fbpx NSF ber sykepleiere bruke lovverket for å få opp stillingsbrøken Hopp til hovedinnhold

NSF ber sykepleiere bruke lovverket for å få opp stillingsbrøken

Turnusplan, vaktliste, helsefremmende turnus. Drammen sykehus

Jobber du ufrivillig deltid? Benytt deg av lovverket, oppfordrer NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen. 

Arbeidsmiljøloven sørger for at deltidsansatte har noen rettigheter dersom arbeidsgiver skal lyse ut nye stillinger. (se faktaboks nederst i saken). Et eksempel:

Dersom en sykepleier har en 50 prosent stilling, men egentlig ønsker en 100 prosent fast stilling. Du jobber da ufrivillig deltid og får rettigheter i form av fortrinnsrett nedfelt i Arbeidsmiljøloven. Det betyr i praksis at dersom din arbeidsgiver lyser ut en ny stilling, for eksempel på 75 prosent, kan du søke om å få 50 prosent av stillingen, slik at du får 100 prosent stilling og vise til fortrinnsretten.

Arbeidsgiver kan nekte

Men selv om du har rettigheter, er det ikke alltid slik at arbeidsgiver er enig i tolkningen. Hvis arbeidsgiver nekter deg å bruke fortrinnsretten, kan du klage, og saken havner da hos tvisteløsningsnemnda.

Hvert år havner menge slike saker på nemndas bord. I 2019 behandlet de 83 saker, og så langt i år har de behandlet 28 saker, mens 21 er under behandling. (se tabell under).

En vanlig årsak til at sakene havner hos tvisteløsningsnemnda når det gjelder sykepleiere, er at arbeidsgiver mener fortrinnsretten vil skape problemer for driften. Ikke sjelden er det å få helgeturnusen til å gå opp, et argument som brukes.

Faktisk arbeidstid

Men ønsker du større stillingsbrøk, finnes det også andre muligheter i lovverket. Arbeidsmiljølovens paragraf 14-4a, gir for eksempel deltidsansatte rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid (se faktaboks nederst i saken). 

Ett eksempel:

Dersom du er fast ansatt i 50 prosent stilling, men faktisk jobber 80 prosent på grunn av ekstravakter du påtar deg, og som er den brøken du ønsker, an du ha rett til større stillingsbrøk. Du må imidlertid dokumentere at du i snitt, over tolv måneder, har jobbet 30 prosent mer enn din faktiske stilling.

Du kan på eget initiativ fremme et slikt krav til arbeidsgiver, men husk å legge ved lønnsslipper og arbeidsplaner som er relevant dokumentasjon for kravet.

18 sykepleiere klaget i fjor

Avslår arbeidsgiver kravet, kan du sende klage til Tvisteløsningsnemnda. I 2019 var det totalt 14 sykepleiere som gjorde det. Fire fikk medhold i klagen, og like mange fikk delvis medhold. Seks sykepleiere fikk avslag. 

Så langt i år har sykepleiere klaget inn to saker som er ferdigbehandlet. (se tabell under)

Hvis vi ser på sykepleiere som klaget på avslag til større stillingsbrøk fra arbeidsgiver med en av de to hjemlene i Arbeidsmiljøloven i 2019, ble det sendt inn totalt 23 klager. 10 fikk avslag, åtte fikk medhold, fire fikk delvis medhold og én sak ble avvist.

Heltidskultur

Det er mangel på sykepleiere, og mangelen vil etter all sannsynlighet bare øke i årene fremover. Både politikere og Sykepleierforbundet ønsker at helsevesenet derfor må ansette flest mulig i hele stillinger. Likevel er det få saker i Tvisteløsningsnemnda som gjelder sykepleiere. Kan det skyldes at sykepleiere ikke er klar over hvilke rettigheter de har?

– Vi opplever at våre medlemmer er godt kjent med rettighetene knyttet til fortrinnsrett og rett til utvidet stilling gjennom faktisk arbeidstid, svarer NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Hun sier videre at NSF har hatt et stort fokus på bestemmelsen om fortrinnsrett for deltidsansatte helt fra bestemmelsen kom.

– Vi var også i sin tid en pådriver for å få på plass denne rettigheten, sier hun.

Mye løses utenfor nemnda

Sykepleierforbundet har gitt tillitsvalgte opplæring om lovverket.

– I de første årene etter at denne bestemmelsen kom, var da også sykepleiere den yrkesgruppen som hadde desidert flest saker til behandling i nemnda, sier Larsen.

Men de i de senere årene har det vært en merkbar nedgang i antallet tvistesaker blant sykepleiere. Larsen mener årsaken er sammensatt.

– Økt bevissthet om rettigheter til heltid kombinert med større fokus ute i virksomhetene på viktigheten av heltid, har nok ført til at flere sykepleiere har fått større stilling uten å måtte gå veien om tvisteløsningsnemnda, sier Larsen og legger til:

– Samtidig er det fortsatt noen som møter sterk motstand – selv etter å ha fått medhold i nemnda. Dette er noe saken fra Sykehuset Østfold, hvor fire sykepleiere er saksøkt av sin arbeidsgiver, viser.

Les også:Sykehuset Østfold saksøker fire sykepleiere som ønsker å jobbe heltid

Risikerer mer ubekvem arbeidstid

Bestemmelsen om rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid er en nyere rettighet.

– Til tross for at NSF har gitt informasjon og opplæring også om denne bestemmelsen, ser vi at sykepleiere i liten grad har fremmet saker for nemnda, sier Larsen.

Hun tror en viktig årsak til det, er at sykepleiere som krever stillingsutvidelse etter denne bestemmelsen risikerer å bli pålagt mer ubekvem arbeidstid. Med andre ord: mer helgearbeid.

– Det har sammenheng med uttalelser i forarbeidene til loven, noe NSF uttrykte uenighet om da bestemmelsen ble innført, sier Larsen.

Forbundslederen oppfordrer sykepleiere til å bruke rettighetene som ligger i lovverket.

– Ta kontakt med tillitsvalgte, eller NSFs fylkeskontor, dersom du trenger veiledning og hjelp, råder hun.

Fakta
Paragraf 14–3 i Arbeidsmiljøloven om fortrinnsrett for deltidsansatte
  1. (1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
  2. Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
  3. Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i stilling som arbeidstaker krever fortrinnsrett til, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.
  4. Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14–2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte.
  5. Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte etter § 14–3 avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17–2.
Fakta
Arbeidsmiljølovens paragraf 14-4a gir deltidsansatte rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid

Bestemmelsen lyder:

  1. Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.
  2. Tvist om rett etter denne bestemmelsen avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17–2.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse