fbpx Nord universitet støtter deltidsstudenter i praksis Hopp til hovedinnhold

Nord universitet støtter deltidsstudenter i praksis

Bildet viser Synne Eilertsen
MÅTTE RINGE: – Da jeg hørte om de nye reglene for bo- og reisestøtte ved Nord universitet, måtte jeg ringe og gratulere dem, sier deltidsstudent Synne Eilertsen. Foto: Privat

Nord universitet gir bo- og reisestøtte til alle deltidsstudenter i praksis. – På tide, sier deltidsstudent Synne Eilertsen. Hun er student ved UiT Norges arktiske universitet og får ikke slik støtte.

I utgangspunktet skal utdanningsinstitusjonene tilby gratis utdanning, uavhengig om du går heltid eller deltid. Men ikke alle gjør det når de skiller mellom hel- og deltidsstudenter for utdeling av bo- og reisetilskudd i forbindelse med praksis.

Ordningen med bo- og reisestøtte i forbindelse med praksis har hittil bare vært for dem som studerer på fulltid ved Nord universitet. Nå gjelder ordningen også alle former for deltidsstudier. De nye reglene hos Nord universitet ble vedtatt i vår.

– Det første universitetet i landet

– Nord universitet er, så vidt jeg kjenner til, det første universitetet i landet som gjør dette. Det er kjempeflott, men det skulle egentlig bare mangle. Vi har jo 100 prosent praksis selv om vi studerer på deltid, sier deltidsstudent Synne Eilertsen.

Hun er styrerepresentant i NSF Student og går første året på det fireårige deltidsstudiet i sykepleie ved UiT, Norges arktiske universitet, Harstad. Hun får ikke dekket bo- og reiseutgifter fra sitt studiested, og vil derfor ikke nyte godt av Nord universitets nye praksis.

– Brudd på gratisprinsippet

– Er det vanlig med en slik forskjellsbehandling av heltids- og deltidsstudenter?

Vi spør Trine Skaar, leder av NSF Student.

– Vi har hørt eksempler fra enkeltstudenter på deltid som opplever økonomiske ulemper når de skal gjennomføre praksisstudiene. Basert på tilbakemeldingene fra studentene, har vi ikke grunnlag for å si hvor utbredt det er.

Hun legger til at gratisprinsippet gjelder for høyere utdanning, uavhengig av om en studerer heltid eller deltid.

– Dersom dette er en systematisk forskjellsbehandling, er det svært alvorlig og et brudd på gratisprinsippet i universitet- og høyskoleloven, slår studentlederen fast.

Gratis- og likhetsprinsipp

Også dekan Trine Karlsen ved Nord universitet tror de er først ute med å inkludere deltidsstudenter i sine økonomiske støtteordninger for praksis.

– Hvorfor har dere gjort det?

– Høyere utdanning har et gratisprinsipp. Vi har vedtatt et likhetsprinsipp der det er semesteradressen og hjemstedsadressen som er avgjørende for om de får bo- og reisestøtte tilknyttet praksis. Prinsippet er at studenten ikke skal ha større reiseutgifter for å være i praksis, enn å møte på undervisningssted.

Dekan Trine Karlsen ved Nord Universitet
FØRST UTE: Dekan Trine Karlsen ved Nord universitet tror de er først ute med å inkludere deltidsstudenter i universitetets støtteordninger for praksisstudier. Foto: Nord Universitet

– Hvor lenge har dere hatt deltidsstudenter?

– Den modellen vi har nå, har vi hatt siden 2010.

– Hvorfor har dere ikke etterfulgt gratisprinsippet før?

– Nord universitet har nylig fusjonert tre studieinstitusjoner fra Nordland, Nesna og Nord-Trøndelag. Jeg har vært dekan her siden 2017 og kan ikke svare for de andre.

Kan bli dyrt

For de studentene som får maks bo- og reisetilskudd mens de er i praksis, blir det til sammen 1250 kroner i uka, det vil si 5000 kroner i måneden. For de 50 ukene med praksis som sykepleierstudenter skal ha, blir det 62 500 kroner per student for de studentene som får maks støtte. Skolen har fire kull med 50–60 deltidsstudenter, det vil derfor kunne bli store summer som Nord universitet må punge ut.

– Vi har ikke finregnet på dette, men det er viktig å presisere at de fleste har praksis der de bor, og vil derfor ikke utløse behov for tilskudd, sier Karlsen.

– Hvor har dere tatt pengene fra?

– Vi får en fast rammebevilgning, så pengene tas derfra.

Frafall og stryk

Nord universitet har s litt med høy strykprosent og mye frafall.

– Tror du dette vil bedre på det?

– Grunnene til frafall og stryk er veldig sammensatt. Men vi vet at noen studenter har økonomiske utfordringer knyttet til praksis, derfor er dette et viktig tiltak. Vi favner bredere nå, sier dekan Karlsen.

– Jeg tror absolutt det vil bedre på frafallet. Dette vil hjelpe studentene å leie seg en hybel og fylle opp tanken uten at det går ut over studiene, sier Synne Eilertsen.

– Regningene slutter ikke å komme

Selv går hun på universitetet i to uker og har fri to uker. Skoleveien er 130 kilometer én vei, fra Beisfjord sør for Narvik til Harstad. Foruten å være etablert med hus og familie i Beisfjord, må hun derfor leie seg bosted i Harstad for de to ukene hun har undervisning. Når hun skal i praksis må hun leie seg et tredje sted å bo.

Vi er jo deltidsstudenter fordi vi er etablert. Regningene slutter ikke å komme selv om vi begynner å studere.

Synne Eilertsen

– Jeg har vært heldig og skaffet meg et gratis sted å bo gjennom kjente, men det er klart at det blir tungt økonomisk for de fleste deltidsstudenter. Vi er jo deltidsstudenter fordi vi er etablert. Regningene slutter ikke å komme selv om vi begynner å studere.

I tillegg har mange studentrabatter en øvre aldersgrense. Mange av dem over 30 år må betale full pris på tog og buss når de pendler.

– Må lese 32 timer i uka

– Men dere kan jo jobbe innimellom studiene når dere har fri?

– Vi har ikke fri mellom studieukene. De regner med at vi leser 32 timer i uka. Dessuten er jeg bare tilkallingsvikar. Jeg vet aldri om jeg vil få lite eller mye vakter når jeg har de to ukene hjemme. Jeg kan ikke være kresen. Det kan faktisk hende at jeg må jobbe når jeg har undervisning også, dersom jeg ikke har fått noen vakter når jeg har vært hjemme.

Eilertsen håper hennes eget universitet følger etter Nord universitet.

– Universitetene har et samfunnsansvar, nemlig å utdanne sykepleiere og sikre kompetansen deres. Jeg håper de universitetene som ikke har gjort det, vil følge etter Nord universitet og inkludere deltidsstudentene i de samme støtteordningene for heltidsstudentene. Vi har tross alt like lang praksis.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.