fbpx Bent Høie kalles inn på teppet etter infolekkasje om pasienter Hopp til hovedinnhold

Bent Høie kalles inn på teppet etter infolekkasje om pasienter

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Datatilsynet har bedt Oslo universitetssykehus, Universitetssykehuset Nord-Norge og sykehuset i Østfold forklare hvorfor taushetsbelagt pasientinformasjon var offentlig tilgjengelig på nettet.

Sp, SV, Frp og Ap kaller helseminister Bent Høie (H) inn på teppet etter at det ble kjent at sensitiv pasientinfo fra flere sykehus lå ute på nett.

– Det er helt uakseptabelt. Og så er det ganske pinlig for helseministeren at det er NRK som avdekker dette, og ikke interne kontrollsystemer, sier stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) til NRK.

Datatilsynet ber om svar

Datatilsynet har bedt Oslo universitetssykehus, Universitetssykehuset Nord-Norge og sykehuset i Østfold forklare hvorfor taushetsbelagt pasientinformasjon var offentlig tilgjengelig på nettet.

18. mai 2020 mottok Datatilsynet varsel om at det var oppdaget 275 tilfeller over en periode på tre år av at taushetsbelagte opplysninger om pasienter var tilgjengelig i en offentlig postjournal.

Datatilsynet ser svært alvorlig på bruddene. Oslo universitetssykehus har fått frist til 28. juli for å svare på tilsynets spørsmål.

11. mai publiserte Universitetssykehuset Nord-Norge en postliste som var usladdet, og inneholdt både navn, personnummer og sakstitler. Feilen ble oppdaget og lista ble fjernet dagen etter. Sykehuset har her fått frist til 3. august for å svare på Datatilsynets spørsmål.

Stortingspolitikere vil ha svar

Helsedepartementet sier at det er sykehusenes ansvar å sikre pasientinformasjonen og understreker at de ser alvorlig på bruddene.

Torsdag sendte de fire partiene brev til helseministeren, der de kaller ham inn på Stortinget.

– Nå skal Datatilsynet se på de sakene som er kommet frem og se om det en sammenheng mellom dem, og om det er liknende problemstillinger. Det er viktig at dette arbeidet blir gjort på en grundig måte, slik at vi vet hva som skjer, sier statssekretær Inger Klippen (H).

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse