fbpx Arne (100) sendt hjem fra helsehuset mot sin vilje Hopp til hovedinnhold

Arne (100) sendt hjem fra helsehuset mot sin vilje

Mann i rullestol, sykepleier lener seg ned og prater. Pårørende til høyre, taxisjåfør til venstre. Vinter i hage.
HJEM: Her kommer Arne Arnesen hjem fra helsehuset. Han har ingenting å utsette på hjemmesykepleien, men skulle gjerne blitt lenger der han var. Pårørende Turid Håkonsen (t.h.) mener reagerer på at han sendes hjem. Taxisjåfør Zirwan Hasani til venstre.  Foto: Øyvind Schou

Etter flere fall og sykehusopphold har Arne Arnesen (100) bedt om å få bli på Drammen helsehus. Hans pårørende har sagt at han ikke klarer seg selv. Arnesen ble likevel sendt hjem i taxi før jul.

Onsdag ettermiddag, en snau uke før julaften, ble 100 år gamle Arne Konradi Arnesen motvillig sendt hjem fra Drammen Helsehus.

Det skriver Drammens Tidende.

Arnesen har falt tre ganger og vært på sykehus to ganger i løpet av et halvt år.

– Siden jeg ramla i trappa i juli måned, har det bare vært jævelskap, sier Arnesen til avisen.

Det siste fallet skjedde for noen uker siden. Det var så alvorlig at han havnet på sykehus før han kom videre til Drammen Helsehus. Nå er det ikke lenger plass til ham der, og han er tilbake i sitt eget hjem. Tanken er at han skal klare seg selv med hjelp fra hjemmesykepleien.

– Skal sikre forsvarlige helsetjenester

Kristina Vejlgaard, leder for tjenestetildeling og samordning i Drammen kommune, viser til taushetsplikten når hun sier at hun ikke vil gå inn i saken.

– Det jeg kan si, er at vi er opptatt av å ha en god dialog med dem som søker tjeneste i Drammen kommune. Vi skal sikre at alle får forsvarlige helsetjenester, sier hun til Drammens Tidende.

– Fryktelig 

Arnesen har søkt om avlastning, slik at han i det minste kan få en sykehjemsturnus med 14 dager som pasient og 14 dager hjemme med tilsyn av hjemmesykepleien. Arnesens vaskehjelp Turid Håkonsen (71 år) reagerer på at han likevel må bo hjemme. Hun er oppført som hans nærmeste pårørende.

– Han er ikke i stand til å klare seg selv. Dette er fryktelig å gjøre mot et menneske rett før jul, sier Håkonsen.

Vejlgaard i kommunen understreker at alle tas vare på, selv om de bor hjemme.

Terje Søviknes (Frp) blir ny folkehelseminister

Portrett av Terje Søviknes (Frp)
NY STATSRÅD: Nestleder i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, overtar posten som folkehelseminister. Foto: NTB Scanpix, Lise Åserud

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Hun kom ut på Slottsplassen sammen med de to Frp-nestlederne, som begge har fått nye jobber.

Tok til orde for sydenturer

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Det var da Listhaug (Frp) kom inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ifølge VG sa Erna Solberg onsdag at hun var fornøyd med å ha Terje Søviknes tilbake i regjeringen.

– Han har jobbet for godt med eldreomsorg i Os. Dette er nyttige erfaringer han kan ta med seg i regjeringen. Han har hatt et sterkt engasjement for eldreosorg og et godt liv for eldre, sa Solberg.

Statsministeren trakk frem dette fra Søviknes' karriere som Frp-ordfører i Os:

– Jeg husker han tok til orde for sydenturer for eldre. Dette viser et engasjement for enkeltpersoner. Jeg kjenner ham som er hardt arbeidende politiker, sa Solberg.

Tema tirsdag

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da Solberg inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Sliter på meningsmålingene

Dagsavisens «karakterbok » over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent».

Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet nok oppslutning til bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.