fbpx Sverige: Halvparten av intensivpasientene fikk pasientskader Hopp til hovedinnhold

Sverige: Halvparten av intensivpasientene fikk pasientskader

Hver femte covidpasient på svenske sykehus fikk pasientskader mens de lå på sykehus våren 2020. Det viser en ny undersøkelse utført av organisasjonen Sveriges kommuner og regioner.

Det er svenske Läkartidningen som omtaler rapporten, der 1512 journaler til pasienter som ble behandlet for covid-19 er gransket. Det utgjør 7,5 prosent av alle covid-tilfellene i perioden mars til og med juni i 2020.

Høy frekvens

Hele 18,4 prosent av covidpasientene fikk en eller flere pasientskader under innleggelse. Frekvensen er nesten dobbelt så hyppig som hos andre pasientgrupper på somatiske sykehus i samme periode, hvor 9,7 prosent fikk slike skader under innleggelse.

En pasientskade kan for eksempel være en sårinfeksjon.

Etter hvert som man fikk mer erfaring og bedre behandling, var det færre som døde av covid-19. Men omfanget av pasientskader ble liggende på samme høye nivå.

De vanligste skadene

Liggesår og infeksjoner var de vanligste pasientskadene i begge gruppene, både hos covid-pasientene som fikk intensivbehandling og de som ikke fikk det. Men skadefrekvensen var fire ganger så høy hos dem som var innlagt på intensiv. Her fikk halvparten av de 240 pasientene som ble gransket en eller flere skader.

Ingen har meldt om skader i Norge

«Til nå har vi ikke fått noen erstatningskrav fra covid-19 pasienter som har blitt skadet slik den svenske rapporten beskriver. Det er vanskelig å si noe om hva slags krav vi kommer til å motta i fremtiden», skriver kommunikasjonssjef Øystein Solvang i Norsk pasientskadeerstatning i en e-post.

Folkehelseinstituttet oppgir at fra mars 2020 til i dag har 2677 personer vært innlagt for covid-19 i Norge. 505 av dem har vært innlagt på intensiv.

Om lag halvparten av dem som døde av covid-19, hadde vært innlagt på sykehus i sykdomsforløpet, ifølge en artikkel i Tidsskriftet for Norsk legeforening, publisert i desember 2020.

Fakta
Svenske covid-19 fakta
  • 15,2 prosent av covid-19-pasientene døde fra 1. mars til 30. juni.
  • Av de som ble behandlet uten intensivinnleggelse døde 13,5 prosent.
  • 24,6 prosent av de som ble innagt på intensiven døde.

Kilde: Sveriges Kommuer och Regioner

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse