fbpx Fjoråret ga ny rekord for influensavaksiner Hopp til hovedinnhold

Fjoråret ga ny rekord for influensavaksiner

Kvinne med myk strikkegenser og mørkt glatt hår gjemmer ansiktet i et lommetørkle.

Aldri før har så mange nordmenn vaksinert seg mot influensa som i fjor. Også blant sykehusansatte stiger vaksinasjonsgraden, med Diakonhjemmet som det beste sykehuset i Oslo.

Totalt ble det distribuert 233 000 flere doser influensavaksine gjennom høsten og vinteren i fjor enn det som var tilfelle året før. Tallet for i fjor var tilsammen 858 800 doser, skriver Fagbladet Journalen.

Gjennom sesongen ble langt færre influensasyke innlagt på sykehus. Det var også færre som fikk intensivbehandling. Det kommer frem i en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Hvor mye vaksinen hadde å si for at epidemien ble mild i fjor, er imidlertid uklart. Effekten måles på et europeisk nivå.

– Vi vet faktisk ikke i hvilken grad den lavere sykeligheten skyldes det store antallet vaksinerte, sier seniorrådgiver Kjersti Rydland, som er klar på at vaksinen hjelper for den enkelte selv om det er vanskelig å finne den eksakte effekten på gruppenivå.

Ny vaksine

Årets influensavaksine dekker bredere enn fjorårets og er derfor litt dyrere. En subsidisert vaksine til risikogruppene koster i år 75 kroner. Vaksinene leveres noen uker senere enn i fjor.

– Det gjør heldigvis ikke så mye. Det er jo en fordel å bli vaksinert nær opp til epidemien slik at immuniteten er høy, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Fagbladet Journalen.

I fjor startet influensaepidemien rundt julaften og varte til slutten av mars. Den nådde toppen i midten av februar.

Helsepersonell godt vaksinert

I Oslo har vaksinasjonsgraden steget blant de ansatte ved flere sykehus.

Ved Oslo universitetssykehus (OUS) ble 73 prosent av de ansatte vaksinert mot influensa i fjor, mot 54 prosent året før. Best i klassen var imidlertid Diakonhjemmet sykehus, med 75 prosent vaksinerte. Lovisenberg nådde 70 prosent.

– Vi ville aldri klart det uten at helsepersonell vaksinerte hverandre, sa  smittevernoverlege ved OUS Ragnhild Raastad til Sykepleien i fjor. 

Oslo universitetssykehus har mål om 80 prosent. Men ambisjonsnivået er høyt også andre steder i landet, med 75 prosent i Tromsø (UNN).

All vaksinering ved Oslo universitetssykehus er frivillig.

– Våre erfaringer er at det er mye å hente på frivillighet og intensivert informasjon, sier Ragnhild Raastad til Fagbladet Journalen.

– Fortsatt er det en del som ikke vet at de kan smitte andre uten selv å føle seg syk. Så lenge muligheten for frivillighet ikke er uttømt, ser jeg ikke det hensiktsmessige i å gjøre vaksinasjon obligatorisk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse