fbpx Regjeringen oppretter 80 nye studieplasser for spesialsykepleiere Hopp til hovedinnhold

Regjeringen oppretter 80 nye studieplasser for spesialsykepleiere

Bildet viser Therese Jenssen Finjarn

Regjeringen foreslår en opptrappingsplan som vil gi 80 nye studieplasser for spesialsykepleiere innen ABIOK. Det synes anestesisykepleier Therese Jenssen Finjarn er gode nyheter.

De nye studieplassene vil bli prioritert til universiteter og høyskoler som kan ta i bruk de nye plassene fra høsten, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding

De nye studieplassene går til anestesisykepleie, barnesykepleie, intensivsykepleie, operasjonssykepleie og kreftsykepleie – samlet kalt ABIOK-utdanninger, som er på 1,5 års varighet.

30 plasser

Kunnskapsdepartementet ber institusjoner som kan øke opptakskapasiteten, om å sende inn en søknad. Hvilke institusjoner som får studieplassene, er derfor ikke klart per i dag.

– I første omgang vil det ble tildelt 30 studieplasser, men fullt utbygget etter fire år vil det medføre at det utdannes om lag 80 flere ABIOK-kandidater i året, skriver Kunnskapsdepartementet.

 En god start

– Nå kommer det 80 nye studieplasser i ABIOK-sykepleie, og det er en god start. Sykepleiermangel er en av de største utfordringene i helsetjenesten. Regjeringen har derfor en helhetlig tilnærming til denne utfordringen utover å øke utdanningstakten. Mulighet for livslange karriereløp, satsing på heltidskultur og god ledelse er og av stor betydning for å beholde sykepleiere i helsetjenesten, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

God praksis er avgjørende

– Vi trenger flere spesialsykepleiere, og derfor prioriterer vi studieplasser til disse utdanningene. Samtidig holder det ikke bare å bygge ut antallet studieplasser siden god praksis er en helt avgjørende del av utdanningene. Derfor satser vi på en pilot for å få flere kommunale praksisplasser og bedre utdanning i digital kompetanse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

– Ikke for tidlig

Leder i Faggruppen for anestesisykepleiere, Therese Jenssen Finjarn, sier til Sykepleien at dette ikke kommer et øyeblikk for tidlig.

– Er dette nok til å dekke mangelen på spesialsykepleiere?

– Om det er nok, har jeg ikke helt oversikten over, men vi mangler mange, sier hun.

Når det er sagt, legger hun til at dette er gledelige nyheter.

– Det er overraskende. Så langt har det ikke vært snakk om å øke antallet studieplasser, så dette er gode nyheter, sier hun.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse