fbpx Apekopper er definert som meldings- og varslingspliktig sykdom Hopp til hovedinnhold

Apekopper er definert som meldings- og varslingspliktig sykdom

Sykepleier som skynder seg
OVERSIKT: Varslingsplikt vil gi helsemyndighetene i Norge mulighet til å raskt bidra med smittesporing. Foto: Erik M. Sundt

Leger, sykepleiere, jordmødre og tannleger som mistenker eller påviser et tilfelle, skal umiddelbart varsle kommunelegen.

Meldeplikten innebærer at helsetjenesten må nå varsle og melde eventuelle tilfeller av apekopper i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

– Dette er viktig for å kunne oppdage smittetilfeller tidlig og raskt gjennomføre smitteoppsporing, sier Siri Feruglio, fungerende avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

De fleste blir friske uten behandling

FHIs opplyser at de ikke har endret syn på alvorligheten av apekopper.

– Apekopper gir feber og utslett, og de fleste blir friske uten behandling. Men varslingsplikt vil gi helsemyndighetene i Norge mulighet til å raskt bidra med smittesporing, og meldingsplikt til MSIS vil gi helsemyndighetene oversikt over antall tilfeller i Norge, skriver FHI i en pressemelding. 

Om å melde til MSIS

Alle svar for testing for apekopper skal sendes til MSIS-labdatabasen. Påviste apekopper skal meldes til MSIS-registeret i tråd med innholdet i forskriften.

Rekvirerende lege eller behandlende lege, skal i tillegg sende MSIS-klinikermelding til MSIS og til kommunelegen der pasienten bor og oppholder seg. 

FHI har også laget en egen veileder for helsepersonell om smitteverntiltak knyttet til apekopper.

Varsling til kommunelege og FHI 

I tillegg skal lege, sykepleier, jordmor eller tannlege som mistenker eller påviser et tilfelle, umiddelbart varsle kommunelegen, som så skal varsle videre til Folkehelseinstituttet.

Dersom kommunelegen ikke er tilgjengelig, kan helsepersonell ringe FHIs døgnåpne smittevernvakt på telefon 21 07 63 48.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.