fbpx #seksualitet | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

#seksualitet

Alle har en seksualitet. Er det en sykepleieoppgave å legge til rette for pasienten?

Leder Barth Tholens

En åpen plass

Om du er modig nok til å finne ut om pasienten baler med utfordringer i seksuallivet, må du være forberedt på å få behov opp i fanget som du ikke umiddelbart kan gå på medisinrommet eller på kjøkkenet for å løse.

Seksuell helse

– Sykepleiere kan ikke overse seksualiteten

– Det er vår jobb å hjelpe pasienten med å ivareta sine grunnleggende behov i situasjoner der deres egne krefter, kunnskap eller vilje ikke strekker til. For vi kan ikke overse seksualiteten, skriver Siren Eriksen, Randi Gjessing og Gerd Sylvi Sellevold. 

Utsnitt, kvinne i sort truse

Hva er seksuell helse?

Seksualitet er et primærbehov og har stor betydning for et menneskes livskvalitet gjennom hele livet.

PLISSIT – samtale om seksualitet
En kvinne holder armene over bysten

Slik arbeider sexologiske rådgivere

Caseeksempler viser hvordan to pasienter sliter med dårlig seksuell helse. Her viser sexologiske rådgivere hvordan de bruker PLISSIT-modellen til å hjelpe dem. 

Seksualitet og sykdom
Alle har en seksualitet

– Alle har rett til et sexliv

– Vi må bli bedre til å forstå den menneskerettslige siden ved funksjonsvariasjon. Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha en like mangfoldig seksualitet som funksjonsfriske, skriver Ingrid Thunem.

Seksualitet og psykisk helse

– Vi må tørre å snakke om seksuelle overgrep

– Det er åpenbart at mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep, sliter med sin seksualitet og sin relasjon til en partner. Derfor må vi våge å snakke om det, skriver Kent Are Johansson.