fbpx Oslo har tatt over for Troms og Finnmark på klamydiatoppen Hopp til hovedinnhold

Oslo har tatt over for Troms og Finnmark på klamydiatoppen

Gutt som tar en kondom opp av bukselommen.
PÅ VEI NED I NORD: Lenge lå de to nordligste fylkene med en diagnoserate på klamydia på inntil det dobbelte av landsgjennomsnittet, men rapporterte forekomster i nord har gått ned siden 2008. Foto: PRAKAYMAS V., Mostphotos

368 953 nordmenn ble testet for klamydia i Norge i fjor. Det ble diagnostisert 25 130 tilfeller av kjønnssykdommen.

I 2017 ble det registrert 25.130 tilfeller av klamydia i Norge, og hovedstaden ledet an i antall registrerte tilfeller i forhold til folketallet.

Oslo topper statistikken

368 953 nordmenn ble testet for klamydia i Norge i fjor. Av dem ble det diagnostisert 25 130 tilfeller av kjønnssykdommen, viser den årvisse klamydiastatistikken utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Den rapporterte forekomsten var høyest i Oslo, sett i forhold til folketallet, noe som er en forandring fra tidligere, hvor Troms og Finnmark dominerte statistikken. Lenge lå de to nordligste fylkene med en diagnoserate på klamydia på inntil det dobbelte av landsgjennomsnittet, men rapporterte forekomster i nord har gått ned siden 2008.

Unge mellom 15–24 år mest utsatt

– Forskjellene i observert forekomst av klamydia fylkene imellom kan skyldes regionale ulikheter i seksualatferd, ulikt helsetjenestetilbud og hvor utbredt klamydiatestingen er, forklarer avdelingsdirektør Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet på organisasjonens nettsider.

Infeksjonen rammer i hovedsak personer i aldersgruppen 15 til 24 år. I 2017 var 59 prosent av de diagnostiserte kvinner, og personer under 25 år utgjør 66 prosent av tilfellene. Kløvstad påpeker derimot at personer over 30 år utgjør en økende andel av dem som tester seg.

I 2017 var 29 av de registrerte tilfellene av klamydia den noe mer hissige varianten av bakterien kalt lymfogranuloma venerum (LGV). Den vanlige klamydiabakteriene har liten risiko for å spre seg i kroppen, mens LGV vil vanligvis spre seg gjennom lymfen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.