fbpx Helse Stavanger vedtok forelegget på 600 000 kroner etter at en pasient døde Hopp til hovedinnhold

Helse Stavanger vedtok forelegget på 600 000 kroner etter at en pasient døde

Helse Stavanger

Pasienten døde av kvelning etter en feilkopling av en ernæringspumpe kort tid etter hun ble utskrevet fra sykehuset. Sandnes kommune har ikke bestemt om de vil vedta boten de fikk.

Helse Stavanger har vedtatt forelegget fra Sør-Vest politidistrikt på 600 000 kroner etter at en pasient, en 60 år gammel kvinne, døde i 2018.

Ifølge en pressemelding på nettsiden til Helse Stavanger, ​døde kvinnen i eget hjem kort tid etter utskriving fra sykehuset. Kvinnen døde av kvelning etter en feilkopling av en ernæringspumpe. ​

– Dette er en svært trist og tragisk hendelse hvor pasienten døde. Det er sterkt beklagelig, sier styreleder i Helse Stavanger, Bjørn Erikstein i en pressemelding fra sykehuset. 

– Må ta lærdom

Styret vedtok forelegget fra Sør-Vest politidistrikt i styremøtet 5. mai. Forelegget er på 600 000 kroner for overtredelse av helsepersonelloven.

– Når slike saker skjer, må vi ta lærdom for å sikre at det ikke skjer igjen. Helse Stavanger har i etterkant av hendelsen gått gjennom rutiner med sikte på å gjennomføre nødvendige endringer, tilpasninger og opplæring og for å styrke videre arbeid med læring og kvalitetsforbedring. Sykehuset har også hatt en god dialog med Sandnes kommune, sier Erikstein.

I forelegget fra Sør-Vest politidistrikt fremgår det blant annet:

  • Helse Stavanger organiserte ikke sin virksomhet slik at de ansatte der kunne yte NN forsvarlig helsehjelp, ved at det ble unnlatt å besørge tilstrekkelige rutiner for samhandling med Sandnes kommune, som kunne ha forebygget svikt ved tilrettelegging av behandlingen av NN i eget hjem.
  • På tidspunktet for utskrivning var det ikke gjort en tilstrekkelig vurdering av NNs individuelle behov for observasjon eller tilsyn i forbindelse med tilførsel av sondeernæring.
  • Det ble ikke opplyst i utskrivningsnotatet fra sykehuset hvilken ernæringspumpe som skulle utleveres til NN. Sykehuset innhentet ikke bekreftelse fra Sandnes kommune om ansatte der hadde opplæring i bruk av den aktuelle pumpen. Det ble ikke gitt beskjed om hvilken pumpe ernæringsutstyret som ble sendt hjem med NN passet til.
  • Helse Stavanger sørget således ikke for at brukere av ernæringspumpe fikk opplæring i bruken av denne.

Sandnes kommune har ikke bestemt seg

Ifølge NRK har Sandnes kommune også mottatt et forelegg på 600 000 kroner fordi pasienten døde under oppsyn av hjemmesykepleien. Sandnes kommune vil i løpet av uken bestemme seg for om de også vil vedta boten.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse