fbpx Rapport: Sykepleierstudenter med realfagkunnskap bedre rustet for studiene Hopp til hovedinnhold

Rapport: Sykepleier­studenter med realfag­kunnskap er bedre rustet for studiene

Studenter ved Høyskolen Diakonova i Oslo.

Sykepleierutdanningene som har studenter med gode karakterer og realfag fra videregående, gjør det klart bedre på den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Nokut har i en ny rapport analysert dataene fra nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi (AFB) som ble gjennomført i desember 2019.

Bakgrunn og hensikt

AFB er kjent for å være et krevende emne med høy strykprosent, sammenliknet med andre fag på sykepleierstudiet. Resultatene fra eksamenene som er gjennomført de siste årene, viser at det er store forskjeller mellom utdanningene, både når det gjelder karakterfordelingen og andelen som stryker.

Nokut har derfor analysert dataene de har, for å finne ut hvorfor det er så store forskjeller.

Gode karakterer fra videregående har mye å si

I overkant av 5000 studenter fullførte eksamenen som Nokut har analysert, og av disse fikk rundt 20 prosent strykkarakter. 

Ifølge rådgiver i Nokut Magnus Haakens er det de store institusjonene med heltidsprogram som kommer best ut. NTNU i Trondheim, Høgskolen på Vestlandet i Bergen og Universitetet i Agder i Kristiansand topper statistikken, mens de mindre studiestedene, samt deltid- og nettstudier, kommer dårligst ut.

Hovedforklaringen på hvorfor forskjellene er så store, er ifølge Nokut karakterer fra videregående, hvorvidt de har hatt kjemi eller biologi og om de kommer fra studieforberedende retning. 

– Forkunnskaper, og særlig i realfag, ser vi er viktig her, men også i andre sammenhenger. Senest i forrige uke så vi at forkunnskaper i realfag og startkompetanse var viktige for overgangen til høyere yrkesfaglig utdanning. I denne rapporten kommer det frem at det samme er tilfelle for sykepleierstudentene, sier Nokut-direktør Kristin Vinje i en pressemelding.

Viktig rapport

I dag er det karakterkrav for å komme inn på sykepleierstudiet. Det er noe NSF Student jobbet i mange år for å få innført.

– Er dere overrasket over rapportens konklusjoner?

– Nei, sier nestleder i NSF Student, Sigrid Husøy Larsen. 

– Er dette en god grunn til å opprettholde karakterkrav for å komme inn på sykepleierstudiet?

– Ja. Dette bekrefter at de som har gode karakterer når de søker seg inn på sykepleierstudiet, har bedre forutsetninger til faglig gode prestasjoner på for eksempel anatomieksamen, sier hun.

Larsen sier dette er en viktig rapport for NSF Student.

– Vi har jobbet mye for å få en enhetlig utdanning, uavhengig av hvor i landet du studerer, og et riktig skritt i det viktige arbeidet er å innføre nasjonale deleksamener. NSF student støtter nasjonale eksamener, og ved å få en rapport som dette, kan vi følge opp effekten av den nasjonale eksamenen som allerede er innført, sier hun.

Du kan lese hele rapporten her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse