fbpx – Ser ut som vi skal klare sommervaksinering likevel Hopp til hovedinnhold
Fryktet personellmangel i juli:

– Ser ut som vi skal klare sommervaksinering likevel

Vaksineringen i slutten av juli ser heldigvis ut til å gå bedre enn fryktet, sier helsestasjonssjef og ansvarlig for vaksineringen i Sandnes, Irene Asheim Ivesdal.
 

I midten av mai så helsesykepleieren og vaksinesjefen i Sandnes kommune mørkt på regjeringens beslutning om å omprioritere vaksinene fra kommuner som hadde hatt lite smitte, til de kommunene som over tid hadde hatt høyt smittetrykk.

Les også:– Håper ikke vaksinene blir forskjøvet til siste halvdel av juli

Konsekvensen av det ble at blant annet hennes kommune måtte belage seg på å få færre vaksiner i juni, og så sette desto flere de to siste ukene i juli.

Hun fortalte både i VG og i Sykepleien at det ikke var noe hun ønsket:
 
– Hvis vi får færre vaksiner i juni, og flere i juli, blir det problemer med logistikken. Vi klarer å ta unna det nivået vi har nå i juni, men med hensyn til blant annet sommeravvikling og ferie, blir det vanskelig for oss å forskyve vaksinering til siste del av juli, sa hun da.

Legger ferie til andre tidspunkt

Noen uker senere ser det likevel ut til at de skal klare å få satt vaksiner etter planen: 
 
Pensjonister har meldt seg, og flere av helsesykepleierne har sagt ja til å legge ferie på andre tidspunkter enn disse ukene i juli, forteller hun.

– Sykepleiere står for opptrekk og setting av vaksinen. For dem som har vært ute av dette en stund, kjører jeg oppfrisking før hver vakt. Det er mange som rullerer, så det er viktig å sørge for at alle har oppdatert kunnskap, slik det er beskrevet i Folkehelseinstituttets veileder, sier hun. 
 
Det har også meldt seg nok frivillige og merkantilt personale til å få unna logistikken før og etter vaksineringen, samt registreringen.
 
– Så til sammen skal vi klare å få satt de vaksinene vi får. Og skulle det bli vanskelig å få folk til å møte til timene, slik at vi ikke får satt alle vi har planlagt, er det mulig å oppbevare de dosene som eventuelt blir igjen i kjøleskap til første uka i august, da er vi også flere på jobb igjen, sier hun. 
 
Hun forteller at de har klart å sy sammen et opplegg uten å måtte kontakte Helsedirektoratets pool med helsepersonell. 

Fått henvendelser

Randi Moen Forfang, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, opplyser de har blitt kontaktet av både statsforvaltere og kommuner som har hatt behov for helsepersonell for å ta unna vaksineringen.

Direktoratet har hjulpet med filtrering i reservepersonellregisteret og med å sende ut stillingsannonser til de registrerte.

Men ettersom kommunene har fått brukertilgang og selv tar kontakt med helsepersonell via registeret, har ikke Helsedirektoratet oversikt over hvor mange kommuner som har benyttet seg av reservepersonellregisteret for å få unna vaksineringen i juli.

Ikke brukt innsatsteamet til vaksinering

Ingen har så langt bedt om hjelp fra Helsedirektoratets innsatsteam for å få unna vaksineringen, opplyser Forfang.
 
Innsatsteamet er et utvalg helsepersonell fra reservepersonellregisteret som er kvalitetssikret av et bemanningsbyrå og har gjennomført teoretisk TISK-opplæring. Det kan også være mulig å få bistand fra disse ved vaksinering.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse