fbpx 193 praksisplasser har fått kake-takk fra UiA Hopp til hovedinnhold

193 praksisplasser har fått kake-takk fra UiA

Student Lene Utzig og dekan Anders Johan W. Andersen deler ut kake til praksisplasser

Sykepleierstudentene ved Universitetet i Agder har gjennomført praksis etter ordinær modell under koronakrisen. Bare to andre sykepleierutdanninger har klart det samme. Nå takker de praksisplassene.

Sykepleieutdanningen ved Universitetet i Agder (UiA) er en av bare tre utdanninger i hele Norge som har greid å gjennomføre praksis etter ordinær modell under koronakrisen.

– Det er vi kjempefornøyd med, sier dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA, Anders Johan W. Andersen. 

– Hvilke to andre sykepleierutdanninger har klart det samme?

De to andre utdanningsinstitusjonene som klarte dette etter ordinær modell, er, i henhold til min informasjon, Universitetet i Stavanger og VID vitenskapelige høgskole i Sandnes, sier Andersen.

Kake-takk

Universitetet tar imidlertid ikke selv æren for dette. I dag har 193 poster og avdelinger ved sykehus og ute i kommunehelsetjenesten fått kake-takk. Bakere over hele Sørlandet har i dag, 11. juni, kjørt ut 193 sjokolade- og gulrotkaker ut til alle avdelinger og institusjoner som har studenter i praksis.

– Praksis utgjør 50 prosent av sykepleiestudiet. Vi ønsket å si tusen takk til alle sykepleiere og praksisveiledere som har strukket seg litt ekstra i år for at sykepleierstudentene våre har fått en praksisplass uten at vi har måttet gjennomføre alternative løp, sier Andersen.

– Hvordan har kakene blitt mottatt?

– De reaksjonene jeg har fått så langt, tyder på at sykepleierne rundt om setter pris på å bli husket på. De er viktige medlærere for fremtidens sykepleiere, sier Andersen.

For det har vært en bekymring at sykepleierstudentenes praksis ville forsinke studieløpet dersom de ikke fikk praksis som oppfylte læringsmålene i studieplanen.

– Det ville forskjøvet neste års studenters studieløp og ført oss inn i en ond sirkel, sier han.

Andersen er også nestleder i Universitets- og høgskolerådets (UHR) fagstrategiske enhet for helse- og sosialfag i Norge.

– Flere utdanninger har slitt med å gjennomføre praksis. Noen har blant annet inngått avtaler om betalt praksis. Ikke alle har klart å oppfylle læringsmålene som gjør at noen studenter får forsinket sitt studieløp. Men i det store og det hele er mitt inntrykk at alle har strukket seg langt for at studentene skal få godkjent praksis, sier han.

Takknemlig student

– Jeg vil gjerne takke den enkelte sykepleier som tilrettelegger, tar oss med og gir oss tillit i en stresset arbeidshverdag. Praksisen hjelper oss til å knytte teori og arbeidet som sykepleier sammen, sier andreårs sykepleiestudent Lene Utzig på UiAs nettside.

Hun hadde praksis på akuttmottaket ved Sørlandet sykehus Kristiansand under de første ukene i koronakrisen.

– Å være i praksis midt under koronakrisen var svært realistisk, samtidig spennende og faglig utfordrende, sier Utzig.

Takk til kommuner og sykehus

Totalt har 379 sykepleiestudenter ved bachelorutdanningene i Kristiansand og Grimstad hatt praksis over hele Agder i koronaperioden.

– 213 hadde praksis i kommunehelsetjenesten ved bo- og omsorgssentrene, hjemmetjenesten og i psykisk helse. 166 studenter har sin praksis ved Sørlandet sykehus. 83 studenter var ved sykehuset i Kristiansand, 63 i Arendal og 20 i Flekkefjord, sier Andersen.

Har mye å feire

Dekanen sier universitetet har mye å feire i år.

– I tillegg til at 2020 er utnevnt til sykepleierne og jordmødrenes år, feirer vi også 100 års sammenhengende sykepleierutdanning på Sørlandet. I høst skal det markeres i Arendal der utdanningen startet i 1920, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse