fbpx Sykepleier dømt til å betale 300 000 til St. Olavs hospital Hopp til hovedinnhold

Sykepleier dømt til å betale 300 000 til St. Olavs hospital

Eksteriør fra St. Olavs hospital i Trondheim
MENTE HUN BLE TRAKASSERT: Sykepleieren mente seg utsatt for trakassering, manglende tilrettelegging og forskjellsbehandling. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Retten var ikke enig med sykepleieren i at hun var blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling.

Sør-Trøndelag tingrett dømte 1. desember en sykepleier til å betale 300 000 kroner til St. Olavs hospital i Trondheim som erstatning for sakskostnader. Det melder Adresseavisen [for abonnenter].

Sykepleieren skal ha vært ansatt ved St. Olav siden 2005.

Saken har røtter tilbake til 2016. Etter en omorganisering på avdelingen der sykepleieren jobbet, kom det krav om videreutdanning som hun ikke oppfylte.

Flyttet mot sin vilje

Hun ble først mot sin vilje flyttet over i en ren nattevaktstilling, og fikk siden et vikariat med dag- og kveldsvakter. Da det var over, ble hun tilbudt hjelp til å finne en annen stilling i foretaket.

Sykepleieren mente sykehuset ikke gjorde nok. Våren 2019 varslet hun ledelsen om at hun mente seg utsatt for trakassering, manglende tilrettelegging og forskjellsbehandling.

Varslingsutvalget sa seg ikke enig, og saken ble formelt avsluttet august samme år.

Kort tid etter fikk sykepleieren beskjed om at hun ikke lenger fikk ta ekstravakter, noe hun mente skyldes varslingen. Retten anså derimot at beslutningen hadde med hennes langvarige sykefravær å gjøre, ikke varslingen.

Pålagt omplassering

Mars i år ble sykepleieren pålagt omplassering til en annen avdeling, og fikk beskjed om at hun ville bli oppsagt om hun ikke godtok tilbudet.

Hun mente ifølge Adresseavisen at også dette var gjengjeldelse for varslingen, noe retten ikke sa seg enig i.

Sykepleierens advokat Anne-Karin Thorsen vil foreløpig ikke si noe til avisa om hvorvidt dommen blir anket.

Verken fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Trøndelag, Kenneth Sandmo Grip, eller foretakstillitsvalg for NSF ved St. Olavs, Gro Lillebø, kjenner detaljer i saken og sier til Sykepleien at de derfor ikke ønsker å kommentere dommen.

Les også:

– Det er på tide å skifte uniform

FØLES IKKE BRA: – Å gå rundt i de slitte, pløsete og falmede uniformene føles ikke bra. Hvorfor skal man gjemme kommunens helsearbeidere bak store posete uniformer? spør sykepleieren. Foto: Privat

– Jeg er nyutdannet sykepleier og jobber i hjemmesykepleien. Jeg er stolt av yrket mitt. Det jeg derimot ikke er så stolt av, er uniformen min, skriver Gabrielle Drageseth.

Yrkesstolthet har jeg, og jeg har inntrykk av at den ligger i beinmargen hos de fleste av oss. Jeg får bare positive tilbakemeldinger på yrkesvalget. Som nyutdannet sykepleier har jeg opplevd å bli respektert fra dag én uavhengig av erfaring. Og jeg føler en forpliktelse til å gjøre en god jobb.

Men jobber du i hjemmesykepleien, kan selvtilliten få seg en knekk. Å gå ute blant folk – mellom besøkene – i de slitte, pløsete og falmede uniformene føles ikke bra.

Buksebenene henger ut som poser rundt tynne strikker over skoene. At pologenseren under skjorten og ytterjakken er privat – siden det er for dyrt for arbeidsgiver å kjøpe langermet, varm skjorte og en jakke til de ansatte – hjelper ikke på stoltheten. De dagene uniformene kommer tilbake fra vaskeriet er alles oppmerksomhet rettet mot klærne. Alle ønsker å få karet til seg de fineste av de blå uniformene hvor passformen ikke er vasket ut slik at man kan føle seg litt bedre.

Fellesskap og identitet

Har ikke Norge lang erfaring med å lage uniformer av god kvalitet, god passform, funksjon og holdbarhet? For eksempel i 2017 da Posten og Bring fikk nye uniformer. Postbudet og sjåførene i gata gikk plutselig rundt i nye, fine og flotte uniformer. Gikk de ikke også litt rakere i ryggen? En kunne liksom se at de selv syntes uniformene var fine.

Hvorfor skal man gjemme kommunens helsearbeidere bak store posete uniformer?

Postbudene og sjåførene hadde selv vært med å oppgradere uniformen til et enkelt og funksjonelt design. Klærne var av høyere kvalitet og til og med billigere å produsere.

En uniform skaper et fellesskap og en identitet. Lagfølelsen og samholdet forsterkes, og roller blir tydelig formidlet.

Det bør bli en nasjonal satsing på uniformen til hjemmesykepleien. Hvorfor skal man gjemme kommunens helsearbeidere bak store posete uniformer? Vi er der uansett om du ønsker å se oss eller ikke, og vi er stolte av den jobben vi gjør.

Forskjell på status

Statusen til en sykepleier er avhengig av hvor i helsetjenesten vedkommende jobber, og jeg vet at hjemmesykepleien ikke gir høyest status. Jeg får blandet respons for mitt valg av arbeidssted. Jeg blir møtt med respekt for valget jeg har tatt, men mange mener at det må være mer spennende å jobbe på et sykehus. At man får mer erfaring der fremfor å tørke rumper og lage mat i hjemmesykepleien. Men om du tror at sykepleiere i sykehus ikke vasker rumper, så tar du feil.

Samhandlingsreformen gir flere sykepleiefaglige oppgaver og et mer helhetlig pasientforløp i kommunen. Det er en spennende arbeidsplass, og jeg jobber selvstendig. Arbeidsoppgavene er både krevende og varierende, og det følger mye ansvar med jobben.

Det er nødvendig å tenke nytt

Jeg er stolt av å være sykepleier i kommunehelsetjenesten. Og jeg ønsker at folk skal vite hvor alene vi står i jobben sammenliknet med sykepleiere på sykehus som har tilgang på leger hele døgnet. Ønsker du å få lov til å dø hjemme i kjente omgivelser med pårørende til stede, så er hjemmesykepleien sterkt inne i bildet. Vi er med på å legge til rette for at det skal være mulig med et helhetlig pasientforløp i kommunen. Her mener jeg at yrkesstoltheten bør være enda sterkere, og da kan vi gjerne begynne å gjøre noe med uniformene.

Brukerne klarer ikke å skille mellom hjemmesykepleien og praktisk bistand.

Hvorfor har sykepleiere samme uniform som hjemmehjelpen i kommunen? På sykehus har de lagt vekt på forskjellige uniformer så pasientene kan se forskjell på leger og sykepleiere selv om begge uniformene er hvite. I hjemmesykepleien klarer ikke brukerne å skille mellom hjemmesykepleien og praktisk bistand. Den blå uniformen er helt lik og blir brukt av flere forskjellige tjenester i kommunen.

Det er også forskjell på å jobbe inne på avdeling og å jobbe ute, og det er nødvendig å oppgradere uniformen til hjemmesykepleierne med tanke på passform, fasong, kvalitet og tilstrekkelig med klær. Her har vi noe å lære fra Ambulansetjenesten som jeg har flere års arbeidserfaring fra – før jeg ble sykepleier.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.