fbpx Listhaug ny eldreminister: – Skal sørge for matlukt på sykehjemmene Hopp til hovedinnhold

Listhaug ny eldreminister: – Skal sørge for matlukt på sykehjemmene

Erna Solberg og Sylvi Listhaug foran Slottet

Den nye eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil prioritere flere sykehjemsplasser.

– Sykehjemsplasser blir viktig. Kjøkken, god, ernæringsrik mat som er flott å se på, blir noe av det viktigste. Vi skal sørge for matlukt på sykehjemmene, sa Listhaug rett etter at hun overtok Åse Michaelsens kontor, som nybakt eldre- og folkehelseminister, fredag ettermiddag.

– Vi skal bygge sykehjemsplasser. Vi skal også bidra til at folk skal få bestemme selv. Eldre må få ta egne valg, de må få velge selv når det kommer til det mest intime i livet, som når det gjelder hvem som skal hjelpe oss når vi skal på do, sier Listhaug.

Den påtroppende Frp-nestlederen antyder at hun skal «ta en vakt»:

– Nå er det noen år siden jeg jobbet på aldershjem, så jeg vil rett og slett ut for å se hvordan hverdagen er der ute.

Skal møtes

Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund, sier hun kommer til å invitere til et møte med den nye ministeren i nærmeste fremtid:

– Når Frp setter nestlederen sin i denne posten, vil jeg tro at de ønsker å prioritere dette området, sier hun. 

– Noen tips til den nye ministeren?

– Ja, å jobbe for flere heltidsstillinger, samt for å rekruttere og beholde sykepleiere, sier By. 

Lysbakken: – Eldrefiasko

Det er ikke ren jubel i opposisjonen for valget av Listhaug.

– Hun mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite, sier SV-leder Audun Lysbakken, som kaller Fremskrittspartiets eldrefiasko «grenseløs».

– Fire år på rad har mange pensjonister fått mindre å leve av. Eldre med lave pensjoner har fått det tøffere med Frp ved makten, sier Lysbakken, som lister opp anstendige pensjoner, bemanningsnorm i eldreomsorgen og et løft for eldreomsorgen i kommunene som nødvendige tiltak.

– Med Listhaug får landets eldre ingen av delene, sier han.

Initiativ fra Frp

Den profilerte og omstridte Frp-politikeren gjør altså comeback i regjeringen, etter at hun ble tvunget av justisministertaburetten på grunn av et kontroversielt Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet for et drøyt år siden.

Listhaug skrev at Ap prioriterer sikkerheten til terrorister høyere enn rikets sikkerhet, hvilket avstedkom voldsomme reaksjoner, først og fremst fra Arbeiderpartiet, men også fra politikere i regjeringspartiene.

På pressekonferansen etter utnevnelsen ønsket statsminister Erna Solberg sin nye statsråd velkommen tilbake.

– Jeg er helt sikker på at du kommer til å ta med deg ditt engasjement og din evne til å løfte politiske saker, slik at eldre får den omsorgen de fortjener, sa Solberg, henvendt til Listhaug.

Statsministeren fikk flere spørsmål om Listhaugs avgang som justisminister. «Hvor lenge varer en mistillit fra Stortinget?», ville Dagbladet vite.

– Det var ikke en formell mistillit mot Sylvi Listhaug, og jeg har lyst til å minne om at opposisjonen sa at dette kunne vært unngått hvis Listhaug hadde fått et annet område. Så jeg har tatt opposisjonen på ordet, sa Solberg, som også understreket viktigheten av at alle regjeringspartiene har minst én nestleder i regjeringen, for å lette samarbeidet.

Solberg la ikke skjul på at regjeringsendringen kommer etter et initiativ fra Fremskrittspartiet.

Kronprinsesse

Utnevnelsen kommer samme dag som Fremskrittspartiet møtes til landsmøte, der Listhaug etter alle solemerker kommer til å bli valgt til partiets 1. nestleder søndag. Valgkomiteen innstiller henne til vervet uten motkandidat.

Hun ble konstituert nestleder da Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister.

Listhaug blir ansett som den raskest stigende stjernen i Frp. Hun regnes av mange som den mest sannsynlige arvtakeren til ledervervet når Siv Jensen ønsker å tre tilbake.

Når hun nå blant annet får ansvaret for regjeringens eldre- og omsorgspolitikk, skaffer hun seg tyngde på nok et av partiets kjerneområder.

Alkohol, tobakk og narkotika

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret for kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet, som omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern.

Den påtroppende nestlederen har vært både landbruks- og matminister og innvandrings- og integreringsminister.

Listhaug innleder på landsmøtet på Gardermoen om kommunal- og fylkestingsvalget lørdag formiddag.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse