fbpx Astrazeneca-vaksinerte tilbys Pfizer eller Moderna Hopp til hovedinnhold

Astrazeneca-vaksinerte tilbys Pfizer eller Moderna

Astrazeneca-vaksinerte tilbys Pfizer- eller Moderna-vaksine som dose to.

Personer som fikk koronavaksinen til Astrazeneca før den ble stoppet i Norge, får tilbud om vaksinen til Pfizer eller Moderna som dose to.

Regjeringen følger dermed anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

– Det er behov for en avklaring om dose to før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av Astrazeneca-vaksinen, få tilbud om at andre dose blir Pfizer-Biontech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Stoppet 11. mars

Norge stanset bruken av Astrazeneca-vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos personer som har fått vaksinen.

Vorland-utvalget skal innen 10. mai vurdere risikoen ved å ta i bruk Astrazeneca- og Janssen- vaksinene. Vaksinene er satt på pause frem til da.

130 000 helsearbeidere

Ifølge FHIs registreringer i Sysvak har 133 735 personer fått første dose av Astrazeneca-vaksinen, som har gitt noen alvorlige bivirkninger og ble stoppet. Ingen har fått den andre dosen med Astrazeneca.

130 000 av de vaksinerte er helsepersonell. De første vaksinasjonene skjedde i uke seks, mens de fleste fikk den fra uke åtte til ti.

Det er anbefalt tolv uker mellom første og andre dose for Astrazeneca-, Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Så mange helseansatte er vaksinert så langt (tall frem til 11. april). FHI har ikke oppdatert tallene denne uken.

Fakta
Astrazeneca-vaksinen dag for dag

En rekke land har satt bruk av Astrazeneca-vaksinen i bero – til tross for at vaksinen fortsatt får støtte fra EU og Verdens helseorganisasjon.

Bekymring knyttet til bivirkninger fra koronavaksinen oppsto etter at det ble oppdaget noen svært alvorlige og dødelige tilfeller av blodpropp hos personer som nylig hadde tatt vaksinen.

Søndag 7. mars: Østerrike avbryter bruk av vaksinedoser fra en konkret forsendelse fra Astrazeneca etter at en 49 år gammel kvinne dør av blodpropp etter å ha blitt vaksinert.

Estland, Latvia, Litauen og Luxembourg suspenderer også bruken av doser fra samme parti.

Forsendelsen omfatter én million doser som er levert til 17 EU-land.

Torsdag 11. mars: Danmark avbryter bruken av vaksinen etter at en 60 år gammel kvinne dør av blodpropp etter at hun ble vaksinert. Kort tid etterpå gjør Norge og Island det samme.

Den norditalienske regionen Piemonte beordrer stans i bruk av vaksine fra en forsendelse etter at en lærer dør. Vaksinen blir fortsatt brukt i resten av landet.

Astrazeneca meddeler følgende: «En analyse av våre data har ikke vist noen økt risiko for blodpropp i lungene eller dyp venetrombose for noen aldersgruppe, kjønn, i noen forsendelser eller i noe land som har brukt Astrazenecas covid-19-vaksine.»

Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyser at vaksinens fordeler fortsatt oppveier risikoen, og at den kan brukes mens man undersøker tilfellene.

EMA opplyser videre at det er funnet kun 30 tilfeller av blodpropp i en gruppe på nesten 5 millioner vaksinerte. Antallet er ikke høyere enn hva man ser i befolkningen normalt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer med en tilsvarende melding. – Vi bør fortsette med å bruke vaksinen fra Astrazeneca, sier WHOs talskvinne Margaret Harris.

Britiske helsemyndigheter melder at det ikke er bevis på at vaksinen er årsak til sykdomstilfeller. I Storbritannia er det hittil satt av over 11 millioner doser av vaksinen.

Fredag 12. mars: Thailand setter bruk av vaksinen på pause. India opplyser at de vil undersøke bivirkninger.

Søndag 14. mars: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket kritiserer Astrazenecas uttalelser om at vaksinen ikke har noe sammenheng med blodpropp-tilfellene. Han understreker at dette er noe man ennå ikke vet. – Men vi har heller ikke grunnlag for å si at de ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen.

Irland og Nederland setter vaksinen i bero inntil videre.

Mandag 15. mars: Tyskland, Frankrike, Italia og Spania stanser midlertidig bruken av vaksinen inntil en ny tilråding fra EMA er klar. EMA og WHO fastholder at vaksineringen kan fortsette mens de gransker opplysningene og varsler flere møter de neste dagene. EMA varsler en mulig konklusjon og eventuelle tiltak etter et ekstraordinært møte 18. mars.

Torsdag 18. mars: Eksperter ved Rikshospitalet mener en kraftig immunrespons på grunn av Astrazeneca-vaksinen er forklaringen på de dødelige blodproppene. Ekspertgruppen sier de har klare funn som kan forklare de innlagte pasientenes kliniske forløp. EUs legemiddeltilsyn sier senere samme dag at Astrazenecas vaksine er trygg og anbefaler fortsatt bruk. EMA har gransket rapporter om blodpropp hos enkelte som har fått vaksinen. Tilsynets sikkerhetskomité har gjort en grundig vurdering av tilgjengelige data og omstendighetene rundt de innrapportere tilfellene.

Norske helsemyndigheter valgte likevel ikke å starte opp igjen vaksineringen med Astrazeneca. Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket vil ha mer kunnskap, og varsler en avgjørelse mot slutten av neste uke.

Fredag 26. mars: Folkehelseinstituttet (FHI) utvider pausen i Astrazeneca-vaksineringen med tre uker som følge av de mulige alvorlige bivirkningene. Ny beslutning skal tas innen 15. april.

Onsdag 7. april: EMAs bivirkningskomité (PRAC) beslutter at svært sjeldne tilfeller av blodpropper skal legges til listen over mulige bivirkninger av Astrazenecas koronavaksine.

Flere land bestemmer seg for bare å gi Astrazeneca-vaksinen til personer over en viss alder. Italia og Spania har satt grensen på 60 år.

Lørdag 10. april: Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier de har påvist sammenheng mellom Astrazenecas koronavaksine og alvorlig blodpropp, lave nivåer av blodplater og blødninger. Forskerne mener funnene er ekstremt alvorlige.

Onsdag 14. april: Danmark skroter Astrazeneca-vaksinen fra sitt vaksinasjonsprogram. Vaksineringen i landet kan dermed bli forsinket i tre uker. De 149.000 personene som har fått Astrazeneca-vaksinen, skal bli tilbudt en annen vaksine når de skal få andre dose.

Torsdag 15. april: regjeringen velger ikke å ta Astrazeneca-vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet, selv om Folkehelseinstituttet gir en klar anbefaling om det. Et ekspertutvalg skal vurdere både Astrazeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson for å gi et bedre beslutningsgrunnlag.

Kilder: NTB, BBC, Reuters, Euronews.com, Ritzau.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse