fbpx Sjelden immunsviktsykdom kan gjøre unge alvorlig syke av koronaviruset Hopp til hovedinnhold

Sjelden immunsviktsykdom kan gjøre unge alvorlig syke av koronaviruset

Bildet viser arbeid i laboratorium.
NYE FUNN: En studie fra Universitetet i Bergen, i samarbeid med et internasjonalt team, viser at unge kan ha en sjelden immunsviktsykdom som gjør at de blir hardere rammet av covid-19. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

En ny studie ved Universitetet i Bergen viser at personer som dør eller blir alvorlig syke av covid-19 kan ha en sjelden immunsviktsykdom eller defekt.

Forskerne tror de har kommet et steg nærmere en forklaring på hvorfor noen unge – og andre uten kjente risikofaktorer – blir alvorlig syke av koronaviruset, skriver VG.

– Veldig interessant

Noen kan ha en sjelden immunsviktsykdom uten å vite det, viser studien.

– Funnet er veldig interessant. Det kan ha klinisk betydning, sier professor Eystein Husebye, en av forskerne bak studien.

Forskerne har undersøkt antistoffer i blodet som hemmer immunforsvarets evne til å stoppe et virus fra å formere seg. Det viser seg at ti prosent av dem som har blitt alvorlig syke av koronaviruset, har antistoffer som hemmer såkalte interferoner, en av kroppens viktige bestanddeler for å stoppe en virusinfeksjon.

Data fra flere land

Studien er gjort i samarbeid med et stort internasjonalt team ledet av franske forskere, og har foregått siden i vinter.

Den baserer seg på data fra koronapasienter fra flere land.

Les også:

Hele hjemmetjenesten i Trysil i koronakarantene

Bildet viser litt av kommunen.
KOMMUNE MED KARANTENE: I Trysil er alle ansatte i hjemmetjenesten i en form for karantene. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Alle de 150 ansatte i hjemmetjenesten i Trysil kommune er i full karantene og såkalt fritidskarantene etter et smitteutbrudd i kommunen, melder NRK.

I løpet av vel en uke har to eldre koronasmittede personer i Trysil dødd. Begge de to var brukere av hjemmetjenesten, ifølge NRK.

– Det er en lockdown

Videre er det påvist smitte hos ni ansatte og fire brukere.

Kommunelege Hanna Rydlöv opplyser at smitten har ført til drastiske tiltak i sektoren.

– Det er en lockdown. Alle ansatte i hjemmetjenesten er i karantene. Det er omtrent 150 personer. 38 av disse er i full karantene, mens resten er i fritidskarantene, sier Rydlöv til NRK.

Ifølge Østlendingen betyr det at de kan jobbe i smittevernutstyr, men at de på fritiden ikke kan treffe andre enn dem de bor med.

Får nødvendige tjenester

Kommunelegen sier til NRK at hun mener det er trygt for brukerne å ta imot hjemmetjenestene. Det er også gjort grep for å sikre at alle nødvendige helsetjenester skal gjennomføres.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.