fbpx Falsk fors­ker sprer usann­he­ter om hpv-vak­si­nen Hopp til hovedinnhold

Falsk fors­ker sprer usann­he­ter om hpv-vak­si­nen

Bildet viser en jente som får vaksine.

«Fors­ke­ren» Lars Andersson på­står at øk­ning i liv­mor­hals­kreft i Sve­ri­ge kan skyl­des hpv-vak­si­nen. Men Andersson finnes ikke. − Svært uhel­dig, me­ner norsk lege.

Lars Andersson, som opp­gir å være til­knyt­tet Institutionen för fy­sio­lo­gi og farma­ko­lo­gi ved Karolinska institutet i Stock­holm, har fått pub­li­sert på­stan­dene sine i In­di­an Journal of Med­i­cal Ethics. Men Karolinska institutet sier til Läkar­tid­nin­gen at de ald­ri har hørt om man­nen og ser eks­tremt al­vor­lig på sa­ken.

Ar­tik­ke­len er nå truk­ket til­ba­ke.

– In­gen­ting i på­stan­de­ne

Joa­kim Dill­ner, som er pro­fes­sor i in­fek­sjons­epi­de­mio­lo­gi ved Karolinska institutet, opp­ly­ser til Lä­kar­tid­nin­gen at det ikke er noe i på­stan­de­ne om at hpv-vak­si­nen skal være år­sa­ken til øk­nin­gen i liv­mor­hals­kreft.

Hpv-vak­si­nen be­skyt­ter mot vi­ru­set som kan gi liv­mor­hals­kreft og vak­si­nen reg­nes som trygg og ef­fek­tiv. Den gir håp om at liv­mor­hals­kreft er en kreftform som kan ut­ryd­des.

Har vært med på å av­dek­ke feil

Svein­ung Wergeland Sør­bye, over­le­ge i kli­nisk pa­to­lo­gi ved Uni­ver­si­tetssykehu­set i Nord-Norge, har en­ga­sjert seg sterkt i ar­bei­det for å fo­re­byg­ge livmorhals­kreft. Han sier til Sy­ke­plei­en at det er kjent at vak­si­ne­mot­stan­de­re sprer fals­ke på­stan­der for å spre usik­ker­het om vak­si­ner.

– Det skal lite til for å ska­pe frykt og usik­ker­het om en vak­si­ne, og det tar lang tid å bygge opp trygg­het og til­lit til en vak­si­ne, sier han.

– Vak­si­ne­mot­stan­de­re har fått pub­li­se­re use­ri­ø­se ar­tik­ler i vi­ten­ska­pe­li­ge tidsskrift tid­li­ge­re. Som ref­er­ee har jeg vært med på å re­fu­se­re en slik ar­tik­kel fordi all sta­tis­tikk var brukt di­rek­te misvisende.

– Svek­ker til­lit

Sør­bye sier at det som er spe­si­elt med ar­tik­ke­len i In­di­an Journal of Med­i­cal Ethics, er at en vak­si­ne­mot­stan­der har fått pub­li­se­re en ar­tik­kel i et vi­ten­ska­pe­lig tids­skrift, der ikke bare inn­hol­det i artik­ke­len er feil, men der han skri­ver at han er en navn­gitt fors­ker ved Karolinska institutet.

– Det fin­nes in­gen fors­ke­re med det­te nav­net, og den som har pub­li­sert artikkelen, er ikke an­satt på Karolinska institutet. Karolinska institutet er svært aner­kjen­te når det gjel­der forsk­ning på hpv, cel­le­for­and­rin­ger og kreft og det er svært uhel­dig at nav­net de­res mis­bru­kes i forsk­nings­fusk. Det svek­ker til­li­ten til både Karolinska institutet og hpv-vak­si­nen, sier Sør­bye.

Om det vil på­vir­ke opp­slut­nin­gen om vak­si­nen, me­ner han av­hen­ger av i hvil­ken grad på­stan­de­ne gjen­gis ukri­tisk som fakta i me­di­er el­ler ikke.

– Nors­ke me­di­er har vært re­la­tivt flin­ke når det gjel­der på­ståt­te bi­virk­nin­ger et­ter hpv-vak­si­ne, men i Dan­mark falt vak­si­ne­dek­nin­gen dra­ma­tisk et­ter fle­re uhel­di­ge opp­slag i me­di­e­ne, sier han.

Be­kla­get først

In­di­an Journal of Med­i­cal Ethics pub­li­ser­te en ret­tel­se til ar­tik­ke­len straks de fikk vite at «for­fat­te­ren» ikke var an­satt på Karolinska institutet, men valg­te fort­satt å la ar­tik­ke­len være pub­li­sert. Forfat­te­ren skal ha av­slørt sin ekte iden­ti­tet over­for tids­skrif­tet for­ut­satt full kon­fi­den­sia­li­tet og opp­ga frykt for re­pre­sa­li­er som grunn til å lyve. Men et­ter en rek­ke re­ak­sjo­ner valg­te tids­skrif­tet å trekke ar­tik­ke­len og vis­te til null­to­le­ran­se for be­drag som det­te.

Ak­tiv i de­bat­ten

Iføl­ge Lä­kar­tid­nin­gen har per­so­nen som står bak «Lars Andersson» vært ak­tiv i vak­si­ne­de­bat­ten også tid­li­ge­re. Tids­skrif­tet job­ber med å finne ved­kom­mendes iden­ti­tet.

Forskning.no i Norge har også om­talt den­ne sa­ken.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse