fbpx Flere skal få koronavaksinen nå – ingen beordring av helsepersonell i sommer Hopp til hovedinnhold

Flere skal få koronavaksinen nå – ingen beordring av helsepersonell i sommer

NY RUNDE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (47) fikk tredje dose av sykepleier Klara Irene Selstø 29. desember i fjor. Foto: NTB

Helse- og omsorgsministeren sier kommunene ikke kan kreve at helsepersonell stiller på jobb i sommermånedene for å gi en fjerde dose til de som er 75 år eller eldre.

De nye anbefalingene er basert på råd fra FHI som regjeringen nylig har mottatt.

– Overvåkningen vår viser at smitten øker. Vaksinasjon er fremdeles hjørnesteinen i regjeringens beredskap og vi har sørget for å ha nok tilgjengelig vaksine, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Det er lenge siden de eldste fikk forrige oppfriskningsdose. Derfor er det behov for å vaksinere de mest sårbare innbyggerne våre.

– Vaksinering av mange midt i ferien vil være krevende for en del kommuner. Jeg vil derfor understreke at vaksineringstempoet må tilpasses kommunenes kapasitet, sier Kjerkol.

Ingen beordring i sommer

Kjerkol sier at det ikke kreves at kommunene skal beordre helsepersonell på jobb nå i sommermånedene.

– Det er likevel ønskelig at kommunene nå har et tilbud til målgruppen, sier hun i pressemeldingen.

Alle fra 75 år og oppover anbefales nå en ny oppfriskningsdose koronavaksine med oppstart 1. juli 2022.

Sykehjemsbeboere og personer over 80 år bør prioriteres først, samtidig som kommunene gis rom til å finne gode løsninger lokalt for å gi flest mulig i målgruppen et tilbud.

Prioritert rekkefølge fra 1. juli: 

  1. Sykehjemsbeboere og sårbare personer som er 75 år og eldre med hjemmesykepleie
  2. Aldersgruppen 80 år og eldre
  3. Aldersgruppen 75–79 år

Disse får tilbud om ny dose fra 1. september

Kommunene må også planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer fra 65 år og oppover samt personer mellom 18–64 år med underliggende sykdommer fra 1. september.

– Pandemien er uforutsigbar, og kommunene må fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper, står det i pressemeldingen fra regjeringen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.