fbpx Norske helsetopper gleder seg over britiske tall Hopp til hovedinnhold

Norske helsetopper gleder seg over britiske tall

Bildet viser mennesker som går langs Themsen i London, med parlamentet i bakgrunnen
GLEDELIGE TALL: Forskerne fryktet en økning i smittetallene etter gjenåpningen av England. Det har så langt ikke slått til. Illustrasjonsfoto: Ints Vikmanis / Mostphotos

Fallende smittetall i Storbritannia, tross oppheving av alle restriksjoner 19. juli, har overrasket forskerne. Norske helsetopper kaller tallene interessante.

– Det gir oss grunn til å tro at vaksineringen har stor effekt. Hvis det er slik at Storbritannia har vært over toppen, er det en gledelig melding også for oss, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

17. juli ble det registrert 54 674 nye tilfeller av covid-19 i Storbritannia, og en rekke forskere spådde at opphevingen av samtlige smittevernrestriksjoner i England ville føre til 100 000 nye smittetilfeller daglig. 26. juli var tallet 24 950.

Onsdag ble det registrert 23 511 nye smittetilfeller, men det ble samtidig registrert 131 nye dødsfall. Det er det høyeste dødstallet i Storbritannia siden midten av mars, ifølge The Guardian.

– Veldig ferske tall

– Det er veldig interessante tall, men de er også veldig ferske, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Onsdag kunngjorde regjeringen at neste del av gjenåpningen, det såkalte fjerde trinnet, utsettes i ytterligere to uker, blant annet for å studere utviklingen i land som Storbritannia videre.

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet (FHI) og helsedirektør Guldvog tror imidlertid det kan være et tegn på at toppen etter gjenåpningen er nådd, og viser til liknende utvikling i andre land.

– Vi håper og forventer og tror at tallene blir lavere. Ikke minst ser toppen ut til å være nådd i flere av disse landene, både Danmark, Nederland og Storbritannia, sier Knudsen.

Fotball-EM kan spille inn

Selv om 70 prosent av voksne briter er fullvaksinerte og millioner har vært smittet av viruset, er fremdeles millioner av yngre briter uvaksinerte. Ifølge det britiske statistikkbyrået har 92 prosent av voksne engelskmenn antistoffer som følge av enten vaksinering eller tidligere smitte.

Antallet sykehusinnleggelser og dødsfall er fortsatt på vei oppover i landet, med en økning på henholdsvis 27 og 50 prosent. Disse tallene henger imidlertid som oftest noe etter smittetallene.

The Guardian skriver blant annet at smittestigning i forbindelse med fotball-EM, som ble avholdt blant annet i England, samt mindre testing og stengte skoler kan spille inn.

Les også:

Høie: Har ikke nullvisjon for smitte i samfunnet

Helseminister Bent Høie
PRESSEKONFERANSE: Trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Foto: Marit Fonn

Trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Det ble klart på dagens pressekonferanse.

– Vi vil oppleve at vaksinerte blir både syke og dør som følge av dette viruset. Det må vi som samfunn være forberedt på. Vi har ikke og kommer aldri til å ha en nullvisjon knyttet til smitte og risiko i samfunnet vårt, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag på spørsmål fra NTB.

Det ble da opplyst om at trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Hovedbegrunnelsen for det er å sørge for at flest mulig skoler kan starte på grønt nivå.

Kommuner med økt smitte må likevel være forberedt på skolestart på gult nivå, ifølge Høie. Det løses i så fall med lokale tiltak.

– Det sitter langt inne å foreslå nye tiltak nasjonalt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

TISK-systemet endres

TISK-tiltakene testing, isolering, smittesporing og karantene for å hindre smittespredning endres blant annet fordi flere blir vaksinert.

– Når svært mange er vaksinert, er det ikke like forholdsmessig å sette alle nærkontakter i karantene, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Det ble da opplyst at barn og unge under 18 år stort sett unntas plikt om smittekarantene fra 16. august.

Guldvog pekte også på at det blir det stadig vanskeligere å drive aktiv smittesporing etter hvert som folk har flere nærkontakter.

Han understreket at det fortsatt er nødvendig med smitteverntiltak.

– En god del av utbruddene vi nå ser, skjer i forbindelse med private sammenkomster og på serveringssteder. Det er i hovedsak ubeskyttede som smittes.

Solberg: Vi ønsker en mest mulig normal skolestart

Regjeringen venter med trinn fire av gjenåpningen fordi de vil at skolestarten skal bli så normal som mulig.

– Vi ønsker å ha litt flere vaksinerte før vi gjør det, fordi vi vil aller helst sørge for at vi kan starte skolene, universiteter og høyskoler på grønt nivå, et nivå som gjør at vi kan starte mest mulig normalt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun gjentar regjeringens motto om at det er «data og ikke datoer» som er viktigst for gjenåpningen.

– Dataene nå er at det er mye positivt, men Delta-viruset er større. Vi har en del utbrudd rundt omkring. Vi har sagt vi vil prioritere barn og unge, og det gjør vi gjennom å ikke gå til trinn fire nå, men sørge for at de kan starte som normalt i barnehager og skole, sier statsministeren.

– Vaksinene virker veldig godt

Solberg sier vi må være forberedt på å leve med smitte framover.

– Alle kommer ikke til å være fullt vaksinert og alle kommer ikke til å ha full beskyttelse. Men det vi vet er at disse vaksinene virker veldig godt mot alvorlig sykdom, det betyr at faren rundt dette blir mindre, men vi passer også på at vi ikke må ta steg tilbake igjen, derfor venter vi litt nå med trinn fire.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.