fbpx Etter streiken: – Noen andre må tjene veldig mye, siden vi drar ned snittet Hopp til hovedinnhold

Etter streiken: – Noen andre må tjene veldig mye, siden vi drar ned snittet

Linn Trehag m fl

Glad for hverdag igjen etter fire uker med streik, men skuffet over å bli stoppet.

Regjeringen grep inn – det blir tvungen lønnsnemnd, slik mange spådde da NHO varslet lockout av 501 sykepleiere. Dette skjedde dagen før utestengelsen skulle tre i kraft.

LES:Stopper lockout av sykepleiere med tvungen lønnsnemnd

– Har ikke reell streikerett

Linn Trehag er en av de 55 streikende som nå er tilbake i jobb på Eurest pasienthotell på Haukeland sykehus.

Det vil si, hun forbereder seg på å gå på nattevakt i kveld.

– Hva syns du om at streiken er avblåst med tvungen lønnsnemnd?

– Det var vel forventet at det gikk den veien. Men jeg er ikke glad, sier Trehag.

Hun tror ikke sykepleierne har vunnet så mye på å streike.

– Slik det endte, viser at vi ikke har reell streikerett. Men det fungerte for NHO, det var jo det de ville når de varslet lockout for så mange. Det vil de vel gjøre igjen, hvis det blir ny streik, spår Trehag.

Hva skjer nå?

Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til Sykepleien at regjeringen innen kort tid vil sende en lovproposisjon om tvungen lønnsnemnd til Stortinget.

Dette skjer videre, ifølge departementet:

  • Stortinget bestemmer når saken skal behandles. 
  • Når Stortinget har behandlet loven, går oppdraget til Rikslønnsnemnda
  • Nemnda vil da kunne innkalle til møte.

Før møtet kan finne sted, gis partene cirka fire uker til å komme med skriftlig innlegg.

  • Deretter får nemndas medlemmer noe tid til å lese de skriftlige innleggene, og sekretariatet til å forberede arbeidet med kjennelsen (på grunnlag av de skriftlige innleggene).
  • Deretter avholdes møtet, og kjennelsen avgis.

Viser til sin egen lønnsslipp

– Hva venter du av Rikslønnsnemnda, som nå skal avgjøre resultatet?

– Resultatet pleier vel å bli arbeidsgivers siste tilbud, er det ikke sånn det er? Jeg har ikke vært i streik før, sier Linn Trehag.

– Jeg kan bare vise til min egen lønnsslipp. Hvis sykepleierne i NHO-bedrifter tjener gjennomsnittlig mer enn de i kommunene, må de andre NHO-sykepleierne tjene veldig mye, for vi på pasienthotellet trekker ned snittet.

Trehag har sett en lønnsoversikt over andre NHO-bedrifter i området.

– Ingen tjener over snitt av det jeg har sett.

Selv har hun en årsinntekt på 440 000 kroner. Hun har 20 års ansiennitet.

LES:  Er ikke fornøyd med 440 000 kroner i årslønn

– Hvordan blir det å jobbe?

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til arbeidsplassen og treffe kolleger igjen. Miljøet er det ingenting å si på. Det skal bli godt å få en normal hverdag igjen. Men jeg skulle ønske vi hadde fått mer ut av streiken, sier Trehag, som bare jobber nattevakter.

Vil forhandle for hver enkelt i Oslo

Også i Oslo har sykepleiere streiket. De som jobber på sykehjem, kom aldri så langt.

– Hva nå, Line Orlund?

– Nå har NHO presset oss over til å forhandle lønn for hvert enkelt medlem. Det vi gjør nå, er å skrive brev til våre medlemmer i NHO. Det er over 200, sier fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund Oslo.

– Vi sender brev til hver enkelt, og sier: Dette er den ansienniteten og den lønnen vi kjenner til at du har. Og dette er det du ville fått i Oslo kommune. Vi ser nemlig at en stor andel av sykepleierne i NHO ville gått opp fra 20 000 til 100 000 hvis de hadde begynt å jobbe i sykehjemsetaten i Oslo. Dette har vi tenkt å fortelle medlemmene våre.

En lønnsopplysningskampanje kaller Line Orlund det.

– Vi skal altså kartlegge hvert enkelt medlem. Så skal vi lage statistikker som demonterer NHOs statistikk der de henviser til at i gjennomsnitt tjener sykepleierne i NHO bedre enn dem i KS.

Det er nemlig bare tull, mener Orlund:

– Jeg trodde først at NHO fikk de tallene fordi de har med ledere i statistikken. Men vi ser at selv da stemmer ikke det de sier. Oslo kommune har enda høyere snitt enn KS. Så lykke til med rekrutteringen framover, sier Line Orlund med adresse NHO.

LES:Lockout: – Jeg er veldig skuffa og lei meg

NSF-lederen: – Trist

Her er NSF-leder Eli Gunhild Bys kommentarer etter møtet med arbeidsministeren, der partene fikk meddelt at regjeringen ville gripe inn:

– Det er trist at en rettferdig kamp for de lavest betalte sykepleierne i landet skal ende med tvungen lønnsnemnd, sier By i en pressemelding.

Og videre:

 – Vi forstår at myndighetene måtte overta det ansvaret for innbyggernes liv og helse som NHO viste at de ikke var i stand til å ta. Men vi håper at arbeidsministeren er forbannet på NHO som i praksis tvang regjeringen til å innføre tvungen lønnsnemnd, sier By.

– Våre 55 streikende sykepleiere har gjennomført en viktig kamp for de lavest lønnede sykepleierne i landet. Den kampen har hatt stor oppslutning både blant NSFs øvrige 116000 medlemmer og i fagbevegelsen for øvrig, sier By i meldingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse