fbpx Tyskland fraråder bruk av Astrazeneca-vaksine på eldre Hopp til hovedinnhold

Tyskland fraråder bruk av Astrazeneca-vaksine på eldre

Korona vaksine blir satt på en gammel mann
VAKSINE: Tyskland anbefaler at Astrazenecas covid-19-vaksine kun gis til personer mellom 18 og 64 år. Foto: Mostphotos

Tyske myndigheter har skrevet et utkast der de anbefaler at Astrazenecas covid-19-vaksine ikke gis til personer over 65 år, ifølge Financial Times.

– Det er ikke nok tilgjengelig informasjon til å fastslå om vaksinen er effektiv for dem over 65, heter det i en uttalelse fra vaksinekomiteen ved Robert Koch-instituttet, skriver avisen.

Komiteen anbefaler derfor at vaksinen kun gis til personer mellom 18 og 64 år.

Instituttet sier de to vaksinene som er godkjent i EU – fra Pfizer/Biontech og Moderna – er «tilsvarende med tanke på sikkerhet og effektivitet».

Norge avventer

I Norge er det foreløpig ikke gjort noen vurdering om Astrazeneca-vaksinen ikke skal gis eldre.

– Vi avventer opplysninger fra det europeiske legemiddelbyrået EMA. Disse offentliggjøres når vaksinen blir godkjent. Da vil vi vurdere den informasjonen og beslutte bruken av denne vaksinen sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

:

Sykehjemsbeboere i Moss fikk nær dobbel dose med koronavaksine

Sykepleier i en gang på sykehjem
SYKEHJEM: Beboere fikk nesten dobbel dose med koronavaksinen.  Illustrasjonsfoto: Mostphotos

28 beboere ved Orkerød sykehjem i Moss fikk nesten dobbel dose med koronavaksinen fra Pfizer-Biontec tirsdag, melder VG.

Pårørende til beboere ved sykehjemmet ble senere samme dag varslet av kommunen om at det hadde blitt gitt mellom 1,5 til 1,8 ganger den dosen de skulle hatt av vaksinen.

– Vi har blandet feil. Vi skal alltid blande inn noe væske, og de som skal sette vaksinene, har tilsatt for lite, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til avisa.

Menneskelig svikt

Hun beklager og forklarer at det har skjedd en menneskelig svikt. Tirsdag kveld hadde ikke kommuneoverlegen fått melding om at noen av de berørte beboerne hadde opplevd bivirkninger.

De 28 beboerne fikk sin andre dose av vaksinen tirsdag.

:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.