fbpx Ber om urinprøve fra 21 år gamle jenter Hopp til hovedinnhold

Ber om urinprøve fra 21 år gamle jenter

Bildet viser flere prøveglass med urin.
LETER ETTER HPV I URIN: Det gir et tidlig uttrykk for forekomsten av hpv. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

For å kartlegge forekomsten av hpv.

Jenter født i 1997 var det første kullet som fikk tilbud om hpv-vaksine i Norge. Den ble innført i 2009.

For å kartlegge hvor godt vaksinen virker, blir disse jentene i år bedt om å avlegge en urinprøve. Den vil bli analysert for hpv.

Mye hpv

– Vi har bedt om urinprøver fra unge jenter flere ganger tidligere også, forteller lege Lill Trogstad.

Hun leder nasjonalt oppfølgingsprogram for hpv-vaksinasjonsprogrammet hos Folkehelseinstituttet.

– Første gang var i 2011, og den gangen ba vi om prøver fra jenter på 17 og i 2012 fra jenter på 21 år. Deres årskull hadde aldri fått tilbud om noen hpv-vaksine, så vi regner dem som baseline, altså at forekomsten av hpv blant dem viser forekomsten i en uvaksinert befolkning.

Analysene viste at hpv var svært utbredt. Nesten halvparten av 21-åringene og 15 til 20 prosent av 17-åringene hadde hpv.

Mindre hos de vaksinerte

Folkehelseinstituttet har fortsatt å undersøke urinprøver fra jenter på 17 og 21. Etter hvert har de fått prøver også fra vaksinerte årskull. Lill Trogstad forteller at foreløpige analyser viser en klar nedgang av hpv hos vaksinerte årskull, sammenliknet med uvaksinerte.

– Nedgangen er stor for hele det vaksinerte årskullet, så det ser ut som om vaksinen allerede gir en flokkbeskyttelse, sier hun.

Tester for 37 typer

Det fins over 100 typer hpv, rundt 15 regnes for å være kreftfremkallende, med hpv 16 og 18 som de klart mest aggressive. Urinprøvene blir testet for 37 ulike typer hpv. Lill Trogstad forteller at forekomsten av både 16, 18 og andre hpv-typer er lavere hos jentene i vaksinerte årskull.

Hpv-vaksinen som brukes i Norge beskytter mot 16 og 18.

– Noen har hatt som innvending at andre hpv-typer kan overta for 16 og 18 hvis de forsvinner?

– Det kalles replacement. Det er ikke noen stor tro på at det vil skje, men det er noe vi vil overvåke. Vi følger med på typefordelingene av hpv, forklarer Lill Trogstad.

– I tillegg ser vi på om vaksinen kan gi kryssbeskyttelse. Altså at beskyttelse mot 16 og 18 også gir beskyttelse mot andre hpv-typer. Så langt har vi holdepunkter for at vaksinen gir en slik kryssbeskyttelse.

– Lovende så langt

– Hva tenker du om resultatene så langt?

– At de er lovende, og at de er som forventet. Det ser ut som vaksinasjonsprogrammet gir god beskyttelse. Men hpv er komplisert. Infeksjonen i seg selv er ikke farlig, de fleste kvitter seg med den. Noen få klarer ikke å bli kvitt den, og det er de som kan få celleforandringer og kreft. Vaksinen skal forebygge kreft, og det vil ta lang tid å vise vaksinens effekt på kreft.

I land som tilbød vaksinen også til eldre jenter da den ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet, har man sett at vaksinen gir høy beskyttelse mot celleforandringer, som er nødvendige forstadier til livmorhalskreft.

Trogstad forklarer at det vanligvis tar mange år fra hpv-smitte til livmorhalskreft. Derfor måler de nå forekomsten av hpv i urinen til jenter som fortsatt er for unge til å bli kalt inn til screening for livmorhalskreft. Mindre hpv i urin er et tidlig uttrykk for at vaksinen har effekt.

Flere metoder

Urinprøvene er én måte å måle den tidlige effekten av vaksinen på. En annen er å teste biopsier og koner, altså vev som er fjernet i utredning og behandling av celleforandringer, for hpv. Referanselaboratoriet for hpv sender resultater av positive hpv-tester til meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Slik kan man følge med på om forekomsten av hpv endrer seg.

Får ikke svaret

Lill Trogstad forteller at de 21 år gamle kvinnene som blir bedt om urinprøve, får brev i posten med spørsmål om de vil være med. Mange av dem har også levert urinprøve da de var 17. Svarer de ja, får de tilsendt prøvetakingsutstyr og tar testen hjemme. De vil ikke få informasjon om resultatet av prøven.

– De har selvfølgelig krav på innsyn i helseopplysninger som er registrert om dem, sier Lill Trogstad.

– Men å sende svar til den enkelte har ingen praktisk verdi. Urinprøven gir et øyeblikksbilde. Har de hpv der og da, er det ikke sikkert de fremdeles har det når prøven er ferdig analysert. Hpv er svært vanlig hos unge jenter, og en forbigående infeksjon er ikke farlig. Vi har heller ikke noen måte å behandle en pågående hpv-infeksjon på eller predikere risiko for celleforandringer ut fra funn av hpv i urinprøven. I praksis har dette heller ikke vært noe problem.

Lytt til kroppen!

Lill Trogstad oppfordrer i stedet alle kvinner til å følge screeningen mot livmorhalskreft, også de som har fått vaksine.

– Og så bør alle unge kvinner kontakt lege dersom de har symptomer eller bekymringer rundt underliv, smitte eller seksualitet.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.