fbpx Rike land har forhåndsbestilt den nye koronavaksinen Hopp til hovedinnhold

Rike land har forhånds­bestilt den nye koronavaksinen

bildet viser 100 dollar og vaksine

Pfizer-BioNTech har forhåndssolgt størstedelen av koronavaksinen de utvikler til rike land, noe som bekymrer Amnesty International.

I går kom nyheten om den nye koronavaksinen fra Pfizer og BioNTech. Vaksinen viser lovende resultater, med over 90 prosent effekt.

Like etterpå kunne Amnesty International fortelle at rike land allerede har gjort avtaler om å kjøpe 1 milliard doser av vaksinen, dermed gjenstår bare under en firedel av produksjonen for resten av verden.

– Alvorlig

– Vi er selvsagt veldig glad for vaksinen. Men at legemiddelindustrien nå skal selge størstedelen av koronavaksinen til rike land, er bekymringsfullt, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

– Norge må markere en klar posisjon på dette. Nå må det lages politikk omgående for at mennesker i fattigere land får samme tilgang. At kun en firedel av vaksinen forbeholdes mellominntektsland og fattige land er alvorlig, sier Egenæs.

Avtalen

Avtalen går ifølge Amnesty International ut på at i første omgang skal USA kjøpe 100 millioner doser, 30 millioner skal til Storbritannia, 120 millioner til Japan, 20 millioner til Canada, 1,5 millioner til New Zealand og 200 millioner til EU.

I tillegg skal ytterligere 500 millioner doser gå til USA og 100 millioner til EU.

De to firmaene har antatt at de vil kunne lage 50 millioner doser i 2020 og 1,3 milliarder doser i 2021. Dette vil gjøre at kun en liten del gjenstår til andre land. Hver person må ha to doser for at vaksinen skal gi best effekt.

Pfizer beskriver WHOs tiltak som tull

Verdens helseorganisasjon (WHO) har dannet The covid-19 Technology Access Pool (C-TAP), en slags patent-pool med mulighet for farmasøytisk industri til å frivillig dele teknologi, data og rettigheter relatert til covid-19-vaksiner. Så langt har ingen selskaper signert, og Pfizers direktør beskrev det som tull (nonsense), da tiltaket ble lansert i mai.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse