fbpx Korona: Smitteøkning bekymrer sykehusansatte Hopp til hovedinnhold

Korona: Smitteøkning bekymrer sykehusansatte

Kvinne med munnbind i motlys
STILLE FØR STORMEN: Tillitsvalgte for sykepleiere ved norske sykehus ser med bekymring på økningen i antall covid-19-smittede. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

På sykehusene forbereder de bølge to med covid-19-pasienter. – Jeg tror ikke alle der ute skjønner at dette kan gå ut over dem selv, ikke bare gamle og syke, sier leder for sykepleierne i Vestland fylke, Reidun Stavland.

– Per i dag er det ikke så mange innlagt, men vi er bekymret for hvordan det vil bli om smittetrykket fortsetter å øke på her i Bergen.

Det sier fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund Vestland, Reidun Stavland.

Vi må ta grep om vi ikke skal havne i samme situasjon som i vår

Reidun Stavland, fylkesleder NSF Vestland

Det er kun to pasienter innlagt på Haukeland sykehus med påvist smitte for tiden, ifølge Helse Bergens egne nettsider. 

I uke 43 ble det derimot registrert rekordmange nye smittede i Vestland fylke, nærmere bestemt 294. Tirsdag 27. oktober satte Bergen rekord med 77 nye, registrerte smittetilfeller i løpet av et døgn.

– Vi må ta grep om vi ikke skal havne i samme situasjon som i vår, mener Stavland.

Økt smitte

Siden slutten av august har smittespredningen av covid-19 tiltatt her i landet. Pilene for antall sykehusinnleggelser relatert til pandemien øker også, selv om tallene foreløpig er langt unna toppen i vår.

På det meste i april var 318 personer med påvist smitte innlagt på norske sykehus, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Antallet sank til under ti gjennom sommeren, men steg så igjen, og per 29. oktober var 47 personer innlagt.

En rapport fra Helsedirektoratet fremlagt i mai, viste at det var langt færre planlagte polikliniske konsultasjoner i mars og april 2019 sammenliknet med året før på grunn av pandemien.

Stavland frykter etterslepet vil forskyve og forsterke seg fremover.

– Om du for eksempel nylig har fått en kreftdiagnose, er det en kjempestor belastning å måtte vente enda lenger enn de ville gjort i en normalsituasjon. Det kommer hele tiden nye pasienter, og det vil bli økende trykk på ansatte for å møte behovet.

Stavland sier hun for tiden er både bekymret for helsetilbudet til befolkningen, og belastningen for ansatte.

– Jeg tror ikke alle der ute skjønner at dette kan gå ut over dem selv, ikke bare gamle og syke, sier hun.

Forbereder seg i Trondheim

På St. Olavs hospital i Trondheim er det for tiden to personer innlagt med påvist covid-19, ifølge VGs oversikt.

Per dags dato er det forholdsvis rolig, men vi forbereder nå oss på mer trykk

Maiken Isachsen-Hagen, hovedtillitsvalgt for NSF ved St. Olavs hospital

Hovedtillitsvalgt ved sykehuset for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Maiken Isachsen-Hagen, mener likevel den generelle smitteutviklingen gir en viss grunn til bekymring.

– Per dags dato er det forholdsvis rolig, men vi forbereder nå oss på mer trykk, forteller hun.

– Det som heter pandemiutvalget her ved sykehuset har ligget stille i mange uker, men skal begynne å virke igjen.

Roligere enn i vår

Helsemyndighetene har som kjent senket terskelen for når barn skal holdes hjemme fra barnehage og skole, og Isachsen-Hagen sier hun for tiden merker mer til fravær som skyldes at foreldre må være hjemme med sykt barn, enn fravær som skyldes covid-19.

Hun forteller at sykehuset har klart å ta unna mange ventelistepasienter i løpet av høsten, og at ansatte har gjort en stor innsats for å ta igjen etterslepet fra våren.

– Likevel er det vesentlig roligere her nå enn i vår, sier Isachsen-Hagen.

– Vi er derimot bekymret over at sykepleiere må stå med høye skuldre over så lang tid og lurer på hvilke konsekvenser det vil kunne få på sikt.

Håndterlig på Ahus

Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er det for tiden ni personer innlagt med påvist covid-19-smitte, ifølge helseforetakets egen nettside. Dette er langt unna tallene fra mars, men innebærer likevel en moderat økning i pågangen.

– Foreløpig er situasjonen håndterlig, men utviklingen bekymrer oss.

Det sier foretakstillitsvalgt for NSF ved sykehuset, Berit Langset.

Hun forteller at ansatte i karantene medfører et behov for merarbeid og overtid generelt. På spesialavdelingene kan slike tilfeller bli særlig krevende.

– I mars måtte for eksempel nyfødtavdelingen sette 16 ansatte i to ukers karantene. Det er ikke en kompetanse som så lett lar seg erstatte med innleie eller omdisponeringer, da må de andre sykepleierne med den kompetansen dekke for det akutte behovet, sier Langset.

Tar tid å fordøye

Langset opplyser at helseforetaket har åpnet for at ansatte som ønsker å jobbe fulle stillinger, får «korona-engasjement», og dermed går fra deltidsstillinger til full stilling.

– Med flere hele stillinger blir kontinuiteten i seksjonene mer forutsigbare.

– Hvordan er situasjonen nå sammenliknet med i vår?

– Det er ikke til å sammenlikne. På den ene siden var Norge generelt og helseforetaket spesielt, ikke forberedt, sier Langset.

Belastningen tar tid å fordøye, og så skal man mobilisere tanken om mer

Berit Langset, foretakstillitsvalgt for NSF ved Ahus

Hun mener de nå står bedre rustet med planer for å løse en ny, tilsvarende pågang.

– På den andre siden gir mange nå uttrykk for at de ikke klarer å forestille seg en runde til. Det var en stor påkjenning for mange. Belastningen tar tid å fordøye, og så skal man mobilisere tanken om mer.

Taklet endringene godt

Langset understreker at helseforetaket har gjort en stor og god jobb med å legge planer for en eventuell opptrapping.

– Ahus er Norges største akuttsykehus og har taklet endringene godt, synes hun.

– Det er imponerende at sykehuset har evnet slike endringer og kommet raskt tilbake til ordinær drift.

Les også:

Hurtigtester for korona prøves ut fra neste uke

Bjørn Guldvog
HJEMME: Helsedirektoratet skal vurdere om hurtigtestene egner seg som hjemmetester, ifølge direktør Bjørn Guldvog. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Utprøvingen av de nye hurtigtestene som kan oppdage korona etter få minutter, starter mandag 2. november på Aker teststasjon i Oslo.

– Da vil vi få mer erfaringer med hvordan testene fungerer i forhold til dem vi bruker i dag, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Raskt svar

Hurtigtestene vil gi prøvesvar i løpet av 15–20 minutter. De vil dermed også øke testkapasiteten betraktelig, opplyste Helsedirektoratet i en pressemelding 22. oktober.

Kan bli hjemmetest

Hurtigtestene kan også gi folk mulighet til å teste seg for korona i sitt eget hjem.

– På basis av utprøvingen vil vi lage en plan for hvordan hurtigtestene skal brukes i ulike deler av helsetjenesten, og eventuelt om de kan brukes som en type hjemmetest, sa Guldvog.

– Dette er det ikke konkludert med enda, la helsedirektøren til.

Les mer om hvordan Folkehelseinstituttet beskriver hurtigtester her: 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.