fbpx Samisk sykepleierutdanning er utsatt Hopp til hovedinnhold

Samisk sykepleier­utdanning er utsatt

Bildet viser statsråd Iselin Nybø med Johan Kalstad og Gunvor Guttorm fra Samisk Høgskole
PÅ FINNMARKSBESØK: Statsråd Iselin Nybø var nylig i Alta for å åpne den desentraliserte sykepleierutdanningen. Da fikk hun vite at den samiske sykepleierutdanningen i Kautokeino var utsatt til 2021. Her er hun flankert av direktør Johan Ailo Kalstad og rektor Gunvor Guttorm ved Samisk høgskole. Foto: Ságat/Rita Heitmann

Oppstart av samisk sykepleierutdanning er utsatt fra 2020 til 2021. Det tar lengre tid å kvalitetssikre studiet enn først beregnet.

Den samiske avisen Ságat meldte den 30. januar at oppstarten av samisk sykepleierutdanning er utsatt til januar 2021 [ bak betalingsmur ].

Som Sykepleien skrev i desember i fjor, håpet instituttleder Nina Emaus ved UiT, Norges arktiske universitet, at oppstarten ville bli 2020.

Penger som må bli brukt

Da kunnskapsminister Iselin Nybø var i Alta på mandag for å åpne den desentraliserte sykepleierutdanningen ved Norges arktiske universitet, ble hun informert om utsettelsen.

– Vi har faktisk betalt ut penger. De må bli brukt, sa hun som kommentar til forsinkelsen, ifølge Ságat.

Ságat skriver videre at fra universitetets side er proppen å få nok praksisplasser til enda flere sykepleierstudenter, og at studiet må kvalitetssikres og lærerkreftene må på plass. Samisk høgskole må også få utviklet en standardisert sykepleieterminologi og en formalisering av hva samisk sykepleie er.

– Bøygen er kvalitetssikringen

– Utfordringen med praksisplasser får vi ta etter hvert. Det skal vi klare. Bøygen nå er kvalitetssikringen av dette nye studietilbudet, sier instituttleder Nina Emaus til Sykepleien.

– Situasjonen er slik at de nye nasjonale retningslinjene for helse- og sosialfagutdanningene blir publisert i disse dager. De vil sette sterke føringer for hvordan vi skal bygge opp sykepleierstudiet vårt, legger hun til.

De nye retningslinjene gjør at UiT må revidere fagplanen innen sykepleie, og det får også implikasjoner for det desentraliserte studietilbudet.

bildet viser Nina Emaus
TRAFF STATSRÅDEN: Instituttleder Nina Emaus var også i Alta på mandag og snakket med statsråd Iselin Nybø. Emaus lovte å holde departementet orientert om prosessen rundt oppstart av samisk sykepleierutdanning. Foto: UiT, Norges arktiske universitet

– Trenger ekstra tid

– I desember sa du 2020 og nå sier du 2021 for samisk sykepleierutdanning?

– Grunnen til at jeg anbefaler januar 2021, er at det står klarere for oss hva som må gjøres, når vi nå har sett litt nærmere på det. I full forståelse med Samisk høgskole i Kautokeino ser vi at vi trenger litt ekstra tid. Vi kunne klart å presset oppstarten frem et halvt år, men det hadde gått på bekostning av kvalitetssikringen. Det ville jeg hatt problemer med å stå for.

Vil bruke mesteparten av pengene

– Statsråden er bekymret for at dere ikke bruker pengene dere har fått?

– Vi skal nok bruke mesteparten av det vi har fått i år, men uten å kaste penger ut av vinduet.

Samisk høgskole i Kautokeino har fått 1 million kroner og skal lyse ut en prosjektlederstilling nå. Instituttet har fått drøyt 900 000 kroner for 2019 og skal bruke deler av bevilgningen til frikjøp av en av sine mest erfarne lærere, førsteamanuensis Grethe Mehus.

– Hun vil sammen med prosjektleder ved Samisk høgskole stå ansvarlig for å utforme dette nye studietilbudet, sier Emaus.

Instituttlederen understreker at hun i Alta på mandag ble enig med statsråd Nybø om at de skal være i dialog med departementet og holde dem orientert om prosessen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.