fbpx Én av ti vil bli sykepleier, men andelen menn går noe ned Hopp til hovedinnhold
Samordna opptak:

Én av ti vil bli sykepleier, men andelen menn går noe ned

Spesialsykepleier i geriatri Bjørg Myhre forbereder intravenøs behandling.

– Viktig at skolene ikke overbooker, sier studentleder Edel Marlèn Taraldsen. Sjekk søkertallene ved de forskjellige studiestedene her.

Sykepleiestudiet er populært. Ni prosent av søkerne til høyere utdanning har satt opp sykepleie på søkerlisten. 13 370 søkere har det som førstevalg, det blir derfor konkurranse om de planlagte 5145 studieplassene.

Selv om tallene er høye, er det likevel en liten nedgang fra i fjor – på 1,6 prosent. Men det hører med til historien at søkertallene i 2020 hadde en økning fra 2019 på 5,8 prosent.

Får fasiten i juni

Nedgangen er så liten at den ikke bekymrer lederen i NSF Student, Edel Marlèn Taraldsen.

– Så vidt jeg kan se, er det ingen utdanninger som har færre søkere enn studieplasser. Derfor er det viktig at skolene nå ikke overbooker, sier Taraldsen.

Ifølge henne bør skolene heller sikre at studentene som får plass, kommer seg igjennom studiet.

– Selv om det er langt flere søkere enn studieplasser, får vi ikke fasiten på hvor mange som takker ja til plass, før i juni. Vi får se hvordan det ser ut da, sier hun.

NSF mener lav lønn kan forklare søkernedgang

NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen er også fornøyd med at sykepleierstudiet er populært.

– Sykepleieryrket er det fineste yrket jeg vet. Jeg er glad for at mange er enige med meg i det, sier Larsen.

Søkertallene til sykepleierstudiet har vært stabilt over flere år.

– Jeg registrerer at det er en liten nedgang på 1,6 prosent, til tross for et pandemiår hvor sykepleiernes kompetanse har vært svært synlig, sier hun.

Larsen setter det i sammenheng med at det selv i et pandemiår, hvor sykepleierne har arbeidet med høy risiko, belastning og ansvar, så har ikke lønnsnivået økt.

– Vi vet at problemet er at mange ikke fullfører utdanningen. I tillegg slutter en av fem sykepleiere i yrket i løpet av de første ti årene av sin karriere. Det er derfor vi er vel så opptatt av å beholde livsnødvendig kompetanse, som å rekruttere inn nye til yrket.

Færre mannlige søkere

Studentlederen er også nysgjerrig på kjønnsfordelingen i søkermassen til sykepleierutdanningen. Tallene som Sykepleien har fått fra Samordna opptak, viser at det er lite bevegelse – om noe, er det en liten nedgang i søknader fra menn. De siste årene har andelen mannlige søkere holdt seg stabilt på rundt 18 prosent på landsbasis.

Av de totalt 26 738 som har søkt opptak ved sykepleierstudiet, er 4969 menn. 

13 370 av totaltallet har satt sykepleie som førstevalg. Av disse er 11 251 kvinner og 2119 menn.

Det betyr at av den totale søkermassen til sykepleie, er 18,6 prosent menn. I fjor var tallet 18,9 prosent.

15,8 prosent av søkerne som har satt sykepleie som førstevalg, er menn. I fjor var tallet 16 prosent.

Ønsker seg 20 prosent menn

– Hva tenker du om at ikke flere menn velger sykepleie?

– Jeg synes det er veldig dumt at ikke flere menn velger sykepleie. Vil helst ha så mange menn som mulig. Om vi kommer over 20 prosent menn som studerer sykepleie, og som jobber som sykepleier, hadde jeg blitt veldig glad! Vi trenger mangfold i alle yrker. Spesielt i de yrkene som skal forholde seg til en mangfoldig befolkning, sier Taraldsen.

– Kan lav lønn være en årsak?

– Det kan absolutt være en årsak, men jeg tror det henger sammen med flere ting. Blant annet tenker jeg at sykepleieryrket bør frontes bedre, og gi et mer variert bilde av hva det vil si å være sykepleier i dag, sier hun. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse