fbpx Én av fem berørte etter 22. juli får ikke helsehjelpen de trenger Hopp til hovedinnhold

Én av fem berørte etter 22. juli får ikke helsehjelpen de trenger

Her er statsminister Erna Solberg (f.v.), leder av støttegruppen Lisbeth Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini, leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under markeringen for angrepet i 2017.
MARKERING: Statsminister Erna Solberg (f.v.), leder av støttegruppen Lisbeth Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini, leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under markeringen for angrepet i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix

Én av fem berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011 får ikke den helsehjelpen de trenger. Mange sliter med traumer og er sykmeldt, ifølge en undersøkelse.

Rundt 10 prosent av de overlevende og 35 prosent av de etterlatte er helt eller delvis sykmeldt eller uføretrygdet, viser undersøkelsen som er utført av Støttegruppen etter 22. juli.

– Det er mange varsellamper som lyser når vi ser resultatene, sier støttegruppens leder Lisbeth Røyneland til VG.

72 prosent av de overlevende og 85 prosent av de etterlatte svarer at de påvirkes negativt i hverdagen, og at de lever med traumer og fysiske skader.

– Det ble gjort mye etter terrorangrepene, og mange fikk god hjelp. Men vi vet også at mange synes at hjelpen forsvant for fort, og at helsetjenesten burde vært mer oppsøkende fordi en del overlevende først etter en stund følte behov for hjelp, sier helseminister Bent Høie.

På bakgrunn av funnene i undersøkelsen ønsket Støttegruppen to tiltak, og har fått gjennomslag for begge.

Det ene ønsket var bedre hjelp for berørte til å finne fram i hjelpeapparatet. I neste års budsjett bevilger Høie 2,5 millioner kroner til landets fem regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

– Nå skal RVTS etablere et kontaktpunkt i hver region, slik at de berørte kan veiledes til de ulike tjenestene og tilbudene som finnes, sier Høie.

I tillegg får Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) bevilget 4,5 millioner kroner til et større forskningsprosjekt, for å innhente kunnskap om blant annet helsetilstanden til overlevende, etterlatte og pårørende, sier Høie.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.