fbpx 37 kvinner i Sverige gravide etter å ha brukt prevensjonsapp Hopp til hovedinnhold

37 kvinner i Sverige gravide etter å ha brukt prevensjonsapp

Bildet viser en kvinnehånd som holder en smarttelefon.

Södersjukhuset i Stockholm melder appen Natural Cycles inn til det svenske legemiddelverket. Appen markedsføres i Norge.

– Dette er en ny metode, og vi ser et antall uønskete graviditeter, sier jordmor ved Södersjukhuset i Stockholm, Carina Montin, ifølge svenske Aftonbladet.

Her er det fra september til i dag registrert 37 graviditeter blant kvinner som har brukt Natural Cycles som prevensjon, og som har bedt om abort fordi de er blitt gravide.

Natural Cycles er en app hvor kvinnene legger inn kroppstemperatur for å få vite hvilke perioder som er «sikre».

Carina Montin sier unge jenter kanskje bør velge andre prevensjonsformer. Også tidligere har jordmødre slått alarm om slike apper, ifølge SVT Nyheter.

Appen ble i fjor godkjent som prevensjon i EU.

Fraråder på det sterkeste

Sex og samfunn i Oslo får henvendelser fra unge jenter som ønsker å bruke denne eller liknende apper.

– Men det fraråder vi på det sterkeste, sier Tore Holte Follestad, sykepleier og assisterende daglig leder.

– Dette er en app som er svært krevende å bruke riktig, og er på ingen måte et alternativ for kvinner som absolutt ikke ønsker å bli gravide.

Det samme sier overlege Morten Finckenhagen i Statens legemiddelverk.

Fra 1. januar 2018 er det de som skal varsles om bivirkninger av medisinsk teknisk utstyr, som Natural Cycles regnes som. Manglende effekt, som at en prevensjon ikke beskytter mot graviditet slik som lovet, regnes som en bivirkning. Legemiddelverket har ikke mottatt meldinger om denne appen.

Bildet viser Morten Finckenhagen.

– Virker for dårlig

Morten Finckenhagen sier appen kan være et alternativ for kvinner som helst ikke vil bli gravide, men der det ikke er krise om de likevel blir det. 

– Appen virker, problemet er at den virker for dårlig, sier han.

I en studie som Natural Cycles selv har bidratt til og viser til, ble 7 av 100 kvinner som brukte appen riktig i ett år gravide. Tilsvarende tall for hormonspiral er færre enn 1 av 100. Verdens helseorganisasjon anslår at prevensjonsmetoder som baserer seg på å måle menstruasjonssyklusen, som Natural Cycles gjør, har en effekt på 75 prosent. Det vil si at hver fjerde som bruker en slik metode, blir gravid i løpet av et år.

I 2015 refset fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen norske bloggere som promoterte appen. Han kalte det uansvarlig, ifølge  Nettavisen.

– Som sagt, vil man unngå hormoner og graviditet er ok dersom det skjer, er den en mulighet. For dem som absolutt ikke vil bli gravide, er p-piller, p-stav og hormonspiral veldig sikre alternativer, sier Morten Finckenhagen.

Han har forståelse for at noen kvinner kan vegre seg mot å ta hormoner, enten fordi de opplever bivirkninger eller de ønsker å unngå langvarig hormonpåvirkning. Han sier kondom og spiral er gode alternativer i slike tilfeller.

– P-piller er for de eller fleste yngre kvinner et trygt og sikkert prevensjonsmiddel, sier han.

– Legemiddelverket informerer aktivt for å få leger, helsesøstre og jordmødre til bare å forskrive p-piller med dokumentert lav risiko for blodpropp.

Lederen i Jordmorforbundet, Hanne Schjelderup-Eriksen, sier de anbefaler langtidsvirkende prevensjon, som hormonspiral, til de som absolutt ikke ønsker å bli gravide.

Ikke egnet for de under 18

Til Aftonbladet har grunnleggerne av Natural Cycles, Elina Berglund og Raoul Scherwitzl, via sitt PR-byrå blant annet skrevet dette om at appen er innmeldt til det svenske legemiddelverket:

«Ingen prevensjonsmetoder er 100 prosent effektive og graviditet er dessverre en risiko ved alle prevensjonsmidler.»

De er enige i at appen ikke passer for unge og det derfor er 18-årsgrense for å registrere seg. De sier også at de vil samarbeide med det svenske legemiddelverket når saken skal behandles.

Skal undersøke mer

At 37 kvinner som har ønsket abort ved Södersjukhuset har brukt Natural Cycles, kommer frem i en gjennomgang sykehuset har gjort. Det var litt over 600 kvinner som ønsket abort her i denne perioden. Nå skal sykehuset gå gjennom flere av månedene i 2017, ifølge Aftonbladet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse