentant, V
– Arne Viste, aktivist for papirløses rett til å jobbe
– Iren Mari Luther, Fagforbundet
– Eivind Valestrand, leder for Norsk medisinstudentforening

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse