fbpx Artist og sykepleier Marthe Valle: – Jeg bruker stemmen for å berolige urolige pasienter Hopp til hovedinnhold

Artist og sykepleier Marthe Valle: – Jeg bruker stemmen for å berolige urolige pasienter

HENGER SAMMEN: Det er en slags rød tråd, sier Marthe Valle om det hun driver med. Hun er sykepleier, låtskriver, artist og solidaritetsarbeider. I 2005 fikk hun Spellemannsprisen som beste nykommer. Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Sykepleier Marthe Valle så ordet «uro» gå igjen på medisinskjemaet. Det ble det musikk av.

Marthe Valle (36) er en sykepleier med mange talenter.

«Drømmejobben er å være 50/50 musiker sykepleier», sa hun til Sykepleien i 2012. Da var hun fersk sykepleierstudent.

– Er det blitt sånn?

– Nå er det mer musikk enn sykepleie, sier hun.

Siste album, med tittelen Ro/Uro, kom sist høst, inspirert av jobben i psykiatrien. For tiden reiser hun rundt og holder musikkforedrag om ungdom og psykisk helse. Og hun formidler hvorfor flyktningkrisen angår oss alle, og særlig helsearbeidere.

– Alt – sykepleien, musikken og solidaritetsarbeidet – handler om humanitært engasjement. Det er en slags rød tråd i det, sier hun.

Jobber på psykosepost og rusakutten

Marthe Valle er fra Harstad, men bor i Bergen. Der har hun en 20 prosent fast stilling i psykiatrien. Nærmere bestemt på psykosesengeposten i Stiftelsen Betanien, som er et distriktspsykiatrisk senter. Der har hun vært siden hun var nyutdannet i 2015.

Hun har også jobbet på rusakutten på Bergen legevakt i flere år.

– Det er fint med den akuttbiten, så jeg ikke glemmer viktige prosedyrer, sier hun.

– Fortsetter du med begge deler, sykepleie og musikk?

– Så lenge det går. I perioder er det på grensen. Det har blitt mer og mer musikk de siste årene.

Ble inspirert av medisinskjemaet

– Du bruker sykepleien i musikken?

– Jeg henter mye inspirasjon fra sykepleierjobben når jeg lager låter. Den forrige platen min handler om indre uro, om hvordan vi møter pasientenes uro, og uroen i oss selv.

– Hvordan takler man den indre uroen?

– Jeg tror at både i psykiatrien og ellers bruker vi mer energi på å distansere oss fra uroen, enn å kjenne etter hva den handler om.

Platens navn, Ro/Uro, er hentet direkte fra jobben:

– Jeg så på medisinskjemaene at uro var det mest brukte ordet for å begrunne hvorfor det ble gitt beroligende medisiner, sier Valle.

Det skulle vært et alternativ til medisiner.

Marthe Valle

– Er det for lett å medisinere?

– Av og til tenker jeg at det skulle vært et alternativ til medisiner. Vi tyr gjerne til det vi kjenner til. Vi er ofte ikke flinke nok til å stole på våre menneskelige egenskaper som sykepleiere. Vi går ikke alltid inn i uroen når vi vet at det er medisiner å gi.

– Pasienter blir bedre av musikkterapi

Valle har i det siste fått flere musikkterapeuter som kolleger. Hun er glad for at musikkterapi er inkludert i de nasjonale retningslinjene for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.

Musikk er et språk som får historiene fram.

Marthe Valle

– Særlig pasienter med schizofreni har stor nytte av musikkterapi. Det sier forskningen, og jeg ser det selv også. Jeg har sett pasienter som lenge har hatt konvensjonell behandling med medisiner og samtaleterapi, men etter å ha fått musikkterapi, har de opplevd stor bedring.

– Hvorfor, tror du?

– Musikk har en egen kraft til å sette ord på vanskelige følelser. Musikk er et språk som får historiene fram, enten det handler om flyktningarbeid eller private hendelser. Musikken åpner for meg som formidler og for dem som lytter. Musikk er helt uslåelig, ikke minst i psykiatrien.

Bruker stemmen for å berolige

– Bruker du musikken selv på jobb?

– Ja, frem til vi fikk musikkterapeutene. De har fem års utdanning, og jeg har stor respekt for den profesjonen. Men jeg bruker stemmen min for å berolige urolige pasienter. Jeg er bevisst på toneleiet eller klangen i stemmen. Det gjelder å flytte deres oppmerksomhet til stemmen min. Det kan være god trening på tilstedeværelse.

Jeg er bevisst på toneleiet eller klangen i stemmen.

Marthe Valle

– Sier du ganske enkelt «lytt til stemmen min nå»?

– Ja, hvis pasienten har tankekjør eller er motorisk urolig. Når pasienten opplever kaos, og ikke klarer å konsentrere seg, kan stemmen være et fint fokuseringspunkt, sier hun.

Jobbet i flyktningleir

I januar var Valle på den greske øyen Lesbos for tredje gang, sammen med de to legevennene Hanne Heszlein-Lossius og Anne Cecilie Tvedten.

– Vi jobbet på den eneste klinikken som er igjen i flyktningleiren Moria i to uker.

Det var mye skabb. Og mye selvskading.

Marthe Valle

– Hva var jobben din?

– Jeg triagerte dem som kom til klinikken. Det var mye sårstell, jeg hadde mange samtaler med pasienter og jeg assisterte legene. Stort sett gjaldt behandlingen sykdom som kunne tilskrives leiren de bor i.

– Både psykisk og fysisk sykdom?

– Ja, det var infeksjonssykdommer, som følge av bo- og sanitærforholdene. Det var mye skabb. Og mye selvskading, også, blant unge helt ned i 15-årsalder. Selvmordsforsøk. Masse syke barn.

– Barna lekte ikke

– Det var katastrofalt når det kom til mental helse. Det verste jeg har sett, og jeg har reist i Midt-Østen flere ganger. En ekstrem situasjon, både fordi forholdene er dårlige, og fordi usikkerheten om hvor lenge de skal leve slik, er så stor.

Det er dokumentert at noen av dem ikke får sitt første asylintervju før i 2023, ifølge Valle.

– Hvor kommer flyktningene fra?

– Hovedsakelig fra Syria, Afghanistan og ulike afrikanske land. De fleste har opplevd krig og traumer på nært hold, og de lever videre i et pågående traume i disse leirene, sier Valle.

– Det er vanskelig å forklare hva det gjør med deg når du holdes i leir og blir behandlet som dyr. Jeg så apati og frustrasjon. Ungene oppførte seg ikke som unger. Ikke lekte de, ikke smilte de.

– Flyktningkrisen er overhodet ikke over

– Det verste er at det er en politisk villet situasjon. Menneskene lider, men de holdes igjen i leirene. Ved å være inhumane skremmes andre fra å komme til Europa. Det er i strid med menneskerettighetene, sier Valle.

I januar kom det over 2000 båtflyktninger til de greske øyene, opplyser hun.

– Flyktningkrisen er overhodet ikke over, selv om vi ikke hører så mye om den for tiden. Tvert imot er det er blitt verre, mener hun.

– Vi dro for å sette dette på dagordenen.

– Har du blitt hørt?

– Jeg føler det. Jeg har fått snakket i ulike aviser, på radio, på tv i programmet Lindmo. Vi vil gjerne få til en endring, ikke bare et blaff.

– Helsepersonell har et ansvar

Valle mener at som helsepersonell har man et ekstra ansvar:

– Særlig når man er vitne til denne menneskeskapte katastrofen, har man plikt til å si fra. Det er usolidarisk å la grekerne håndtere dette alene, og de greier det heller ikke. Flere land må gå sammen om å evakuere de greske flyktningleirene.

Det er over 68 millioner på flukt i verden, ifølge FN. (Tall fra 2018.)

– I leiren Moria er det nærmere 6000 i det som er et transittmottak i et gammelt fengsel, beregnet på under 2000. Der lever både barnefamilier og enslige mindreårige.

Mødre har nok med å prøve å overleve

Valle har selv en datter på ni år.

– Derfor blir det en ekstra dimensjon å se barna i leiren.

Hun leste seg opp om psykisk helse for barn før hun dro, om hva de trenger for å og utvikle seg normalt.

– Men er du mor i en leir, har du nok med å prøve å overleve. Du har ikke kapasitet til å gjøre mer enn det absolutt nødvendige. Jeg lurer på hva slags mennesker som skapes ved å holde barn i disse leirene, sier Valle.

– Det er frivillige som holder liv i leirene nå. Ikke EU, ikke de greske myndigheter.

Håper datteren blir stolt

Valle vil fortsatt bruke yrket sitt til å reise ut i verden.

– Ikke bare lett, du er alenemor?

– Ja, det er mye logistikk. Jeg har hatt mye dårlig samvittighet for å være mye borte. Forhåpentlig er det noe hun vil være stolt av senere. Beste måten å lære barn verdier, er å leve etter dem selv. Hun har allerede en oppegående rettferdighetssans.

Heldigvis bor barnefaren Marco Elsafadi, tidligere basketballspiller og vinner av Mesternes mester, i nærheten.

– Uten hadde det ikke gått, sier Marthe Valle.

FORMIDLER: Marthe Valle reiser rundt og holder musikkforedrag. Sykepleiere er blant dem som vil høre på henne. Foto: Åsa Maria Mikkelsen
Les også:

Dette har det gitt dem å være sykepleier

En collage med bilder av Claudia Scott, Trude Drevland, Margaret Skjelbred og Lars Berrum.
Det å være sykepleier kan komme godt med, uansett hva karrieren og livet ellers måtte bringe. Claudia Scott, Trude Drevland, Margaret Skjelbred og Lars Berrum er alle takknemlige for at de er sykepleiere. Foto: Stian Andersen/Hans Jørgen Brun/Ottar Hellevik/Stig Weston

Musiker Claudia Scott, ordfører Trude Drevland, forfatter Margaret Skjelbred og komiker Lars Berrum har én ting felles – de er alle sykepleiere.

Listen over sykepleiere som er mest kjent for andre ting, kan gjøres lang:

I tillegg til de ovennevnte, har vi for eksempel eventyrer Cecilie Skog, visekunstner Cornelis Vreeswijk, Bond-pike Julie Ege, komiker Jo Brand, dronning Fabiola av Belgia og forfatter Walt Whitman.

Noe å falle tilbake på

Også Tina Turner skal ha hatt planer om en slik karriere, den gangen hun kun het Anna Mae Bullock. Hun rakk derimot kun å jobbe kort tid som sykepleieassistent før musikken, og Ike, tok henne.

Det er uansett flust med både skuespillere, forfattere, musikere, politikere og idrettsutøvere med sykepleierutdanning å falle tilbake på, om det skulle friste etter noen år i rampelyset.

God erfaring

En liten rundspørring avdekker at erfaringen som sykepleier gjerne gjør noe med folk, uansett hva de ender opp med å bedrive ellers i livet.

Det gjør noe med deres syn på andre, på seg selv, på deres evne til å ta avgjørelser og med forståelsen for livets irrganger.

Vi har spurt en musiker, en politiker, en forfatter og en komiker hva sykepleierbakgrunnen har gitt dem.

Claudia Scott (1957 –)

Portrett av Claudia Scott.
Musiker, sanger, komponist og sykepleier Claudia Scott. Foto: Stian Andersen

Utdannet ved Ullevål sykepleierhøyskole i 1982, og har jobbet en rekke steder som sykepleier, deriblant Ullevål universitetssykehus, Aker sykehus, Revmatismesykehuset, Radiumhospitalet, Haukeland universitetssykehus, Gaustad sykehus, forskjellige sykehjem, i hjemmesykepleien samt VA Hospital og UCLA i Los Angeles. I dag tar hun ekstravakter på et sykehjem i nærheten av der hun bor.

– Jeg begynte å arbeide profesjonelt som musiker og artist høsten 1983. Musikk har vært min hovedgeskjeft, men der det har vært anledning, har jeg prøvd å holde sykepleien ved like.

– Bakgrunnen som sykepleier har betydd mye for meg, og det er en utdannelse jeg også har hatt nytte av på reise som musiker. Jeg trives med å arbeide med mennesker og føle at jeg gjør en forskjell, og jeg er svært heldig som kan kombinere både musikk og sykepleie.

– Jeg er syns også der er spennende og givende å kunne være kreativ, skrive tekster, komponere musikk, øve instrumenter og spille konserter, men det dreier seg om meg selv. Sykepleien er en god motpol til dette. Vi skal vi ta vare på andre, og jeg føler at det jorder meg.

– Når det er sagt, har musikken også vært en stor ressurs i min jobb som sykepleier. Jeg har opplevd å spille for pasienter som ikke har sagt et ord på mange år og som plutselig synger med. Sang og musikk virker helende på alle mennesker og binder oss sammen, uavhengig av språk.

­– I mitt eget liv har jeg opplevd å se min far, som har hatt flere slag og ble hemmet i språket, komme raskere tilbake da han som sanger, sang og øvde hver dag og han klarte til og med å gjennomføre en konsert noen måneder etter slaget. [Faren til Claudia er country- og jazzartisten Clive Scott. Journ.anm.]

Les også Sykepleiens lengre intervju med Claudia Scott.

Margaret Skjelbred (1949 –)

Margaret Skjelbred.
Forfatter og sykepleier Margaret Skjelbred. Foto: Ottar Hellevik

Var ferdig utdannet i 1970 og jobbet siden rundt tjue år som sykepleier. Først på Vestfold sentralsykehus – fem år på gynekologisk avdeling, halvparten av tiden som nattevakt, siden på en lukket psykiatrisk avdeling. Jobbet så på et åpent avsnitt på Dikemark før hun tok spesialutdanning i psykiatrisk sykepleie. Jobbet så som avdelingsleder på en åpen psykiatrisk avdeling ved Vestfold sentralsykehus og siden åtte år som nattevakt samme sted.

– Jeg er glad for og stolt av min tid som sykepleier.

– Arbeidet med mennesker i vanskelige situasjoner har nok gitt meg en større forståelse og innsikt i livets mørkere sider.

– Reint konkret har jeg brukt kunnskapen jeg tilegnet meg i flere av bøkene mine, ikke minst i «Gulldronning, perledronning»", der jeg beskriver barn som er utsatt for overgrep, og hvilke konsekvenser det kan få. Jeg hadde god bruk for yrkesbakgrunnen da jeg skrev den boka.

– Det er så mye som gjør inntrykk i vårt yrke. Å følge unge kvinner som døde av brystkreft, gjennom den siste fasen, er selvsagt noe som setter spor i en. Men også de mange møtene med mennesker som hadde fått livsveien sin kronglet til på den ene eller andre måten, og som derfor trengte min/vår hjelp og støtte i kampen mot angst, depresjoner, rusavhengighet eller alvorlige psykotiske opplevelser.

– Alt dette er noe jeg kommer til å huske, noe som gjør at jeg er glad for yrkesvalget jeg tok den gangen, selv om jeg altså valgte å gå ut av det etter nesten tjue år. 

Trude Drevland (1947 –)

Trude Drevland.
Politiker, ordfører og sykepleier Trude Drevland. Foto: Hans Jørgen Brun

Har jobbet innen sykepleiefaget fra 1969 til 1997, ikke bare klinisk, men også som lærer i geriatri på Høgskolen Betanien i Bergen og som «konsulent» i omorganisering samme sted. Jobbet først på Ringerike sykehus og Sandefjord sykehus. Deretter startet hun med geriatri på Røde Kors-hjemmene i Silurveien i Oslo og senere på Grefsenhjemmet i samme by. Hun har senere jobbet på Stokmarknes sykehus der hun også var sjefsykepleier, på Fyllingsdalen sykehjem der hun etter hvert ble bestyrer og som prosjektdirektør på Bergen Røde Kors sykehjem.

– Jeg har forutsatt at min sykepleiebakgrunn har gitt meg en uhyre viktig ballast for å kunne være god på det sosiale og god på å ta avgjørelser som berører mange.

– I tillegg ga den meg både generell og spesiell kunnskap jeg kan bruke uansett hva jeg gjør og hvor jeg er.

– Jeg ville ikke skiftet yrke om jeg ble spurt!

Lars Berrum (1986 –)

Lars Berrum.
Komiker, programleder og sykepleier Lars Berrum. Foto: Stig Weston

Jobbet cirka fire år som sykepleier på akuttpsykiatrisk mottaksenhet på Ullevål universitetssykehus, før det ikke lot seg kombinere med den øvrige karrieren. Arbeidet dessuten på sykehjem under utdannelsen.

– Sykepleierutdannelsen har betydd masse, både med hensyn til personlig utvikling som menneske, trygghet i forhold til at jeg har et yrke jeg digger, som jeg alltid kan ta opp igjen når gjøglekarrieren er terminal og gjennom at har benyttet min utdannelse som sykepleier i egen standup.

– Med en mamma som er operasjonssykepleier, venner som er sykepleiere og at jeg sykepleier, så vil nok alltid sykepleien være med meg.

– Noen har styggen på ryggen, jeg har tryggen på ryggen i form av en trofast «lady with the lamp».

Les også Sykepleiens lengre intervju med Lars Berrum.

Flere kjente sykepleiere

Julie Ege (1943–2008)

Norsk skuespiller og modell.

Utdannet seg til sykepleier i voksen alder og jobbet som dette fra 1998.

Cornelis Vreeswijk (1937–1987)

Nederlandsk/svensk trubadur, komponist og poet.

Ansatt en kort tid som psykiatrisk sykepleier ved Beckombergasykehuset i Stockholm.

Bonnie Hunt (1961–)

Amerikansk skuespiller, komiker, forfatter, regissør, med mer.

Jobbet som kreftsykepleier ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago på 80-tallet.

Jo Brand (1957–)

Britisk komiker, skuespiller og forfatter.

Jobbet ti år som psykiatrisk sykepleier ved ulike sykehus i London.

Laila Dåvøy (1948–)

Norsk politiker og tidligere statsråd. Har også vært leder i Norsk Sykepleierforbund.

Jobbet som sykepleier på 70- og 80-tallet, blant annet på Haukeland sykehus Sandviken sykehus og Blå Kors Sosialbygg i Bergen.

Julie Walters (1950–)

Britisk skuespiller og forfatter.

Utdannet sykepleier ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, og jobbet et drøyt år samme sted.

Walt Whitman (1919–1892)

Amerikansk forfatter, poet og journalist.

Jobbet som frivillig sykepleier under Den amerikanske borgerkrigen.

Agatha Christie (1890–1976)

Britisk forfatter.

Jobbet som frivillig Røde Kors-sykepleier under Første verdenskrig.

Tina Turner (1939–)

Amerikansk artist, komponist og skuespiller.

Skal ha drømt om å bli sykepleier og jobbet som «nurse aidie» på Barnes-Jewish Hospital i St. Louis før musikkarrieren tok av.

Jeg er svært heldig som kan kombinere både musikk og sykepleie.

Claudia Scott

Arbeidet med mennesker i vanskelige situasjoner har nok gitt meg en større forståelse og innsikt i livets mørkere sider.

Margaret Skjelbred

Jeg ville ikke skiftet yrke om jeg ble spurt!

Trude Drevland

Noen har styggen på ryggen, jeg har tryggen på ryggen.

Lars Berrum
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.