fbpx Pasienter reagerer på innsyn i nytt sykehusbygg Hopp til hovedinnhold
Gardinbesvær på Haukeland:

Pasienter reagerer på innsyn i nytt sykehusbygg

Bildet viser det nye barne- og ungdomsykehuset på Haukeland

Store vinduer skulle dempe sykehusfølelsen. Men pasienter følte det ble for mye innsyn.

Pasientene ba derfor om gardiner.

Nå reagerer smittevernoverlegen i Helse Bergen, Dorthea Hagen Oma. Hun mener det vil bli en logistikkutfordring å holde de store tekstilflatene rene.

Skulle dempe stigma

Deler av det nye sykehuset for barn og ungdom ble åpnet i mai i fjor. Klinikk psykisk helsevern, habiliteringstjenesten og og energisenteret holder til i bygget. Deler av Psykiatrisk klinikk har også flyttet inn midlertidig.

Barne- og ungdomsklinikken, barnekirurgisk post og føde- og barselenheten flytter inn når byggetrinn to etter planen er ferdig i 2023.

Filosofien rundt det nye sykehusbygget har vært å åpne opp og at bygget ikke skal fremstå som så «institusjonspreget». Det er brukt mye naturmaterialer, som norsk skifer, tre og glass.

Pasienter føler seg sett

Seksjonsleder Sture Larsen på Klinikk psykisk helsevern for barn og unge sier til NRK Hordaland at tanken bak de store glassflatene er god, men medgir at de også har skapt problemer.

Pasienter og foreldre har meldt om at de føler seg sett utenfra, særlig når det er mørkt ute, sier han.

På bakgrunn av det ble alle vinduene i sengepostene påført folie, og det er hengt opp tynne gardiner som kan trekkes for.

Kan overføre bakterier

De store gardinflatene er imidlertid ikke smittevernoverlege Dorthea Hagen Oma så begeistret for. 

Ifølge NRK har smittevernavdelingen tatt opp problemstillingen i flere byggemøter med arkitekt og prosjektleder.

Til NRK påpeker Oma at gardiner kan overføre bakterier, og at de store gardinflatene i det nye sykehusbygget har vært en utfordring.

Til Sykepleien sier hun:

– Vi er kjempeglade for nytt sykehus. Og gardiner er ikke smittebomber. God håndhygiene er mye viktigere enn gardiner. Men når det blir veldig mange gardiner, er det en logistikkutfordring å holde dem rene.

– I somatikken vil dette bli en større utfordring. Den somatiske delen av sykehuset er ikke bygget ennå, men utformingen er helt lik, sier Oma.

Prosjektleder Helge Vidar Bergmann sier til NRK at de har lært litt fra første byggetrinn, slik at det blir mindre glass og gardiner, men at de fortsatt vil holde fast ved åpenhetsideen.

Barne- og ungdomssykehuset har tidligere vunnet Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris for 2017. Prisen er en hedersutmerkelse til bygg med særegen arkitektur som også tilfører nærområdet nye kvaliteter.

Les også: 

Arkitektpris til barne- og ungdomssykehuset på Haukeland

Gyllen smitte

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse