fbpx Flere venter på ny nyre Hopp til hovedinnhold

Flere venter på ny nyre

Bildet viser en dialysepasient
DOBLET VENTELISTE: De siste ti årene har antallet pasienter som venter på nyretransplantasjon doblet seg. Noe av grunnen er at folk lever lenger med dialysebehandling i dag. (Illustrasjonsfoto: Doug Olson / Mostphotos)

Nedgang i antall personer som venter på ny nyre i år sammenliknet med i fjor er egentlig en oppgang, mener Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte.

De siste ti årene har antallet pasienter som venter på nyretransplantasjon doblet seg. Økningen skyldes et stigende antall eldre i befolkningen, samtidig som flere overlever annen alvorlig sykdom. I tillegg lever folk lenger med dialysebehandling i dag, sammenliknet med tidligere, ifølge Norsk nyremedisinsk forening.

– Vi vet også at høyt blodtrykk og diabetes er årsak til halvparten av tilfellene av nyresviktpasienter som behøver dialyse eller transplantasjon, sier Lars Skar, styreleder i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte i en pressemelding fra foreningen.

Fra 536 til 564 personer

Poenget foreningen ønsker å få frem, er at nedgangen på antall personer som venter på å få transplantert en ny nyre fra 2021 til 2022 fra 411 personer til 391, ikke viser hele bildet.

Tar man med dem som er midlertidig avmeldt fra transplantasjonslisten, er tallet 536 for januar 2021 og 564 for januar 2022.

173 personer er nemlig midlertidig avmeldt fra transplantasjonslisten for nyre ved inngangen til 2022. Det viser Transplantasjonstallene for 2021.

Transplantasjonslisten består av pasienter med organsvikt som er utredet for å motta organ fra avdød donor. Totalt teller den aktive listen 488 pasienter ved inngangen til 2022, hvorav nyrepasienter utgjør 391, eller altså 564 hvis man tar med de midlertidige avmeldte.

– Midlertidige avmeldinger skjuler en reell økning

Vanligvis er det til enhver tid 100–150 pasienter som er midlertidig ute av transplantasjonslisten, fordi medisinske eller praktiske årsaker forhindrer dem i å kunne bli transplantert. Nå er det tallet altså på 173 for dem som venter på nyretransplantasjon.

– I 2021 ser vi en klar økning i antallet pasienter som er midlertidig avmeldt transplantasjonslisten, som skjuler en reell økning i listen, sier Kristian Heldal, overlege og seksjonsleder ved Seksjon for nyremedisin ved Rikshospitalets avdeling for transplantasjonsmedisin, ved Oslo universitetssykehus.

Han opplyser i pressemeldingen at det kan være flere faktorer som gjør at pasienter meldes av listen, og det kan ikke utelukkes at økningen delvis skyldes covid-19-tilfeller.

Færre transplantasjoner

Det ble gjennomført 231 nyretransplantasjoner i 2021, hvilket er en nedgang fra 240 i 2020. 67 av disse var transplantasjoner med levende giver, som er en oppgang fra 59 i 2020.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.