fbpx OUS med nytt koronaråd: – Ikke håndhilse eller klemme Hopp til hovedinnhold

OUS med nytt koronaråd: – Ikke håndhilse eller klemme

Nei til håndhilsing

OUS råder nå ansatte og andre i sykehuset om ikke å håndhilse eller klemme når de treffer noen. Et hei, et bukk eller et vink er derimot innenfor.

God håndhygiene er viktig for å begrense smitte. I tillegg til grundig og ofte håndvask, råder Oslo universitetssykehus (OUS) spesielt ansatte og andre i sykehuset om ikke å håndhilse eller klemme når de treffer noen.

Dette melder sykehuset på sin nettside 5. mars.

I går hadde sykehuset ikke bestemt seg ennå, men hadde diskutert temaet håndhilsing. Flere faggruppeledere uttalte seg da til Sykepleien om hva de synes om håndhilsing på jobb i en situasjon med koronautbrudd. De ga nyanserte svar.

Les hva de sa: Korona: Skal sykepleierne slutte å håndhilse på pasienten?

– I disse tider er dette er godt råd for alle, sier Hilde Myhren, medisinsk direktør ved OUS, på nettsiden.

Andre måter å hilse på: Bukke eller vinke 

– Det finnes mange måter å hilse på, som er både høflig og hyggelig. Et enkelt hei, et bukk eller et vink i stedet for et håndtrykk er et viktig bidrag i kampen mot coronasmitten, sier Myhren.

– Dette er helt greit, sier Paula Lykke, leder for intensivsykepleiernes faggruppe, til Sykepleien.

– Da må de ansatte forholde seg til det. Så lenge det er helt enkle, konkrete råd, er det fint: «Da er det slik fra nå av.», sier faggruppeleder Lykke.

FHI: – Kan vurdere å hoppe over håndtrykket i noen tilfeller

Dette skrev Folkehelseinstituttet om håndhilsing til Sykepleien i går, 4. mars: 

– I situasjoner med undersøkelse, behandling eller pleie vil det oftest være fysisk kontakt mellom helsepersonell og pasienter utover håndhilsning. Siden håndhygiene skal utføres både før første kontakt med en pasient og etter den siste, er det ingen grunn til ikke å håndhilse på pasienten, skrev Mette Fagernes, seniorrådgiver i avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging, i en e-post.

– I en situasjon hvor helsepersonell skal hilse på flere pasienter samtidig, og det ikke er naturlig eller tilrettelagt for å utføre håndhygiene mellom hvert håndtrykk, er situasjonen annerledes. I disse tilfellene kan man vurdere å hoppe over håndtrykket, skrev Fagernes.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse