fbpx Helsedirektoratet vil vite hvordan seksualundervisningen egentlig foregår Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet vil vite hvordan seksual­undervisningen egentlig foregår

Hvor ofte, hvordan og av hvem gis seksualundervisning ved landets skoler? 

– Mangler ved seksualitetsundervisningen har vært en gjenganger i norsk offentlig debatt i svært mange år, sier Arild Johan Myrberg, fungerende avdelingsdirektør i Avdeling for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

– Likevel har vi lite oversikt over hvordan seksualitetsundervisningen egentlig gjennomføres i skolen jevnt over i landet, erkjenner han.

Vil vite mer

Mangelen på oversikt er bakgrunnen for at Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet nå har inngått et samarbeid for å få mer kunnskap om den norske seksualundervisningen. I disse dager har en nasjonal kartleggingsundersøkelse gått ut til landets skoleledere, lærere og helsesøstre i skolehelsetjenesten.

I undersøkelsen spørres blant annet om hvor ofte, hvordan og av hvem seksualundervisningen gis.

Det er også spørsmål om hvilke temaer det undervises i, om lærere og helsesøstre synes det er lett å undervise om seksualitet, hva som eventuelt gjør det vanskelig – og om det er noe som kan gjøres for å lette arbeidet med seksualundervisningen. Det er også spørsmål om erfaringer med bruk av eksterne samarbeidspartnere.

Nye anbefalinger kommer

Myrberg sier de svært gjerne vil ha helsesøstrene i tale:

– Undersøkelsen er av tekniske grunner sendt til skolene. Helsesøstre som ønsker å svare, men ikke har fått videresendt undersøkelsen, må gjerne etterlyse den fra skoleledelsen, sier Myrberg.

– Resultatene fra undersøkelsen skal være en del av kunnskapsgrunnlaget for nye anbefalinger om seksualitetsundervisning, sier han.

Vil lære mer om grensesetting

Tidligere i år kom Barneombudet med rapporten «Alle kjenner noen som har opplevd det», om seksuelle krenkelser, fysisk og digitalt. 

I rapporten forteller ungdommene at seksuelle krenkelser er vanlig. Krenkelsene skjer både digitalt og når de møtes fysisk. 

Ungdommene i rapporten etterlyser bedre seksualundervisning, særlig om grensesetting og relasjoner.

Sex og samfunn gjorde i 2016 en undersøkelse, utført av TNS Gallup, blant lærere og elever på ungdomsskolen. Der kom det frem av 7 av 10 lærere ikke var fornøyde med sin egen seksualundervisning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse