fbpx Har særaldersgrensene gått ut på dato? Hopp til hovedinnhold

Har særaldersgrensene gått ut på dato?

Leder i KS, Gunn Marit Helgesen

– Ja, sier leder i KS, Gunn Marit Helgesen. – Tja, sier forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By.

Flere lokale og riksdekkende medier har nylig hatt oppslag om at KS vil fjerne tidligpensjon for flere yrkesgrupper.

– Hvorfor vil KS fjerne særaldersgrensen for sykepleiere?

– Det har vi ikke sagt, sier leder i KS Gunn Marit Helgesen og presiserer:

– Det vi har sagt, og som vi har hatt samtaler med regjeringen om, er at hele ordningen med særaldersgrenser er klar for en grundig gjennomgang. Vi har lenge sagt at dagens ordning har gått ut på dato.

KS vil at alle yrkesgrupper som i dag kan gå av med pensjon tidligere, må begrunne hvorfor det fortsatt er nødvendig å ha en lavere pensjonsalder enn vanlig pensjonsalder. 

– Når alle andre må belage seg på å jobbe lengre, er det naturlig å se om ikke de yrkesgruppene som i dag kan gå av mye tidligere, også kan jobbe lenger.

Bakgrunn

Begrunnelsen for at det ble innført særaldersgrenser har to hovedgrunner: Den skulle omfatte arbeidstakere som har store fysiske eller psykiske belastninger i jobben. Eksempler på slike yrker er sykepleier, brannmann og politibetjent. Den andre gruppen ordningen skulle gjelde, er de som har jobber som stiller strenge krav til arbeidstakerens fysiske eller mentale ferdigheter og som naturlig svekkes med alderen.

(Se oversikt over yrker med særaldersgrense i KS nederst i saken)

Har ikke konkludert

– Mener KS at sykepleiernes særaldersgrense bør kuttes?

– Vi har ikke gjort oss noen slike konklusjoner. Men ordningen må gjennomgås på nytt, sier Helgesen.

Selv om KS har tatt dette opp med regjeringen, har det ikke kommet noen konkrete løfter om at en revidering vil bli gjennomført.

– Det foreligger en avtale om å starte opp dette arbeidet. Slike ting er kompliserte og tar tid, men er helt nødvendig å få gjort. Vi har rekrutteringsutfordringer i flere sektorer, blant annet av sykepleiere. Da er det viktig at vi ser på hvilke muligheter som finnes for å få flere til å jobbe lenger, sier hun.

85- års regelen

De fleste arbeidstakere må i dag jobbe til de er 70 år. Sykepleiere kan gå av når de fyller 65 år, men på grunn av 85- års regelen kan sykepleiere gå av tre år før aldersgrensen på 65 år hvis tjenestetid og alder er minst 85 år.
For eksempel: Har du aldersgrense 65 år, må du ha jobbet i 23 år for å ta ut pensjon fra du er 62 år. 62+23 = 85.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Fakta
Forskrift om aldersgrenser for sykepleiere.

Grafisk fremstilt paragrafsymboler
Mostphoto

§ 1. Som overordnede sykepleiere eller administrative stillinger regnes sykepleiere som er tillagt ledelsesfunksjon eller andre administrative oppgaver i minst 50 prosent av sin arbeidstid. Disse har dermed aldersgrense 70 år.

§ 2. Den del av stillingen som medfører regelmessig fysisk kontakt med pasienter eller klienter, anses i denne sammenheng ikke å innebære administrative oppgaver. Hvis denne type stilling utgjør mer enn 50 prosent av stillingen, har vedkommende aldersgrense 65 år.

§ 3. Sykepleiere som er ansatt i stilling som innebærer at minst 50 prosent av arbeidstiden skal benyttes til undervisning, regnes som ansatt i undervisningsstilling og har dermed aldersgrense 70 år.

§ 4. Sykepleiere som, i samsvar med sin ansettelsesavtale, går i ordinær turnustjeneste av samme omfang som underordnede sykepleiere ved samme institusjon, skal likevel ha aldersgrense 65 år.

§ 5. I tvilstilfeller fastsetter styret i Pensjonsordningen for sykepleiere aldersgrensen for enkeltmedlemmer ut fra ovennevnte regler.

§ 6. Styret i Pensjonsordningen for sykepleiere kan dessuten fastsette at sykepleiere som er ansatt i andre stillingskategorier som ville medført aldersgrense 65 år i Statens Pensjonskasse eller i Felles kommunal pensjonsordning, skal ha aldersgrense som for underordnede sykepleiere.

Kilde: Lovdata

Gode grunner til å beholde dagens ordning

NSF mener det fremdeles er gode argumenter for å beholde særaldersgrensen for sykepleiere

– Det er fortsatt belastningsmessige grunner for dette. For eksempel turnusarbeid, nattarbeid, krevende fysisk og psykisk arbeid og økt effektivisering i helsesektoren som sliter ut mange sykepleierne før normal pensjonsalder. Det er et faktum at helsesektoren har et høyt sykefravær og stor grad av uførepensjonering, noe som forsvarer dagens særaldersgrenser, sier NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By.

Villig til å diskutere ordningen

– Dersom KS får gehør hos regjeringen og staten for at særaldersgrensene skal revideres og resultatet blir at sykepleierne må jobbe lenger, hva blir konsekvensen slik NSF ser det?

– NSF har sammen med KS og andre arbeidstakerorganisasjoner utredet en modell hvor grupper med 65 års aldersgrense får et ekstra tillegg til pensjonen for år man arbeider i stillinger med særaldersgrense. En slik modell kan bety en modernisering av særaldersgrensene. Det innebærer at sykepleiere som har arbeidet mange år i en særaldersgrensestilling, fortsatt vil kunne ha råd til å pensjonere seg ved 62 år. En slik modell er NSF villig til å diskutere, sier By.

Må bli enige om ny modell

– Alle må jobbe lenger i fremtida, er det ikke da naturlig at også sykepleiere gjør det? 

– I en slik ny modell for særaldersgrenser er det sannsynlig at noen sykepleiere vil jobbe lenger enn i dag. Men inntil vi har blitt enige om en modell som NSF kan akseptere, mener vi at dagens særaldersgrenser må bestå. Uansett har pensjonsavtalen av 3. mars 2018 sikret gode overgangsordninger for personer som i dag har særaldersgrenser, sier By.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse