fbpx UiO legger ned masterstudiet i sykepleie Hopp til hovedinnhold

UiO legger ned masterstudiet i sykepleie

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

– Forslaget må reverseres! Behovet for avansert, klinisk sykepleiekompetanse og sykepleievitenskap har aldri vært større, sier NSFs forbundsleder.

Det medisinske fakultet på UiO nå har vedtatt å legge ned master i avansert geriatrisk sykepleie og avansert klinisk allmennsykepleie før den i det hele tatt startet opp. Endelig avgjørelse ventes av universitetsstyret i juni, melder Khrono.no.

Her kan du lese den foreløpige protokollen fra tirsdagens styremøte ved Det medisinske fakultet.

Fakultetets ledelse: Skal ha en plass på fakultetet

I en kronikk publisert i Khrono, skriver Dekan Ivar Prydz Gladhaug og visedekan Eivind Engebretsen blant annet:

«Fakultetsledelsen ønsker et sterkt sykepleievitenskapelig miljø ved Det medisinske fakultet. Men en videreføring og videreutvikling av fagmiljøets særegne profil innebærer også et behov for en tydeliggjøring av arbeidsdelingen med tilgrensende miljøer ved andre institusjoner. Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo tilbyr ingen klinisk grunnutdanning av sykepleiere. Det har vi heller ikke som ambisjon å gjøre i fremtiden.»

Og de avslutter:

«Selv om vår oppgave ikke er å drive klinisk videreutdanning av sykepleiere, skal et forskningsbasert og tverrfaglig orientert sykepleiemiljø også i fremtiden ha en naturlig plass ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.»

Mangler faglige argumenter

NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, er ikke fornøyd med vedtaket.

– Det er veldig problematisk og har vakt sterke reaksjoner blant NSFs medlemmer, sier hun.

NSF mener forslaget er i strid med politiske føringer fra blant andre helseminister Bent Høie.

– Timingen er veldig spesiell, i en tid der sykepleieres avanserte, kliniske kompetanse etterspørres i forbindelse med koronapandemi, sier Larsen.

Ifølge henne er utdanningen et sentralt virkemiddel for å styrke helsetjenestetilbudene i kommunene.

– Konsekvensen av ikke å tilby mastergrad i sykepleie innebærer i praksis at det sykepleiefaglige miljøet ved UiO blir lagt ned. Det fremstår ingen faglige argumenter for nedleggelsen, og den økonomiske besparelsen er småpenger i en større sammenheng, sier hun.

Å svekke sykepleieforskningen vil koste betydelig mer på lengre sikt enn kortsiktige besparelser, mener forbundslederen og har følgende melding til styret ved det medisinske fakultet:

– Forslaget må reverseres! Behovet for avansert, klinisk sykepleiekompetanse og sykepleievitenskap har aldri vært større.

Løper fra sitt samfunnsansvar

– Kommer NSF til å ta opp saken med helseministeren?

– Både helseministeren og andre samarbeidsinstanser i Helsedepartementet og Kunnskapsdepartementet er parter vi løfter problemstillingen til. Universitetene står likevel fritt til å opprette og nedlegge studier. Her har UiO et samfunnsansvar som de nå løper fra, sier Larsen.

– Andre ting dere vil gjøre for å forhindre en nedleggelse?

– Vi vil gå i dialog med arbeidsgruppen som nedsettes ved UiO. Det må være mulig å komme frem til løsninger som ikke rammer samfunnets kritiske behov for kompetanse, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse