fbpx Mange vil vaksinere barna mot covid-19 Hopp til hovedinnhold

Mange vil vaksinere barna mot covid-19

I Norge vil 7 av 10 foreldre at barna skal vaksineres. Finland starter vaksineringen av barn ned i 12-årsalderen. Men hvem skal bestemme om et barn skal vaksineres?

7 av 10 foreldre med barn under 18 år sier de er villig til å la sine barn få koronavaksine, viser Opinions koronamonitor.

I alt 3000 foreldre er blitt spurt om de er villig til å vaksinere sine barn dersom en koronavaksine blir godkjent for barn. 71 prosent sier ja, 11 prosent nei og resten vet ikke.

Det er en økning på 7 prosentpoeng fra juli til august.

– Skolestart og smitteøkning kan nok ha fått foreldre til å bli enda mer positive til å vaksinere barna sine, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Flere land, som Danmark, har varslet at de vil tilby vaksinene til barn og unge. I Israel og USA har barn over 12 år fått vaksinen lenge. Finland starter vaksineringen av barn i dag. Det kan du lese mer om lenger ned i saken.

Norge avgjør i september

Norske myndigheter har foreløpig ikke avgjort om barn skal vaksineres. Folkehelseinstituttet jobber med å se på saken og har varslet at de vil komme med en vurdering innen utgangen av september.

Dette er regelverket

Den juridiske siden ved å vaksinere barn i Norge er kommentert av Helsedirektoratet senest i januar 2018. Paragraf 4-4, om «Samtykke på vegne av barn», har et eget kapittel om «Særlig om vaksinasjon av barn».

Hvilke aldersgrenser er det som gjelder for barn om vaksinering?

– Ungdommer som har fylt 16 år, er helserettslig myndige og bestemmer selv om de vil ta vaksine (jf. pasientrettighetsloven § 4-3 første ledd bokstav b), skriver Mari Vestrheim i avdelingen for helserett og bioteknologi i Helsedirektoratet til Sykepleien.

 Hvem avgjør om et barn kan vaksineres eller ikke?

– Ungdommer som har fylt 16 år, er helserettslig myndige og bestemmer selv om de vil ta vaksine (jf. pasientrettighetsloven § 4-3 første ledd bokstav b), ifølge Vestrheim.

– Koronavaksine til barn under 16 år inngår ikke i barnevaksinasjonsprogrammet og forutsetter samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret til barnet (jf. pasientrettighetsloven § 4-4). Ved delt foreldreansvar kreves det samtykke fra begge foreldre. For barn under 16 år under offentlig omsorg kreves det samtykke fra barnevernstjenesten (jf. pasientrettighetsloven § 4-4 fjerde ledd), forklarer hun.

Hvis foreldrene er skilt og den ene vil at barna skal vaksineres, den andre ikke, hvem avgjør da om barna skal vaksineres?

– Det må fremgå av journalen hvem som har gitt samtykke til at vaksinasjon gis, skriver Vestrheim.

Kan helsepersonell avstå å vaksinere barn?

 Hvilke oppgaver helsepersonell skal utføre, følger i hovedsak av arbeidsgivers styringsrett. Det er gitt enkelte unntak fra dette (f.eks. i abortloven). Det er ikke gjort unntak når det gjelder vaksine, avslutter Vestrheim.

 

Mandag begynner Finland å vaksinere barn mellom 12 og 15 år, og det kan skje mot foreldrenes vilje.

Ifølge helsedepartementet i Finland er det vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna som skal brukes. Dette er de to koronavaksinene som benyttes i Finland og er godkjent for bruk på barn ned til 12 år.

Barn og unge i Finland kan selv ta avgjørelser knyttet til sin egen helse så snart de er vurdert til å være i stand til det, ifølge helsedepartementet.

Barna bestemmer

Dersom foreldre ikke støtter en koronavaksinasjon, vil barnets evne til å ta en uavhengig beslutning bli vurdert av fagfolk i helsevesenet som skal diskutere og informere om mulige bivirkninger. Dermed kan barn vaksineres mot foreldrenes vilje.

Det er likevel forventet at de aller fleste foreldre og barn tar beslutningen i fellesskap.

Risikogrupper mellom 12 og 15 år er allerede vaksinert mot covid-19 i Finland.

Sverige senker aldersgrensen

I Sverige har barn over 12 år i risikogrupper kunnet vaksinere seg. Nå senkes aldersgrensen til de født før 2005 og tidligere, ifølge SVT Nyheter.

Argumentet for å vaksinere barn er ifølge Folkehelsemyndigheten å beskytte seg selv og samfunnet mot covid-19 og for å hindre ytterligere spredning, skriver Dagens Nyheter [Krever abonnement]. 

Folkehelsemyndighetens hjemmeside står det at også sykepleiere i Sverige kan godkjenne vaksinering av 16 og 17 åringer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse