fbpx Britiske sykepleiere sier de jobber gratis overtid for å holde helsevesenet gående Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Britiske sykepleiere sier de jobber gratis overtid for å holde helsevesenet gående

Laboratoriebilde av koronaviruset fra

Her er dagens korona-nyheter.

Britiske sykepleiere sier de jobber gratis overtid for å holde helsevesenet gående (Publisert 13:00)

Britiske sykepleiere er utslitte og overarbeidet som følge av koronapandemien, og mer enn halvparten vurderer å slutte, ifølge en spørreundersøkelse.

Mer enn 9.000 sykepleiere og annet pleiepersonale har svart på spørreundersøkelsen som er gjennomført av fagforeningen Royal College of Nursing (RCN).

I den kommer det fram at mange sier de vurderer å slutte i jobben, og at de er misfornøyde med pleien de får gitt på grunn av dårlig bemanning.

– Sykepleie er ikke en heltedåd, en uselvisk gjerning eller et kall, skriver RCN-sjef Pat Cullen i et forord til rapporten. Videre heter det at sykepleie er «uunnværlig for samfunnet» og at sykepleiere er svært bevisst ansvaret sitt.

– Resultatene i denne rapporten viser at mange av våre medlemmer nå opplever presset på seg som utålelig, sier Cullen.

Jobber gratis overtid

I spørreundersøkelsen, som ble gjennomført i oktober – før den mer smittsomme omikronvarianten nådde Storbritannia – sa 74 prosent at de jevnlig jobbet overtid, som oftest uten å få betalt. 17 prosent oppga at de gjorde dette hver eneste vakt.

Mange sa at de jobbet tolvtimersvakter til vanlig, og en tredel sa at de ikke har vært i stand til å ta ut ferie, selv om de føler at dette påvirker helsa og velværet.

Kun 63 prosent, mindre enn to tredel, sa at de hadde hatt mulighet til å ta ut hele ferien sin det siste året. 68 prosent sa at de følte presset på jobb var for stort, mens 62 prosent sa at de var for travle på jobb til å kunne gi pasientene pleien de ønsket.

Mer enn tre firedeler, 77 prosent, sa at de hadde tatt på seg overtidsarbeid når de skulle vært sykmeldt minst én gang det siste året.

Av dem som hadde jobbet mens de var syke, oppga 67 at de hadde stressrelaterte plager, mens 38 sa de hadde slitt med den mentale helsa.

Mer enn halvparten vil slutte

I alt oppga 57 prosent at de enten vurderte eller planla å slutte i jobben. Tallene inkluderer ansatte som planla å pensjonere seg.

Ønsket om å si opp er størst blant pleiepersonalet ved de offentlige sykehusene drevet av helsevesenet NHS, der 60 prosent sier de vurderer eller planlegger å slutte. De vanligste årsakene er en følelse av å ikke være verdsatt og at presset er for stort.

Rundt seks av ti mener de får for lite betalt med tanke på arbeidet de gjør.

– Når pandemien nå går inn i sitt tredje år og vi samtidig går en ny smittebølge i møte, sier medlemmene våre tydelig fra om påkjenningen fra pandemien og flere år med underbemanning, sier Cullen.

– Sykepleie har utvilsomt potensial til å være en svært innholdsrik og tilfredsstillende karriere, men med titusenvis av ikke besatte sykepleierstillinger er situasjonen uholdbar, sier hun videre.

Fakta
Fakta om koronautbruddet i Norge (Publisert 16:10)

1.305 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 55 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4 282 767 personer mottatt første dose, og 3 918 456 har mottatt andre dose.
  • 1 528 278 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 28,3 prosent av befolkningen over 18 år.
  • Fem varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta, gamma, delta og omikron. Siden august 2021 har deltavarianten vært dominerende i Norge.
  • Ved publisering av forrige ukesrapport fra FHI var det i Norge funnet 37 937 tilfeller av alfa, 664 tilfeller av beta, 16 tilfeller av gamma, 111 514 tilfeller av delta og 8847 tilfeller av omikron (både bekreftede og sannsynlige).
  • 389 267 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) torsdag. 9 219 947 tester var fram til onsdag utført i landet.
  • Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er nå 31 år. Det er 201 169 menn som har fått påvist smitte, og 188 085 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn 13 av de smittede har.
  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 6. desember 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet ligget på 0,95, ifølge FHI.
  • 326 koronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det er tre flere enn dagen før.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 221, Helse vest 64, Helse Midt-Norge 21 og Helse nord 20.
  • 79 pasienter fikk torsdag behandling med respirator. Antallet er uforandret fra dagen før.
  • I alt 1437 pasienter hadde fram til onsdag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

Lov å kysse fremmede på nyttårsaften (Publisert 16:05)

Helsedirektør Bjørn Guldvog gir verken forbud eller anbefalinger mot å kysse fremmede på nyttårsaften, men anbefaler at det ikke blir for mange.

Helsedirektøren sier han ikke er bekymret for noen massespredningshendelse etter nyttårsaften, så lenge folk etterlever tiltakene som er nå. Det gis ingen spesielle råd eller anbefalinger for høytidsdagen.

– Helsemyndighetene gir verken forbud eller anbefalinger mot å kysse fremmede på nyttårsaften eller på andre tidspunkt, men det er jo å anbefale at man begrenser antallet som man har tett kontakt med, og det gjelder også på nyttårsaften, sier Guldvog til Dagbladet.

Han understreker dermed at det er antallet nærkontakter som er avgjørende.

– Noen blir sikkert kjærester for første gang på nyttårsaften, og da blir det jo naturlig å kysse den personen. Det er antall kontakter som er avgjørende. Hvis man klarer å holde antallet på et relativt lavt nivå, så bør risikoen for en stor smittespredning være mer begrenset, sier helsedirektøren.

Han anbefaler for øvrig at det kan være en god idé å ta en hjemmetest før nyttårsfeiringen.

Nesten 700 nye smittetilfeller i Drammen siden mandag (Publisert 16:01)

Fra mandag til og med onsdag har det totalt blitt registrert 683 nye smittetilfeller i Drammen, opplyser kommunen.

I forrige uke ble meldt om 719 tilfeller totalt.

Drammen sykehus melder ifølge kommunens nettsider om fortsatt høyt press. Sykehuset er i gul beredskap.

– De siste dagene er det avdekket smitte knyttet til to av våre helseinstitusjoner, Losjeplassen bo- og servicesenter og Saniteten bo- og servicesenter. Det medfører testing og besøksrestriksjoner, skriver kommunen.

211 nye smittede i Kristiansand (Publisert 16:00)

Siste døgn testet 211 personer positivt for korona i Kristiansand. Det gjør onsdag til den høyeste smittedagen i romjula så langt.

Smittetallet er en kraftig økning fra tirsdagens 132 tilfeller, skriver Fædrelandsvennen.

«Smittesituasjonen er fortsatt krevende. En stigning i antall smittede er forventet», skriver kommunen i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Ingunn Kvivik i Kristiansand kommune opplyser at hovedårsaken til økningen skyldes at langt flere testet seg onsdag, sammenlignet med de foregående dagene.

AFP: En million nye smittetilfeller i verden per dag (Publisert 16:00)

For første gang har antall nye registrerte koronatilfeller i verden per dag passert én million siden pandemien brøt ut for to år siden.

Det viser tall fra AFP torsdag. De baserer seg på de daglige tallene fra helsemyndighetene fra hvert land.

Smitten har økt i flere land den siste tiden, og tall for 23–29. desember er de høyeste siden slutten av 2019. Selv om folk tester seg ulikt i landene, er disse tallene svært høye.

De siste sju dagene er det registrert over 7,3 millioner nye smittetilfeller globalt. I gjennomsnitt blir det 1,045.000 smittede per dag. Det skjer mens omikronvarianten av viruset begynner å få fotfeste flere steder.

Tallene er mye høyere enn den forrige rekorden som var på 817.000 nye smittede per dag i perioden 23 og 29. april.

Samtidig ser man en nedgang i koronarelaterte dødsfall.

Fire av fem skoleansatte har ikke fått tredje vaksinedose (Publisert 15:59)

Kun 20 prosent av de ansatte i skoler og barnehage har fått tredje dose koronavaksine. Dermed må de fleste følge de nye og omstridte karantenereglene.

Tall fra FHI viser at 50.000 ansatte i skole og barnehage har fått tredje vaksinedose mot korona, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen har bedt kommunene prioritere å vaksinere ansatte i barnehage og skole. Det er bra at mange kommuner gjør det og at ansatte tar vaksinen. Med tredje dose vil flere unngå å bli syke, og de vil slippe karantene også på fritiden, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Regjeringen har fått kraftig kritikk fra lærerorganisasjonene for det nye karanteneregelverket, som innebærer at de ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstiden fra 1. januar, men fortsatt må være i karantene på fritiden.

De som har fått tredjedosen, slipper unna karantene.

Fakta
Fakta om koronavaksinering (Publisert 15:55)

Torsdag er totalt 9 729 501 utførte koronavaksinasjoner registrert i Norge.

Av dem er 4 282 767 første dose (79,4 prosent av befolkningen), 3 918 456 er andre dose (72,7 prosent av befolkningen) og 1.528.278 er tredje dose (28,3 prosent av befolkningen over 18 år).

For personer over 18 på dose en og to er andelene henholdsvis 92,5 og 89.

Så mange prosent av befolkningen over 18 år er vaksinert i fylkene (totalt vaksinert til nå i parentes):

  • Agder, første dose: 92,2 (238 955), andre dose: 89,3 (212 064), tredje dose: 30,2 (93 224).
  • Innlandet, første dose: 93,2 (298 397), andre dose: 90,6 (267 691), tredje dose: 32,7 (121 169).
  • Møre og Romsdal, første dose: 92,3 (206 903), andre dose: 90 (185 010), tredje dose: 30,5 (80 996).
  • Nordland, første dose: 92,3 (189 340), andre dose: 89,6 (168 178), tredje dose: 29,6 (71 123).
  • Oslo, første dose: 91 (533 032), andre dose: 85,6 (467 449), tredje dose: 23,5 (163 992).
  • Rogaland, første dose: 90,9 (358 095), andre dose: 87,7 (316 874), tredje dose: 24,5 (118 100).
  • Troms og Finnmark, første dose: 90,8 (185 760), andre dose: 87,8 (166 411), tredje dose: 28,7 (69 606).
  • Trøndelag, første dose: 93,7 (374 913), andre dose: 91,3 (333 892), tredje dose: 28 (131 878).
  • Vestfold og Telemark, første dose: 92,7 (332 868), andre dose: 89,7 (297 124), tredje dose: 31,8 (133 976).
  • Vestland, første dose: 91,8 (490 438), andre dose: 88,3 (432 275), tredje dose: 29,1 (185 946).
  • Viken, første dose: 92,6 (969 840), andre dose: 88,8 (850 722), tredje dose: 28,5 (357 040).

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at eldre tall endrer seg over tid.

Data om fylker baserer seg på folkeregistrert adresse til den vaksinerte.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

1.602 nye bekreftede omikrontilfeller i Norge (Publisert 15:55)

12.128 tilfeller av omikronvarianten er påvist i Norge til nå. 1.602 av dem ble påvist siden onsdag.

Det melder FHI på sine nettsider.

Det første tilfellet av omikron i Norge ble påvist 1. desember 2021, fra prøver tatt siste uke i november. Totalt siden da er det funnet 12.128 bekreftede tilfeller.

Så langt denne uken er sju pasienter innlagt med omikronvarianten. 21 pasienter er innlagt med andre varianter, og 38 pasienter venter på undersøkelse for korona. Omikronvarianten er hovedgrunnen til innleggelse for fire pasienter. For 19 pasienter skyldes innleggelsen andre koronavarianter.

Kraftig smitteøkning i Ålesund – folk bes begrense nyttårsfestene (Publisert 15:50)

På tre dager er det registrert 200 nye smittede i Ålesund, og omikronvarianten tar mer og mer over. Kommunen ber folk treffe færrest mulig – også nyttårsaften.

– Vi skiller oss fra landsgjennomsnittet med en kraftig stigende vekst, sier kommuneoverlege og fagsjef ved legevakta i Ålesund, Alexander Wiig, til kommunens nettsider.

Han minner om at alle må følge smittevernreglene og holde seg hjemme og teste seg når man merker symptomer på mulig koronasmitte.

Det ble registrert 200 smittede i kommunen mandag, tirsdag og onsdag.

Dobling fra forrige uke

– Dette er en fordobling sammenlignet med forrige ukes midtuketall. Fra teststasjon og smittesporing rapporterer de at smittetallene stiger, og omikronsmitten brer om seg, sier Wiig.

Det er særlig unge voksne i aldersgruppen 20–40 år som skiller seg ut i statistikken.

– Nå går vi inn i en nyttårshelg der folk ønsker å ha sosiale samlinger. Vi ser at det gjerne er sammenkomster i familie eller med vennegjengen at smitten nå har fått spre seg. Omikron smitter veldig lett, så nå er det ekstra viktig å følge smittevernreglene, oppfordrer kommunen.

Færrest mulig

Det pekes spesielt på at man har nødvendig avstand til andre, bruker munnbind når man ikke kan holde avstand, og at man har få nærkontakter.

– Selv om det er lov å ha maks 10 gjester i sosiale sammenkomster, og på én dag i jule- og nyttårshøytiden ha 20 gjester, er det best å holde forsamlinger med færrest mulig akkurat nå, sier Wiig.

Lav testaktivitet i julen gir grunn til å anta at den skjulte smitten er stor, understreker han.

181 nye smittede i Bergen – omikron utgjør nå 50 prosent (Publisert 13:11)

Det er registrert 181 nye koronasmittede i Bergen det siste døgnet, 18 flere enn dagen før. Samtidig utgjør nå omikronvarianten halvparten av tilfellene.

– Dagens tall viser en liten økning i antall smittede, og vi følger nøye med på utviklingen av smittesituasjonen. Nå utgjør omikronvarianten cirka 50 prosent av smittetilfellene i Bergen. Ut fra det vi ser i andre land i Europa, vil vi forvente at denne varianten etter hvert blir den dominerende virusmutasjonen også i vår kommune, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik til kommunens nettsider.

Onsdag var det 163 registrerte smittetilfeller. De 181 nye tilfellene fordeler seg slik i aldersgruppene: 15 (0-5), 15 (6-12), 14 (13-19), 44 (20-29), 32 (30-39), 25 (40-49), 19 (50-59), 12 (60-69), 4 (70–79) og 1 (over 80).

De siste sju dagene er det i snitt registrert 130 koronatilfeller per dag, en betydelig nedgang fra en uke siden da tilsvarende tall var 238. 21.381 har til nå fått påvist koronasmitte i Bergen kommune.

Kommunen opplyser at to beboere på sykehjem er blant de smittede det siste døgnet.

Kjerkol: Helsemyndighetene har ikke sett nøye nok på organiseringen i videregående (Publisert 13:06)

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forsvarer regjeringens beslutning om å gå imot egne fagetater og holde fast ved rødt nivå i videregående skoler.

Både Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet har anbefalt gult nivå.

– FHI og Helsedirektoratet har nok ikke sett nøye nok på hvordan videregående opplæring er organisert. Sånn er det bare. Det er en helhetlig vurdering, og det å gjennomføre gult nivå på videregående bryter jo med hvordan elevene mottar sin utdanning fordi man følger programfag, ofte skifter grupper, og lærerne har flere grupper i løpet av en dag, sier Kjerkol til Adresseavisen.

Hun mener problemet er at trafikklysmodellen, som regulerer nivået på smitteverntiltak i skolen, ikke treffer videregående skoler godt nok.

Det samme sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til VG.

– Jeg mener at gult nivå, slik som trafikklysmodellen i dag er utformet, ikke er et alternativ for videregående. Derfor må vi vurdere endringer i trafikklysmodellen, slik at vi kan ta hensyn til både elevenes behov for å være til stede på skolen og følge smittevernanbefalingene bedre enn slik det har vært til nå, sier Brenna.

326 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tre flere enn dagen før (Publisert 13:05)

Torsdag var 326 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tre pasienter fra dagen før.

79 av pasientene får respiratorbehandling, og 115 ligger på intensivavdeling.

Det er like mange på respirator og tre færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

221 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 64 er innlagt i Helse vest, 21 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 20 er innlagt i Helse nord.

86 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 17 er innlagt hos Helse vest, seks er innlagt hos Helse Midt-Norge, og seks er innlagt hos Helse nord.

Siden februar i fjor har 387 196 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS)

Helse sør-øst får 55 nye intensivsykepleiere fra nyttår (Publisert 13:04)

55 sykepleiere har videreutdannet seg i intensivsykepleie og er klare til dyst fra nyttår, melder Helse sør-øst.

Til sommeren er ytterligere 80 intensivsykepleiere ferdig utdannet.

– Mangel på ansatte med nødvendig intensivkompetanse har vært en kritisk faktor gjennom hele pandemien, derfor har vi økt antall utdanningsstillinger betydelig, sier administrerende direktør i helseforetaket Terje Rootwelt.

Siden pandemien startet i mars i fjor har rundt 200 sykepleiere i Helse sør-øst startet videreutdanning innen intensivsykepleie. Foretaket vurderer nå om tallet på utdanningsstillinger skal trappes ytterligere opp.

– Vi skal ikke bare øke den samlede intensivkapasiteten. Vi skal også bli mindre avhengig av vikarer fra Sverige og Danmark, sier Rootwelt.

93 nye smittetilfeller i Trondheim (Publisert 13:01)

Trondheim kommune har registrert 93 nye smittetilfeller av koronaviruset det siste døgnet.

Det opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Det er flest smittede i 30-årene, 40-årene og 20-årene, med henholdsvis 14, 14 og 26 smittede personer. Ni av de smittede er under ti år gamle.

På St. Olavs hospital er det nå ni personer som er innlagt med koronaviruset, to av dem på intensivavdeling, begge med respirator.

170 nye smittetilfeller i Stavanger

Det er meldt 170 nye koronatilfeller i Stavanger det siste døgnet. Totalt er det registrert 294 nye tilfeller i kommunene på Nord-Jæren.

I Sola kommune er det meldt om 38 nye tilfeller torsdag, i Randaberg er det åtte, og i Sandnes er det 78 nye tilfeller siste døgn. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Avisen melder samtidig at antall pasienter som mottar pustehjelp på respirator ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), har steget fra seks til sju torsdag. En av pasientene på respirator er en person i 20-årene, mens de øvrige er to pasienter i 30-årene, tre i 50-årene og en i 70-årene.

Totalt er det 26 innlagte ved SUS torsdag, tre flere enn dagen før.

996 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

Det er registrert 996 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 86 flere enn samme dag forrige uke, og 17 flere enn tirsdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 848 smittede per dag.

Smittetallene er for tiden høyest i Bjerke bydel. Her er det et smittetrykk på 2471 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Gamle Oslo og Grünerløkka bydel med henholdsvis 1974 og 1837. Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Sagene, men smittetrykket i Oslo nå er mer jevnt fordelt enn det har vært tidligere i pandemien.

Smittetoppen i Oslo var 14. desember 2021 med 1.194 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 96 790 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse