fbpx Over 7000 helsepersonell har dødd av covid-19 Hopp til hovedinnhold

Over 7000 helsepersonell har dødd av covid-19

bildet viser helsearbeider

13. juli hadde 3000 helsepersonell dødd av covid-19 på verdensbasis. Den 3. september var dødstallene mer enn fordoblet til 7000, melder Amnesty International. Tallene er sannsynligvis høyere.

Den 3. september kom Amnesty International med beregninger som viser at over 7000 helsearbeidere på verdensbasis har dødd av covid-19. Det er mer enn en fordobling siden forrige rapport fra den 13. juli, da 3000 helsearbeidere var døde.

Underrapportering

Amnesty tror at den bratte økningen skyldes både økte rater i smittetilfeller, samt nye datakilder. De har brukt både offisielle og uoffisielle kilder når de har hentet inn tallene.

Menneskerettighetsorganisasjonen påpeker at de ulike landene teller på ulike måter, og definerer helsepersonell ulikt.

«Tallene er sannsynligvis signifikant underestimerte, på grunn av underrapportering fra mange av landene inkludert i analysen», heter det i rapporten.

– En skandale

– At over 7000 mennesker skal dø mens de forsøker å redde andre, er en overveldende krise. Hver helsearbeider har rett til å være trygg på jobb, og det er en skandale at så mange betaler den ultimate prisen, sier Steve Cockburn, leder for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International, i nyhetsmeldingen fra Amnesty.

Han sier videre:

– Under pandemien har myndighetene hyllet helsearbeiderne som helter, men det lyder hult når så mange dør fordi de mangler grunnleggende smittevernutstyr.

Landene med flest døde

Her er landene med de høyeste dødstallene (i parentes) på helsepersonell:

  • Mexico (1320)
  • USA (1077)
  • Storbritannia (649)
  • Brasil (634)
  • Russland (631
  • India (573)
  • Sør-Afrika (240)
  • Italia (188)
  • Peru (183)
  • Iran (164)
  • Egypt (159)

En død i Skandinavia

Ifølge Amnesty International er det kun meldt om ett dødsfall blant helsepersonell i Skandinavia, og det er i Sverige. Den ikke helt pålitelige listen til Medscape er brukt som kilde for dette dødsfallet.

Rask spredning i Sør-Afrika og India

Steve Cockburn i Amnesty påpeker at når vi mange måneder inn i pandemien fremdeles ser grufulle dødsrater i land som Mexico, Brasil og USA, samtidig som det er en rask spredning av covid-19 i Sør-Afrika og India, viser det behovet for at alle stater må gjøre noe.

– Det må være et globalt samarbeid for å sikre at alt helsepersonell utstyres med adekvat smittevernutstyr, så de kan fortsette sitt viktige arbeid uten å risikere sine egne liv, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse