fbpx Sykepleierutdanningen mangler nok praksisplasser Hopp til hovedinnhold

Sykepleierutdanningen mangler nok praksisplasser

Studenter i praksis.
MANGELVARE: Sykehusene mangler nok plasser til å ta inn flere studenter, og det er den viktigste årsaken til at vi ikke klarer å øke tallet på studenter mer, ifølge statssekretær Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsdepartementet. Foto: Erik M. Sundt

Mangelen på sykepleiere i Norge er stor. Likevel står flere tusen på venteliste for å komme inn på sykepleierutdanning på grunn av for få praksisplasser.

Det siste året har mangelen på sykepleiere og spesialsykepleiere økt med 47 prosent, og i år ble det opprettet hundre ekstra plasser til sykepleierutdanningen. Men dette er ikke nok.

– Tallet på studieplasser ved sykepleierutdanningene øker, men det går ikke raskt nok med tanke på behovet, sier statssekretær Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsdepartementet til  NRK.

LES:  5900 sykepleiere og spesialsykepleiere mangler i helsevesenet

LES:  De fleste tror mangelen på sykepleiere truer pasientsikkerheten

Halvparten praksis

Den største utfordringen nå er at studiestedene mangler praksisplasser, ifølge leder Trine Skaar i NSF student.

– At tallet på studieplasser øker er en fin tanke, men det er ikke det som trengs i dag. Nå er det svært viktig at alle studieplasser har gode nok praksisplasser som dekker kompetansekravene til en kommende sykepleier, sier Skaar.

LES:  Vi trenger en praksisrevolusjon

Kan mangle 75 000 i 2030

Halvparten av selve sykepleierutdanningen består av praksis, og sykehusene mangler nok plasser til å ta inn flere studenter.

Vi vet at situasjonen er kritisk.

Rebekka Borsch (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet

– Dette er den viktigste årsaken til at vi ikke klarer å øke tallet på studenter mer. Vi vet at situasjonen er kritisk, og vil se på aktuelle løsninger framover, sier Borsch.

Ifølge tall fra Samfunnsøkonomisk analyse kan Norge innen 2030 mangle minst 75 000 sykepleiere.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.