fbpx Kvinne aksjonerte på vaksinesenter – må betale 29 000 kroner Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Kvinne aksjonerte på vaksinesenter – må betale 29 000 kroner

NYHETER: Nyhetsklipp fra diverse medier. Videografikk: Hilde Rebård Evensen. Foto: Erik M. Sundt, Stig M. Weston, Mostphotos

Dagens helse-nyheter fra diverse medier.

En kvinne (58) og 14 andre tok seg i januar inn på et vaksinesenter på Tøyen i Oslo og aksjonerte mot koronavaksinen. Hun må nå betale 29 000 kroner. (Publisert 13:38)

Kvinnen dømmes av Oslo tingrett til å betale 26 000 kroner i bot og 3000 kroner i sakskostnader etter at hun nektet å etterkomme pålegg fra politiet og nektet å oppgi personalia til politiet under aksjonen 27. januar år. Det melder Avisa Oslo.

Om lag 15 aksjonister tok med seg en Ikea-pose inn på vaksinesenteret for å samle inn vaksiner. Formålet var å skaffe informasjon om og analysere vaksinene som ble benyttet, for så å «redde liv». Det har kvinnen og mannen bak aksjonen forklart. De to oppfordret folk til aksjon via Facebook.

Den 58 år gamle kvinnen og initiativtakeren ble igjen inne i lokalet, mens de andre aksjonistene fulgte politiets pålegg om å forlate stedet.

Ansatte og folk på senteret opplevde aksjonen som ubehagelig og noen ble redde, heter det i dommen. Aksjonen førte også til at senteret måtte stenge og låse inn vaksiner.

Kvinnen forklarte at hun var i rettsvillfarelse da hun ikke pliktet å oppgi identifikasjon til politiet og nektet straffskyld for forholdene.

Aksjonistene filmet også mens de var inne på senteret. Utenfor sto et filmteam som fulgte dem. De skal har vært med for å lage en dokumentarfilm om konspirasjonsteoretikere, skriver avisen.


FHI vil ha nytt vaksinasjonsprogram for voksne (Publisert 09:15)

FHI anbefaler et vaksinasjonsprogram for voksne som et permanent tilbud. Mange vet ikke at man trenger påfyll hvert tiende år av vaksinene man fikk som barn.

Helsemyndighetene har lenge jobbet med saken, som ikke er endelig avgjort, skriver Aftenposten.

– Det er ikke tatt en beslutning om et slikt vaksinasjonsprogram, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Bakgrunnen er blant annet at pandemien har krevd store ressurser og forsinket arbeidet. Men departementet skal arbeide mer med det i tiden som kommer.

Et eventuelt vaksinasjonsprogram for voksne kan inneholde influensavaksine, pneumokokkvaksine og en kombinert boostervaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

– Vi anbefaler at det organiseres for voksne og risikogrupper som influensaprogrammet i dag, sier overlege Are Stuwitz Berg, avdelingsdirektør ved FHI.

En Norstat-undersøkelse i år på vegne av Apotekforeningen viser at 57 prosent av voksne kvinner og menn, og flest menn, vet ikke at de bør friske opp barnevaksinene sine hvert tiende år i voksen alder.


Spansk lovforslag om betalt mensfri ved store smerter (Publisert 10:45)

Den spanske regjeringen fremmer et lovforslag om betalt permisjon for kvinner som lider av alvorlige menstruasjonssmerter.

Hvis forslaget går gjennom i nasjonalforsamlingen, blir Spania det første landet i Europa med en slik lovgivning. Men statsminister Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet leder en mindretalls-koalisjonsregjering, og det er usikkert om han får flertallet med seg.

Som ved lønnet permisjon av andre helsemessige årsaker, må en lege gå god for at det foreligger medisinske grunner til å få sykepenger under mensperioden.

En viktig anerkjennelse

Likestillingsminister Irene Montero mener at lovforslaget er en viktig anerkjennelse av et helseproblem som til nå i stor grad har blitt feid under teppet.

– Mensperioder skal ikke lenger være tabu. Kvinner skal slippe å gå på jobb med smerter, slippe å ta piller før de kommer på jobb og skjule det faktum at de har smerter som gjør at de ikke klarer å jobbe, uttalte hun på en pressekonferanse etter at regjeringen hadde vedtatt lovforslaget.

Rundt en tredel av spanske kvinner som har menstruasjon, har sterke smerter, ifølge gynekologi- og obstetrikkforeningen.

Forslaget om menspermisjon er del av en større helsereform som også inkludere endringer i landets abortlover.

Det foreslås å oppheve kravet til mindreårige på 16 og 17 år om å innhente samtykke fra foreldrene før de avslutter et svangerskap. Forslaget inkludere også tiltak for å øke tilgangen til abort ved offentlige sykehus.

Gratis bind og tamponger

Lovforslaget innebærer også gratis utdeling av prevensjonsmidler og bind og tamponger i videregående skoler, og styrker seksualundervisningen. Bind og tamponger vil også bli gratis for kvinner i utsatte miljøer, og momsen skal fjernes, noe spanske kvinner lenge har krevet.

Det er usikkert når lovforslaget skal opp i nasjonalforsamlingen, men det kan ta flere måneder.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse