fbpx Kommunene brukte 1,2 milliarder på å leie inn vikarer i fjor Hopp til hovedinnhold

Kommunene brukte 1,2 milliarder på å leie inn vikarer i fjor

Kommunene bør heller bruke pengene på å ansette sykepleiere i faste hele stillinger, mener Lill Sverresdatter Larsen.

NSF har bedt firmaet Burson, Cohn og Wolfe (BCW) om å hente inn regnskapstall fra alle norske kommuner for å finne ut hvor mye penger kommunene bruker på vikarer fra vikarbyrå. Dette er blitt en årlig øvelse NSF gjør.

 

Kort oppsummert

Ifølge kartleggingen brukte kommunen nesten 65 millioner kroner mer på å leie inn vikarer i 2019, enn i 2018. Her er noen funn kort oppsummert:

  • Utgifter til innleie av vikarer i 2018: 1 155 867 118
  • Utgifter til innleie av vikarer i 2019: 1 220 554 447
  • Siden 2014 har beløpet økt med 347 millioner kroner
  • 164 kommuner har økt sine utgifterfra 2018 til 2019 (mot 169 kommuner fra 2017 til 2018)
  • 150 kommuner oppgir at de ikke hadde utgifter til vikarbyrå i 2019. (I 2018 var det 146 kommuner som rapporterte ingen utgifter)
  • 147 kommuner rapporterer at de har redusert utgiftene (like mange som i 2018). 41 av disse har eliminert alle sine kostnader fra 2018 til 2019. (Mot 40 fra 2017 til 2018)

NSF mener det brukes for mye på vikarer

– Hvorfor gjør dere dette?

– Politikere fra de fleste partier sier at hovedregelen skal være at både kommuner og sykehus skal ha fast ansatte sykepleiere. Derfor er det viktig å legge frem fakta, slik at de ser hvordan kommuner og sykehus bruker fellesskapets midler, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Kartleggingen sier ingenting om hvordan vikarbruken er blitt påvirket under koronapandemien.

– Har du noen teorier om det er blitt mer eller mindre?

– Dette er tall for 2019. Hvordan pandemien har påvirket, får vi vist neste år, sier Lill Sverresdatter Larsen.

 

Kommunene bruker 1,2 milliarder på vikarer. Ifølge SSB er det 144 000 årsverk i de kommunale omsorgstjenestene i 2019.

Dersom vi sier at et årsverk koster 650 000 kroner. Det er et forsiktig anslag for hva ett årsverk koster arbeidsgiver når sosiale utgifter og arbeidsgiveravgift legges på toppen av den lønnen du som arbeidstaker får utbetalt.

Hvis så regner kommunenes vikarutgifter om til årsverk, så betyr det at kommunene totalt har leid inn 1846 årsverk for alle de helsefaglige yrkesgruppene som jobber i helse- og sosialtjenesten. Sykepleierne utgjør om lag 32 100 av de 144 000 årsverkene​.

– Mener NSF det er for mye for en så stor sektor?

– Ja, og bruken er økende. Kommunene bør heller bruke pengene på å ansette sykepleiere i faste, hele stillinger. Det vil bidra til en tryggere og mer stabil hverdag for både pasienter og sykepleiere. Jeg tenker at 1,2 milliarder kan løfte mange sykepleiere fra 50, 60, 70 prosent stilling til 100 prosent stilling, sier Larsen.

 

Bergen og Tronheim øker vikarbruken

– Hva kan NSF bruke tallene til?

– Fakta er alltid viktig. Disse tallene vil bli brukt i møter med både nasjonale og lokale politikere, sier Larsen.

– Er det noen tall i årets rapport der er fornøyde eller misfornøyde med?

– Det er positivt å se at kommuner av ulik størrelse som Spydeberg og Tromsø klarer å redusere vikarbruken. Det viser at det går, om det er politisk vilje. Jeg er spesielt misfornøyd med økningen i både Bergen og Trondheim, sier Larsen.

 

– Lokalpolitikere må ta tak

– Kan det være at kommunene bruker for lite på å leie inn vikarer?

– Det viser at vi har en stor sykepleiermangel, som ikke er tatt på alvor. Derfor er det nok mange som ser seg nødt til å bruke denne løsningen. Lokalpolitikere må ta tak for å få ansatt flere sykepleiere. De må bruke virkemidler som lønn, arbeidstidsordninger og heltidsstillinger, sier Larsen.

Helsetjenesten i kommunen har en overvekt av kvinner. De blir blant annet gravide og skal ut i permisjon. Kvinner har også høyere sykefravær enn menn.

– Er det ikke naturlig at det brukes en del penger på vikarer?

– Det er klart at det må brukes noe penger på vikarer, spesielt i ferier. Det har vi ikke noe problem med, men vi ser over tid at vikarbruken går opp. Det rapporteres også inn fra våre lokale tillitsvalgte, sier Larsen.

 

NSF mener løsningen er å ansette flere

– Hva mener NSF er alternativet til vikarbruk?

Alternativet til vikarbruk er å ansette sykepleiere i faste hele stillinger, og å legge til rette for et arbeidsliv som ikke driver de ansatte ut i sykefravær og tidlig pensjonering, sier Larsen.

For mange kommuner er problemet at de ikke klarer å rekruttere nok helsepersonell.

– Hva mener NSF de skal gjøre om de ikke skal bruke vikarer?

– Da må de gjøre seg attraktive for sykepleiere. De må tilby god lønn, arbeidstidsordninger som gjør at de også kan ha et privatliv og flere heltidsstillinger, sier forbundslederen.

Forbundslederen ønsker ikke å si hvor mye penger NSF har betalt BCW for kartleggingen.

– Vi ønsker ikke å gå ut i mediene med hva vi betaler for hver enkelt rapport eller kartlegging, dette av hensyn til fremtidige kontraktinngåelser, sier Larsen.

Fakta
Om kartleggingen

Burson, Cohn og Wolfe (BCW) har bedt om innsyn i regnskapet til alle landets kommuner om utgifter de har hatt i 2018 og 2019 knyttet til innkjøp av tjenester fra vikarbyrå, innen kostnadsart 270 og/eller 370, på funksjonene:

  • 253: Helse- og omsorgstjenester i institusjon
  • 254: Helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende

Kjøp av sengeplasser og kostnader knyttet til BPA er ikke med i kartleggingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse